Un bancher central nu îşi poate permite luxul de a se izola într-un turn de fildeş, iar dialogul cu guvernul nu înseamnă subordonare, dacă sunt menţinute principiile, susţine Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
„Mi-aş dori ca aceste lucrări aflate la intersecţia teoriei cu practica să aibă un rol important şi în creşterea calităţii dezbaterii publice pe teme economice. De altfel, am mai spus că un bancher central nu îşi poate permite luxul de a se izola într-un turn de fildeş, şi aici este o transformare importantă pentru că prin anii 1990 unii gândeau că nu este bine nici să vorbim cu guvernul, ci să stăm separat şi să ne vedem de independenţa noastră.
Practic, nu am acceptat niciodată acest lucru, un dialog cu guvernul nu înseamnă că îi eşti subordonat, dacă îşi menţii principiile puternice, ci dimpotrivă. Este bine, spun acum, ca ideile şi raţionamentele din aceste lucrări să nu rămână doar între zidurile BNR, ci să aducă echilibru şi un plus de informaţie, de judecată în dialogul dintre cei ei interesaţi de subiectele respective”, a declarat luni Isărescu la evenimentul de lansare a volumului „Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea preţurilor”, în care sunt reunite lucrări ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, conform ZF.
Soliditatea argumentelor şi luciditatea abordărilor sunt ingrediente esenţiale ale unei dezbateri profesioniste şi coerente, a completat Isărescu.