Ştiaţi că există angajaţi la stat care încasează salarii uriaşe de 16 ori pe an? Este posibil la ASF, de exemplu.
Trei parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă pentru a stăvili puţin din risipa de bani publici care se face la ASF şi BNR.
Parlamentarii USR Irineu Darău, Andrei Miftode și Claudiu Năsui sunt propun Parlamentului eliminarea indemnizațiilor membrilor executivi din consiliile de administrație ale Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) și Băncii Naționale a României (BNR). Acestea sunt echivalentul meselor calde pe care 500 de elevi le-ar primi într-un an și reprezintă o economie anuală de peste două milioane de lei.
Membrii executivi sunt plătiți de două ori pentru aceeași muncă: salariu pentru a face propuneri în Consiliile de Administrație ale ASF și BNR, respectiv indemnizații ca să își analizeze și voteze propriile propuneri. Doar Mugur Isărescu, Nicu Marcu și alți șapte membri costă, într-un an, cât mesele calde pentru 500 de elevi, arată USR într-un comunicat transmis spotmedia.ro.
Pe lângă posibilul conflict de interese semnalat în politicile OECD, este o situație ridicolă în care membrii executivi primesc salariu pentru a face propuneri în CA cu privire la activitatea instituției și primesc și indemnizație ca să analizeze și să voteze propunerile pe care tot ei le avansează.
Astfel, se încalcă principiile de guvernanță instituțională și este subminată încrederea publicului în modul în care sunt administrate fondurile publice, arată formațiunea politică.
"Dăm o mână de ajutor Guvernului Ciolacu să mai acopere din gaura bugetară. Trebuie doar să se uite în stânga și-n dreapta, de exemplu, la specialii din conducerile ASF și BNR. Membrii executivi ai Consiliilor de Administrație sunt plătiți de două ori pentru aceeași muncă.
Mai mult de 500 de copii ar putea fi hrăniți prin programul Masă Caldă dacă indemnizația celor nouă moguli ai finanțelor ar fi tăiată. Ce aleg PSD și PNL?", declară senatorul Irineu Darău.
Cum s-a ajuns la 16 salarii la ASF
Potrivit fostului ministru Claudiu Năsui, aceste privilegii sunt un exemplu de "cumul nesimțit".
"Politrucii din Guvern ne tot spun că nu sunt bani la buget și trebuie să strângem cureaua, dar în realitate singurii care strâng cureaua sunt românii obișnuiți pentru care au crescut taxele. Pentru speciali se găsesc bani. Ei nu strâng niciodată cureaua. Dimpotrivă, această clasă de aristocrație bugetară deseori cumulează o serie întreagă de privilegii, venituri, sporuri și prime.
Legea pe care o propunem va interzice un asemenea cumul nesimțit. La Consiliul ASF, spre exemplu, își dau anual al 13-lea, al 14-lea sau chiar și al 15-lea salariu, pe lângă alte privilegii cum ar fi decontarea chiriei. Pe deasupra, au încercat să își secretizeze aceste privilegii până când i-am dat în judecată și am câștigat în instanță un drept de bun-simț: să știm și noi exact ce venituri și-au dat din banii publici", arată Năsui.
Referitor la ASF, Năsui a declarat: "Ce ascundea ASF de a fost nevoie să-i dau în judecată? Şi-au dat două noi salarii pe an. Adică au ajuns de la 14 la 16 salarii pe an. Pe lângă faptul că aveau 14 salarii pe an (12 salarii lunare, plus un salariu ca primă de Crăciun şi un salariu ca primă de performanţă), în februarie 2022 şi-au mai adăugat încă două: un salariu suplimentar pentru vacanţă şi un salariu suplimentar de «Ziua ASF»".
Fostul ministru al Economiei a mai precizat că 95% dintre salariaţii ASF, adică aproape 500 de oameni, primesc primă de performanţă şi că de bonusurile respective beneficiază şi membrii CA, care atunci când negociază cu reprezentanţii angajaţilor contractul colectiv de muncă îşi negociază practic şi propriile venituri pe care urmează să le primească.
Peste 2,23 milioane de lei pot fi economisiți anual doar prin tăierea indemnizațiilor a nouă membri executivi din ASF şi BNR, au calculat inițiatorii proiectului.
Președintele Autorității pentru Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, câștigă lunar 43.178 de lei, salariul net, și 19.665 de lei indemnizație pentru CA.
Salariul lunar net al guvernatorului Mugur Isărescu este de 52.447 de lei, iar indemnizația pentru calitatea de membru în consiliul de administrație al aceleiași instituții este de 22.706 lei.
USR a prezentat salariile și indemnizațiile încasate de membrii executivi ai consiliile de administrație ale ASF și BNR:
ASF
- Nicu Marcu, preşedinte, salariu: 43.178 lei net / indemnizație CA: 19.665 lei net
- Doina Dascălu, prim-vicepreşedinte: 38.477 / 19.665
- Cristian Roşu, vicepreşedinte: 33.774 / 19.665
- Dan Armeanu, vicepreşedinte: 33.774 / 19.665
- Gabriel Grădinescu, vicepreşedinte: 33.774 / 19.665
- 4 membri neexecutivi au primit o indemnizație de 19.665 lei net.
BNR
- Mugur Isărescu, guvernator, salariu: 52.447 lei net / 22.706 lei net
- Florin Georgescu, prim-viceguvernator: 49.406 / 20.340
- Leonardo Badea, viceguvernator: 44.952 / 22.325
- Eugen Nicolăescu, viceguvernator: 44.952 / 22.325
- 5 membri neexecutivi au avut o indemnizație de 22.325 lei net.