Viorica Dăncilă s-a angajat la BNR, consilier de strategie. Adrian Vasilescu spune că e bună pentru că a băut cafea cu cine trebuie

Viorica Dăncilă s-a angajat la BNR, consilier de strategie. Adrian Vasilescu spune că e bună pentru că a băut cafea cu cine trebuie

Viorica Dăncilă a fost numită consilier de strategie la BNR, a declarat pentru SpotMedia.ro Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale.

Potrivit acestuia, fostul premier a depus un dosar și a susținut un interviu.

Dan Suciu a precizat că ea va ocupa funcția de consilier pe Strategia de Sustenabilitate și Energie Verde.

Nu au mai existat alți candidați pentru această funcție, iar la numirea Vioricăi Dăncilă s-a tinut cont de experiența sa, ne-a mai spus Dan Suciu.

Presa a relatat că și Petre Roman ar urma să ocupe funcția de consilier la BNR, dar oficialul ne-a declarat că această informație nu este adevărată.

ADVERTISING

De precizat este că Mugur Isărescu a obținut un nou mandat de guvernator BNR în 2019, când Viorica Dăncilă era premier.

La acea vreme, Dăncilă a declarat public că îl susține pe Isărescu, ceea ce a dus la o revoltă în PSD, pentru că mulți social-democrați, din tabăra lui Liviu Dragnea, nu erau de acord.

În timpul mandatului lui Dragnea, acesta l-a atacat în repetate rânduri pe Mugur Isărescu, afirmând că Banca Națională a României a indus neîncredere în Guvern.

Dăncilă a fost angajată în 15 mai, iar salariul său net va fi de circa 10.000 de lei lunar, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Adrian Vasilescu (BNR): Dăncilă nu e consiliera guvernatorului

Adrian Vasilescu, consilier de strategie în BNR, a precizat că Viorica Dăncilă nu este consiliera guvernatorului Mugur Isărescu, ci unul din consultanții din Departamentul Energie Verde.

ADVERTISING

Acesta este unul din cele 5 departamente care formează Comitetul de trecere la Euro.

”BNR este preocupată de înaintarea României către zona euro. Va fi nevoie de contacte directe și permanente cu Parlamentul European, cu Comisia Europeană și cu cabinete din zona euro. Pentru aceste întâlniri BNR a organizat 5 departamente care se vor ocupa pregătirea pentru intrarea în zona euro.

Aceste departamente vor fi Departamentul Euro (coordonator), Departamentul Economiei Reale, Departamentul Bănci Centrale, Departamentul Monede Digitale și Departamentul Economie Verde. Pentru toate aceste departamente se fac angajări. Doamnei Dăncilă i-a fost semnat vineri contractul. Dânsa nu e consiliera guvernatorului ci este consultant în Departamentul Economie Verde.

ADVERTISING

D-na Dăncilă a fost europarlamentar, are blazon de fost premier, a avut relații speciale cu ecologiștii din Parlamentul European, a declarat Adrian Vasilescu pentru HotNews.

El a precizat că la BNR va fi angajat și Ioan Mircea Pașcu, fostul vicepreședinte al Parlamentului European, consultant pentru viitorul Departament de Geopolitică.

A băut cafea cu cine trebuie

De asemenea, întrebat la Digi24 ce o recomandă pe Viorica Dăncilă pentru un post de consultant la BNR, Vasilescu a spus: „Nu este o situație ca atunci când se angajează un contabil la BNR. Aici este altceva, este o problemă foarte specială, pentru că vom avea nevoie de un lobby intens. A fost prim-ministru, a fost europarlamentar multă vreme. Cunoaște toate căile din Uniunea Europeană.

Acolo cunoaște oameni ecologiști, din zona verde, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea, cu care a schimbat vorbe, se cunosc, știu ce pot. La BNR se caută oameni care au uși deschise la Parlamentul European, uși deschise în cabinetele europene”.

Cine este Viorica Dăncilă

Vasilica Viorica Dancilă s-a născut la 16 decembrie 1963, la Roșiorii de Vede din județul Teleorman.

A absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploiești, în 1988. În 2006 a absolvit masterul Spațiul Public European din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.

Este specializată în programarea și managementul proiectelor, bazele economiei petroliere și luarea deciziilor, exper tîn armonizarea legislativă - integrare europeană.

În perioada 1997-1998 a fost profesor la Liceul Industrial Videle. Din 1997 până în 2009 a fost inginer la Petrom SA, sucursala Videle, Serviciul Monitorizare Productie Țiței și Gaze.

Este membru PSD din 1996. Din 29 ianuarie 2018 până la 4 noiembrie 2019 a fost premier, fiind prima şi singura femeie care a ocupat această funcție în România. În mandatul de premier s-a făcut remarcată printr-o sumedenie de gafe (inclusiv de limba română) care i-au arătat precaritatea pregătirii.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇