UDMR: Măsurile propuse de Guvern vor duce la insolvența companiilor de construcții și vor lăsa țara un mare șantier, unde nu mai lucrează nimeni

UDMR: Măsurile propuse de Guvern vor duce la insolvența companiilor de construcții și vor lăsa țara un mare șantier, unde nu mai lucrează nimeni

Tema concertelor şi a festivalurilor interzise, a pixurilor şi a mobilierului de birou este o temă falsă. Măsurile prevăzute de Guvern vor avea consecinţe mult mai grave despre care nu se vorbeşte deloc, a atras atenţia liderul senatorilor UDMR, fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila.

„Cetăţenii vor simţi consecinţele acestor măsuri care vor încetini funcţionarea primăriilor şi vor conduce la blocarea investiţiilor publice şi la blocarea dezvoltării României”, spune senatorul UDMR. 

Construcţii neterminate şi bani publici irosiţi

Fostul ministru a subliniat că „investiţiile finanţate din bani publici vor rămâne neterminate, pentru că Guvernul nu plăteşte facturile acestor construcţii. Astfel banii publici deja investiţi vor fi irosiţi, iar ţara rămâne un mare şantier. România, sau orice ţară care are probleme legate de buget, nu îşi poate permite astfel de consecinţe, dacă speră la redresare fiscală”.

ADVERTISING

Cseke Attila spune că măsurile Guvernului ar interzice plata facturilor lucrărilor la investiţiile publice derulate de administraţia locală, limitându-le la media plătită în prima parte a anului.

„Indiferent de cuantumul lucrărilor din lunile de toamnă, administraţia publică locală va putea plăti doar până la media facturilor decontate în prima parte a anului, până acum.

Dacă în prima parte a anului, în lunile de iarnă nu s-au făcut lucrări şi nu au fost facturate lucrări, dar vara şi toamna constructorii au lucrat şi depun acum facturi pentru plata acestor lucrări la autorităţile locale, acestea nu vor putea fi plătite integral. Asta va rezulta în insolvenţa companiilor de construcţii şi va lăsa ţara un mare şantier, unde nu mai lucrează nimeni”, a mai explicat senatorul UDMR. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cseke Attila a atras atenţia că  Guvernul ar interzice semnarea contractelor în urma licitaţiilor publice câştigate legal. Asta înseamnă că statul şi autorităţile publice locale ar putea pierde procese şi ar putea plăti amenzi din bani publici.

Cetăţenii vor avea de suferit când vor apela la servicii publice

Măsurile Guvernului vor îngreuna funcţionarea instituţiilor publice şi ale administraţiilor publice locale, ceea ce se va resimţi atunci când cetăţenii vor apela la aceste autorităţi pentru rezolvarea unor probleme.

Ministerul de Finanţe ar centraliza, într-o manieră ce aminteşte de regimul comunist, şi îşi extinde prerogativele peste autorităţile locale şi peste celelalte ministere, în mod contrar principiilor democratice – a arătat fostul ministru.

ADVERTISING

UDMR propune o soluţie

Singura propunere constructivă dintre măsurile propuse de Guvern este cea care permite cheltuirea fondurilor din PNRR (împrumutate de România şi nu granturile) pe unele proiecte din Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional de Infrastructură Mare, care ar putea fi astfel salvate.

„UDMR propune Guvernului reducerea măsurilor la această prevedere unică, benefică, şi sistarea încercărilor de a bloca autorităţile publice locale şi dezvoltarea României”, a conchis Cseke Attila.

Guvernul propune, într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, noi măsuri fiscale pentru reducerea cheltuielilor bugetare pentru încadrarea în ţinta de definit.

Printre aceste măsuri se numără obligaţia ordonatorilor de credite ai instituţiilor şi autorităţilor publice de a nu încheia angajamente legale pentru anumite cheltuieli bugetare precum cele pentru dotări, consultanţă sau pregătire profesională, dar şi interdicţia cheltuirii de fonduri publice pentru festivaluri, concerte sau competiţii, cu excepţia celor ocazionate de zilele localităţilor sau de sfârşitul de an.

Excepţie de la interdicţii vor face, conform proiectului, cheltuielile cu medicamentele sau materialele sanitare ale instituţiilor sau autorităţilor publice. De asemenea, bugetarii care au câştigat în instanţă drepturi salariale care trebuie achitate în tranşe vor fi amânaţi la plată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇