Mihai Șora, despre Dăncilă la BNR: O calamitate, pe termen lung, de care nu poți râde

Mihai Șora, despre Dăncilă la BNR: O calamitate, pe termen lung, de care nu poți râde

Filozoful Mihai Șora comentează numirea fostului premier Viorica Dăncilă într-o funcție de consilier la Banca Națională a României și apreciază, printre altele, că aceasta ”decredibilizează instituția într-un moment-cheie al României, de care depinde viitorul ei monetar”.

Nimic nu este mai păgubos și trist decât felul acesta de a ne bate joc de noi înșine. O calamitate, pe termen lung, de care nu poți râde dacă ai un dram de luciditate și patriotism.

Mihai Șora

Filozoful atenționează că nu este nimic de râs în această numire controversată, care va dăuna BNR, chiar dacă este vorba despre ”un post artificial, anume creat pentru dumneaei”.

ADVERTISING

Mihai Șora prezintă și o listă de argumente în sprijinul afirmațiilor sale:

”1. aruncă în derizoriu ideea însăși de competență într-un domeniu atât de tehnic cum sunt finanțele țării;

2. decredibilizează instituția într-un moment-cheie al României, de care depinde viitorul ei monetar;

3. face din adevărații experți o masă neglijabilă, îngreunându-le situația ori chiar punându-i în imposibilitatea de a contracara decizii nepotrivite sau inepte;

4. prelungește o întârziere economică ale cărei consecințe le suportă tocmai românii care muncesc și țin această țară din munca lor (reală, nu fictivă);

ADVERTISING

5. generează conflicte politice sterile;

6. hrănește resentimentul celor plecați în alte părți ale lumii și care – asistând la o asemenea involuție a instituțiilor – își pierd speranța de a reveni acasă.”

Reacția vine după ce Viorica Dăncilă a fost angajată consultant în Departamentul pentru economia verde, iar Mircea Paşcu va fi unul dintre consultanţii care se vor ocupa de geopolitică la BNR.

Şi USR-PLUS a făcut apel la Mugur Isărescu să reevalueze aceste numiri.

Iată și alte reacții stârnite de numirea Vioricăi Dăncilă la BNR:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇