Corlățean se laudă ca a spart gheața Schengen la Viena, dar nu poate oferi o dată pentru aderare: Nu este sarcina noastră

Corlățean se laudă ca a spart gheața Schengen la Viena, dar nu poate oferi o dată pentru aderare: Nu este sarcina noastră

Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului, Titus Corlăţean, susţine că vizita la Viena a membrilor Comisiei a creat premisele pentru a se definitiva o agendă de lucru pentru acest an pentru aderarea României la Schengen.

La Viena, delegaţia de parlamentari români din întreg spectrul politic s-a întâlnit cu parlamentari austrieci, cu primarul Vienei, Michael Ludwig, fostul preşedinte austriac Heinz Fischer şi alţi oficiali.

"Ceea ce este important de ştiut este că s-a spart gheaţa, care era cam groasă, ca să mă exprim foarte direct. Faptul că nu au existat contacte oficiale în acest fel după 8 decembrie era o pierdere pentru România. (…) Putem, şi avem motive după discuţiile astea, să fim încrezători că la nivelul guvernelor contactele pot să dea rezultate. Dar mai avem de muncit. Cu cât trecea timpul, cu atât lucrurile erau ceva mai complicate", a spus Corlăţean, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Întrebat despre o dată la care România ar putea fi primită în Schengen, Corlăţean a replicat: "Nu este sarcina noastră să anticipăm ceea ce la nivelul guvernelor statelor membre trebuie discutat împreună cu instituţia europeană".

ADVERTISING

Referindu-se la tandemul România - Bulgaria pentru aderarea la Schengen, Corlăţean a spus: "Noi suntem adepţii respectării regulilor europene şi ale tratatelor Uniunii Europene. Deci dacă Bulgaria a fost evaluată ca respectând aceste criterii, este firesc ca şi Bulgaria să intre. Ar fi un lucru bun şi pentru România să intre. (…) Nu mai intrăm în discuţii pe unde ar fi frontiera Schengen, care ar fi presiunea.

Mai departe jocul european înseamnă solidaritate. Le-am spus austriecilor, toţi colegii din toate grupurile politice, că solidaritatea trebuie să fie pentru toţi, nu doar pentru unii. Lucrurile sunt îndeajuns de complexe şi trebuie să ştim să construim".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Senatorul PNL Marcel Vela a menţionat că a constatat că parlamentarii vienezi nu ştiau că în urma verificărilor de la Bruxelles, înainte de Consiliul JAI din 8 decembrie 2022, România îndeplinea condiţiile de aderare.

Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu figurează oficial pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 9-10 martie, potrivit unui document publicat pe site-ul Consiliului Uniunii Europene.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇