„Dușmanul” Pilonului II se pregătește să preia șefia ASF. Liviu Voinea e unul dintre artizanii pachetului fiscal

„Dușmanul” Pilonului II se pregătește să preia șefia ASF. Liviu Voinea e unul dintre artizanii pachetului fiscal

PSD va nominaliza noul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), după discuțiile purtate de premier cu președintele PNL. Iar Marcel Ciolacu vrea ca postul să fie ocupat de Liviu Voinea, până acum reprezentant al României la FMI, căruia i-a expirat mandatul. Adică șeful ASF va fi Liviu Voinea.

Informația a fost confirmată pentru Libertatea chiar de președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu. „Eu îl văd foarte competent pe Liviu Voinea să ocupe poziția de președinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISING

La ASF el va avea un salariu de circa 15.000 de euro/lună.

Liviu Voinea este unul dintre autorii din umbră ai noului pachet de măsuri fiscale.

Pilonul II de pensii ajunge la mâna dușmanului său

Problema cu nominalizarea formală este că Liviu Voinea a fost un constant dușman al Pilonului II de pensii, pe care de-acum urmează să-l reglementeze din poziția de prim reglementator.

Mandatul actualului șef al ASF, Nicu Marcu, se încheie în noiembrie.

Opțiunea lui Marcel Ciolacu trebuie discutată și cu partenerii de coaliție, dar PNL nu are un drept de veto asupra propunerii venite din partea PSD, ci mai mult un rol informativ, potrivit înțelegerilor dintre cele două partide.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cine este Liviu Voinea

În vârstă de 48 de ani, fost ministru al Bugetului în Guvernul Ponta, decembrie 2012 – august 2014, Liviu Voinea a fost un favorit al președinților PSD pentru diferite funcții.

El a colaborat și cu Mircea Geoană în perioada când acesta conducea partidul. După ce a părăsit Guvernul, el a fost susținut de conducerea social-democraților pentru poziția de viceguvernator al BNR. În această funcție a stat între octombrie 2014 și august 2019.

De la BNR, Liviu Voinea a devenit reprezentantul României la la Fondul Monetar Internațional în calitate de senior advisor al directorului executiv al FMI. Funcția a fost obținută în august 2019, când la Palatul Victoria se afla Viorica Dăncilă.

ADVERTISING

Citeşte integral despre cum Liviu Voinea se pregătește să preia șefia ASF, susținut de PSD pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇