Cristian Pîrvulescu: Numirea Vioricăi Dăncilă, o eroare fundamentală de acțiune. Dlui Isărescu nu îi mai pasă de critici, dar se înșală - Interviu

Cristian Pîrvulescu: Numirea Vioricăi Dăncilă, o eroare fundamentală de acțiune. Dlui Isărescu nu îi mai pasă de critici, dar se înșală - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>

Numirea Vioricăi Dăncilă drept consilier este ”o eroare fundamentală de acțiune” comisă de Mugur Isărescu. ”O numire făcută mai degrabă într-o zonă ambiguă, legată de loialități, care arată un sistem de înfeudare politică”, spune analistul politic Cristian Pîrvulescu.

”Probabil, a simțit o obligație morală foarte puternică. Dl Isărescu nu este o persoană care să nu înțeleagă riscurile unei asemenea numiri. Pe de altă parte, însă, asta ne arată că suntem dincolo de politică (…)

Cred că, în momentul de față, dlui Isărescu nu îi mai pasă foarte mult de criticile care vin. Le-a luat în calcul, dar nu le-a dat foarte mare importanță. Părerea mea este că se înșală. Eu cred că aceste critici vor pune o presiune extraordinară asupra sa și vor afecta funcționarea ulterioară a BNR”, mai subliniază Cristian Pîrvulescu într-un interviu acordat SpotMedia.ro, după apariția în presă a celor două numiri controversate făcute în echipa de consultanți a guvernatorului BNR: Viorica Dăncilă și Ioan Mircea Pașcu.

Cristian Pîrvulescu
Foto: Facebook/Inquam Photos / Ilona Andrei

Spot: S-au făcut caricaturi, s-au inventat bancuri, s-au imaginat bancnote cu chipul Vioricăi Dăncilă. Ca de obicei, întâi ne-am amuzat, dar pe măsură ce ne-am dezmeticit am înțeles că nu e de râs. Ce spune această răsplată politică despre BNR și despre noi, ca societate?

Să știți că răsplata politică este ceva care există pretutindeni, altfel spus există angajamente reciproce ale părților. Este ea morală? Aici este, de fapt, discuția. Discuția este mai puțin politică și mai mult etică.

În fond, știm foarte bine că a existat la un moment dat un risc ca la BNR să se facă o numire politică nu tocmai bună. Sub presiuni interne și externe, premierul Viorica Dăncilă l-a propus în continuare pe dl Isărescu.

ADVERTISING

Și iată că, după un an și jumătate, dl Isărescu îi întoarce acest serviciu.

Spot: La ce numire vă referiți, la Darius Vâlcov?

Nu, era vorba despre consilierul pe probleme economice, Cristian Socol, cel care l-a consiliat și pe Victor Ponta. Potrivit presei, se pare că era vorba și de promovarea soției, dar nu fac decât să colportez, nu am informații certe.

În final, știți că Mugur Isărescu este guvernatorul cu cea mai mare vechime din istoria umanității. Intrăm în Cartea Recordurilor din acest punct de vedere.

Spot: Să revenim la Viorica Dăncilă, ajunsă, iată, în curtea BNR.

Până aici lucrurile nu sunt extraordinare. De aici încolo rămâne problema: De ce s-a întâmplat asta?

Evident, pentru că Viorica Dăncilă a fost ejectată din PSD și, probabil, în disperare de cauză, i-a cerut dlui guvernator general, într-un fel sau în altul (bănuiesc că nu direct, dar sugerându-i puternic), să îi ofere o sinecură, ceea ce s-a și întâmplat.

Deci nu e o numire politică, este o numire făcută mai degrabă într-o zonă ambiguă, legată de loialități, care arată un sistem de înfeudare politică, despre care tot discutăm. O înfeudare care există în toate domeniile.

Dacă în ceea ce îl privește pe Ioan Mircea Pașcu putem spune că, într-adevăr, la Bruxelles, în calitate de fost ministru al Apărării ș.a.m.d., poate să aibă anumite posibilități de a influența, de ”a deschide uși”, cum ar spune consilierul dlui Isărescu, în cazul doamnei Dăncilă nu suntem deloc convinși că există vreo utilitate.

Dar nu este de glumă. Putem să o considerăm o parodie, dar în realitate este o radiografie a situației societății noastre de astăzi. Nu spun a societății românești, pentru că astfel de numiri există peste tot. Dar o incompetență crasă ca a dnei Dăncilă nu mai există nicăieri. Acesta este un caz unic.

ADVERTISING

Iar dl Isărescu, dincolo de toate obligațiile pe care le avea, trebuia să țină cont de acest lucru. Faptul că n-a ținut cont pune sub semnul întrebării majoritatea acțiunilor sale de la BNR. Deci este o eroare fundamentală de acțiune.

Pentru  partenerii internaționali, el dădea totuși (mai ales în condițiile în care România era sub un asalt iliberal) o garanție a unei oarecari stabilități macroeconomice. Ceea ce s-a și întâmplat (nu uitați atacurile permanente împotriva BNR).

Dar acum, probabil, fiind ultimul său mandat, nu mai este foarte atent la asemenea nuanțe și, probabil, a simțit o obligație morală foarte puternică.

Dl Isărescu nu este o persoană care să nu înțeleagă riscurile unei asemenea numiri. Pe de altă parte, însă, asta ne arată că suntem dincolo de politică. Să știți că politicienii nu riscă atât de mult pe cât a riscat dl Isărescu făcând această numire.

Spot: Viorica Dăncilă e singură sau e reprezentantul unui anumit grup de putere? Întreb pentru că mă gândesc că i-o fi promis Mugur Isărescu, dar ulterior putea să-i spună: ”Nu se poate, ne facem de râs. Te duci și tu la Curtea de Conturi sau în alte sinecuri, ca Florin Iordache, ca Niculae Bădălău, ca atâția alții...

Nu. Este evident că pentru Viorica Dăncilă nu mai există posturi sprijinite de PSD. Viorica Dăncilă a fost ejectată din partid.

Spot: Și atunci e doar o chestiune de onoare? Câtă onoare poate duce un om, chiar și de anvergura lui Mugur Isărescu?

Eu cred că ăsta a fost motivul. Și cred că ăsta e și motivul pentru care a durat atât de mult.

Spot: De ce credeți că această numire controversată a venit la pachet cu cea a lui Ioan Mircea Pașcu?

Vă aduceți aminte că atunci când s-au stabilit listele pentru Parlamentul European, Ioan Mircea Pașcu a fost ejectat, deși i se promisese până în ultimul moment că va fi pe listă. Însă atunci încă exista Liviu Dragnea.

ADVERTISING

După dispariția lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă a încercat să îl recupereze pe I.M.Pașcu.

Numirea lui la BNR nu este chiar surprinzătoare pentru că Isărescu și Pașcu au făcut parte din grupul ”Un viitor pentru România”, grup care a avut bazele înainte de căderea lui Ceaușescu în grupul de la Trocadero, un restaurant din Piața Universității unde se pare că se întâlneau cei de la Institutul de Economie Mondială (unde era dl Isărescu) cu cei de la Academia Ștefan Gheorghiu care se gândeau la tranziție. Eram în perioada Gorbaciov, perestroika, glasnost ș.a.m.d. Mai multe informații independente par să acrediteze aceste întâlniri.

Pe baza grupului de la Trocadero, la începutul anilor ’90-’91 s-a format în interiorul FSN grupul ”Un viitor pentru România”, susținut de către socialiștii europeni, în special de socialiștii francezi, împotriva celorlalte două grupuri din FSN (Roman și Iliescu).

În final, grupul fiind unul format mai degrabă din intelectuali, un fel de think-thank, nu reușește să se impună la Congresul din 1992 și devine un fel de grup de reflecție. Grupul era format din Ioan Mircea Pașcu, Mugur Isărescu, Vasile Secăreș, Vladimir Pasti, Marian Enache (care e acum la Curtea Constituțională) și alții, pe care nu mi-i mai aduc aminte. Unii erau mai importanți, alții mai puțin importanți, dar liderul grupului a fost Mugur Isărescu.

Deci recuperarea colegilor săi de acum trei decenii e inteligibilă și ea a existat.

În privința Vioricăi Dăncilă, însă, alt argument decât cel referitor la obligația morală despre care vă vorbeam și care a apărut în condițiile în care Partidul încerca cu disperare (Liviu Dragnea, mai exact, căci era Omul=Partidul) să-l schimbe pe Isărescu.

E o explicație plauzibilă și cred că în momentul de față dlui Isărescu nu îi mai pasă foarte mult de criticile care vin. Le-a luat în calcul, dar nu le-a dat foarte mare importanță.

Părerea mea este că se înșală. Eu cred că aceste critici vor pune o presiune extraordinară asupra sa și vor afecta funcționarea ulterioară a BNR, care, cu siguranță, poate să devină mult mai transparentă.

Spot: Alte consecințe negative ar putea exista? Viorica Dăncilă ar putea face vreun rău major? Și știți că mai sunt unii care zic : Cum să-mi mai conving eu copilul că trebuie să învețe, să trudească pentru o carieră, dacă Viorica Dăncilă a ajuns ditamai consilierul la BNR?

Viorica Dăncilă este în echipa politică, nu în echipa tehnică, e consultant, nu consilier. În general, echipele politice, adică de colaboratori apropiați, se formează astfel. Ele vin și pleacă împreună cu demnitarul.

Și să nu uităm că Mugur Isărescu a fost un guvernator al BNR mai mult decât rezonabil. Eu nu am fost întotdeauna entuziasmat de politicile pe care le-a propus (dar asta este o cu totul altă discuție), însă el a fost numit întotdeauna politic, a fost un demnitar. Iar echipa sa de consilieri este o echipă în mare măsură numită pe astfel de criterii.

Așa se întâmplă de obicei. În fond, echipele sunt făcute pe baza unor criterii de afinitate.

Însă sunt absolut convins că între Viorica Dăncilă și Mugur Isărescu nu poate exista afinitate. Pentru că dacă există afinitate, atunci înseamnă că aveam o părere total greșită despre Mugur Isărescu.

Spot: Bun, deci ne liniștiți, ne spuneți că Viorica Dăncilă n-ar putea face foarte mult rău României din noua poziție pe care o ocupă la BNR.

Ca prim ministru, Viorica Dăncilă a putut face rău din două motive. Pe de o parte, pentru că era marioneta lui Liviu Dragnea, pe de altă parte, pentru că avea foarte multă putere. Premierul are foarte multă putere.

În fond, această ”foarte mare putere”, cea mai mare putere pe care o poate avea cineva în România, a făcut-o și să-l înfunde pe Liviu Dragnea. Probabil din teamă și din rațiune. Există o raționalitate a fricii, care a acționat atunci și care a făcut-o să nu ia ultimele decizii criminale împotriva statului de drept (acum vedem și cât de greșite au fost și celelalte, după decizia Curții de la Luxemburg).

Dar acum, la BNR, Viorica Dăncilă e consultant. În această calitate, nu poate face rău decât: 1) în măsura în care cei pe care îi consiliază iau în serios sfaturile sale și 2) dacă pun în aplicare sfaturile sale.

Or, eu nu mă aștept să se întâmple aceste lucruri.

Iată și alte reacții stârnite de numirea Vioricăi Dăncilă la BNR:

Mai poţi citi şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇