Iohannis are de gând să o abordeze pe un hol pe șefa CE, pe tema deficitului. Și Ciolacu e la Bruxelles și anunță că vineri avem ordonanța nouă de tăieri

Iohannis are de gând să o abordeze pe un hol pe șefa CE, pe tema deficitului. Și Ciolacu e la Bruxelles și anunță că vineri avem ordonanța nouă de tăieri

Preşedintele Klaus Iohannis plănuieşte să o abordeze pe Ursula von der Leyen (şefa Comisiei Europene), pe tema unui deficit bugetar ceva mai ridicat care să fie acceptat României, „probabil, undeva pe un hol” de la Bruxelles, în marja Consiliului European.

Întrebat, joi, dacă are de gând să vorbească cu preşedintele CE, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu se află şi el la Bruxelles, pentru a obţine un soi de dispensă, un accept pentru un deficit bugetar ceva mai ridicat, şeful statului a răspuns: „Da, vom avea o discuţie în marja Consiliului, probabil, undeva pe un hol”.

ADVERTISING

„Dar, da, intenţionez să continui aceste discuţii, fiindcă sunt foarte importante pentru noi şi mi se pare un lucru potrivit că noi din România venim toţi ca să pledăm în interesul României şi al românilor”, a completat Iohannis.

„Este, într-adevăr, o chestiune în discuţie. Această chestiune am început să o discut cu preşedintele von der Leyen încă de când ne-am întâlnit la ONU, la New York. Este o discuţie care continuă, sperăm să obţinem fonduri suplimentare pentru ceea ce facem, ca să funcţioneze logistica de export din Ucraina spre pieţele lumii, în special, evident, exportul de grâu spre pieţele lumii. Este o discuţie pe care o voi purta şi astăzi, însă nu aş intra în această fază a discuţiei în detalii publice”, a afirmat Klaus Iohannis.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ciolacu adoptă vineri o nouă OUG pentru tăieri bugetare

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la Bruxelles, că România încearcă să se încadreze într-un deficit de 4,4%, pentru că asta este ţinta asumată, dar există şi această discuţie că este posibil să depăşim.

„Sub nicio formă nu vom avea un deficit mai mare de 6%”, a promis premierul, care a mai spus că, potrivit uzanţelor, el trebuie să fie cel puţin cu 0,5% mai mic decât 6,2%, cât a fost anul anterior.

Marcel Ciolacu a mai informat că în şedinţa de guvern de vineri va fi adoptată o nouă ordonanţă de urgenţă cu privire la cheltuielile bugetare, atât la nivel central, cât şi local.

ADVERTISING

"Cred că, mai mult ca sigur, săptămâna viitoare, ministrul Finanţelor cu echipa tehnică şi cu echipa tehnică de la MIPE vor mai avea o deplasare la Comisia Europeană să detalieze. Mâine, eu, în şedinţă de Guvern, voi adopta o nouă ordonanţă de urgenţă în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Dacă vom lua aceste măsuri, nu există niciun risc în ceea ce priveşte blocarea fondurilor europene. Aceasta este cea mai mare miză pe care am avut-o de la începutul mandatului şi pe care o am în continuare", a transmis Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇