După ce și senatorii PSD au votat dezincriminarea abuzului în serviciu sub 50.000 de euro, Ciolacu aruncă responsabilitatea la PNL

După ce și senatorii PSD au votat dezincriminarea abuzului în serviciu sub 50.000 de euro, Ciolacu aruncă responsabilitatea la PNL

După ce Senatul a aprobat un proiect de lege care prevede un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei, cu votul PSD, Marcel Ciolacu pasează responsabilitatea la PNL.

Acesta îi cere ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să prezinte public ”o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu”.

Marcel Ciolacu spune că PSD rămâne consecvent şi va vota în Camera Deputaţilor, care este for decizional, ”doar ceea ce recomandă profesioniştii din justiţie”.

ADVERTISING

”Ministerul Justiţiei trebuie să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi cu opiniile specialiştilor în drept. PSD rămâne consecvent şi va vota în Camera Deputaţilor, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniştii din justiţie”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, pe Facebook.

Liderul PSD a subliniat că modificarea Codurilor Penale este jalon în PNRR și ”trebuie să ne asigurăm că această reformă se va face cum trebuie”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Senatul a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul intră acum în dezbateri la Camera Deputaților.

Amintim că celebra Ordonanţă 13 din 2017, pentru care sute de mii de oameni au ieşit în stradă în epoca Dragnea, stabilea dezincriminarea abuzului în serviciu când prejudiciul produs e mai mic de 200.000 de lei, aşadar actuala coaliţie a mers chiar mai departe cu acest prag.

ADVERTISING

În plus, dacă această lege ar fi fost adoptată la vremea când a fost condamnat, Liviu Dragnea ar fi scăpat de închisoare, pentru că prejudiciul în dosarul referitor la angajările fictive de la Protecţia Copilului Teleorman este mult sub pragul de 250.000 de lei.

Cine cum a votat

Proiectul actual de lege pentru modificarea Codului Penal a fost inițiat de Guvern la sfârșitul anului 2022 şi a fost aprobat de Senat cu 79 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” și 11 abțineri.

Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat toţi „pentru”, în timp ce senatorii USR şi neafiliaţi (printre care Diana Şoşoacă) au votat „împotrivă”. AUR s-a abținut. Iată lista nominală de vot.

Kovesi vrea să sesizeze CE

Parchetul European (EPPO) va sesiza Comisia Europeană dacă amendamentul care dezincriminează abuzul în serviciu sub 50.000 de euro trece și de Camera Deputaților, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru SpotMedia.ro.

Procurorul-șef al Parchetului European subliniază că dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România.

”EPPO a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE. Prin urmare, este de datoria mea să reactionez dacă văd evoluții care merg în direcția opusă.

Ceea ce văd în aceste amendamente propuse este intenția de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție. Dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România.

Acesta este motivul pentru care vom urmări cu atenție următorii pași ai procedurii legislative și vom fi pregătiți să aducem această problemă în atenția Comisiei Europene, inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept”, a precizat Laura Codruța Kovesi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇