Cum a ajuns Ciolacu ca greierele lui La Fontaine

Cum a ajuns Ciolacu ca greierele lui La Fontaine

Marcel Ciolacu a anunţat că vineri Guvernul va adopta o nouă ordonanţă de urgenţă, prin care limitează inclusiv cheltuielile primăriilor, pentru a ţine în frâu deficitul bugetar. Din acest motiv, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, compară situaţia actuală cu fabula lui La Fontaine – Greierele și furnica.

„Furnica cea harnică muncește peste vară să strângă bob cu bob pentru iarna cea friguroasă. Greierele petrece toată vara și nu muncește nimic.

Iar când vine iarna, se duce la furnică să se milogească.

ADVERTISING

Ei bine, în varianta românească greierele (Guvernul României adică), după ce a petrecut toată vara, nu mai stă la discuții, ci pur și simplu dă o lege prin care ia cu japca tot tot ce-a strâns furnica (primăriile care au avut grijă de banul public).

Nu contează că sunt bani de investiții, nu contează că sunt contracte în derulare.

Contează că guvernului îi e foame. Foame de bani.

Așa că vrea să îi ia cu japca de la cei harnici și chibzuiți. Mâine prin Ordonanță de Urgență.

Așa o mizerie nu am crezut că-mi va fi dat să văd!", scrie pe Facebook Radu Mihaiu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu toată formularea glumeaţă a edilului USR, chestiunea este cât se poate de serioasă şi nu ţine de anularea concertelor sau a festivalurilor, aşa cum a explicat şi liderul senatorilor UDMR, fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila.

Acesta spune că măsurile Guvernului ar interzice plata facturilor lucrărilor la investiţiile publice derulate de administraţia locală, limitându-le la media plătită în prima parte a anului.

„Indiferent de cuantumul lucrărilor din lunile de toamnă, administraţia publică locală va putea plăti doar până la media facturilor decontate în prima parte a anului, până acum.

ADVERTISING

Dacă în prima parte a anului, în lunile de iarnă nu s-au făcut lucrări şi nu au fost facturate lucrări, dar vara şi toamna constructorii au lucrat şi depun acum facturi pentru plata acestor lucrări la autorităţile locale, acestea nu vor putea fi plătite integral. Asta va rezulta în insolvenţa companiilor de construcţii şi va lăsa ţara un mare şantier, unde nu mai lucrează nimeni”, a mai explicat senatorul UDMR. 

Guvernul propune, într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, noi măsuri fiscale pentru reducerea cheltuielilor bugetare pentru încadrarea în ţinta de definit.

Printre aceste măsuri se numără obligaţia ordonatorilor de credite ai instituţiilor şi autorităţilor publice de a nu încheia angajamente legale pentru anumite cheltuieli bugetare precum cele pentru dotări, consultanţă sau pregătire profesională, dar şi interdicţia cheltuirii de fonduri publice pentru festivaluri, concerte sau competiţii, cu excepţia celor ocazionate de zilele localităţilor sau de sfârşitul de an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇