Un europarlamentar a deschis acțiune la CJUE cu scopul de a anula decizia JAI și a recunoaște dreptul României de a fi în Schengen (Document)

Un europarlamentar a deschis acțiune la CJUE cu scopul de a anula decizia JAI și a recunoaște dreptul României de a fi în Schengen (Document)

Europarlamentarul Eugen Tomac, preşedintele PMP, a deschis o acţiune împotriva Consiliului Uniunii Europene la Curtea de Justiţie a UE, cu scopul de a anula decizia Consiliului JAI şi pentru recunoaşterea dreptului României de a fi în Schengen.

Eugen Tomac a explicat, într-o postare pe Facebook, de ce a luat decizia de a acţiona în instanţă Consiliul UE la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene:

”Pentru că suntem toţi cetăţeni europeni cu drepturi egale

Pentru că niciun stat nu are dreptul să sfideze Tratatele UE

ADVERTISING

Pentru că nimeni nu are dreptul să refuze un drept câştigat de peste 20 de milioane de cetăţeni europeni

Pentru că este obligaţia noastră să luptăm pentru Dreptate, Demnitate şi Libertate

Pentru că România merită în Schengen”. 

Tomac cere instanței UE să constate nelegalitatea deciziei prin care Consiliul JAI a respins, pe data de 8 decembrie 2022, aderarea României la spațiul Schengen.

”Drept rezultat, dacă decizia prin care României i se refuză aderarea la spațiul Schengen va fi considerată una nelegală prin anularea acesteia de către Curte, un nou vot cu privire la aceeași decizie nu va mai putea fi un vot politic, ci un vot tehnic, care să țină cont strict de condițiile de evaluare Schengen, pe care le îndeplinim. Un vot pozitiv”, a declarat Tomac pentru G4Media.ro.

ADVERTISING

Tomac a explicat că acţiunea sa nu opreşte procesul de negociere a României cu Austria şi nici al Bulgariei cu Olanda. ''El doar va scoate în evidenţă lipsa de loialitate a unor guverne şi instituţii europene faţă de Tratat şi legislaţia europeană'' şi ''va obliga Consiliul Uniunii Europene să adopte decizia corectă de acces al României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, proces amânat nejustificat de mai bine de 12 ani''.

Tomac susţine că principalul său argument se regăseşte în Tratatul de aderare, care prevede în protocolul 1, art. 4 alin. (2) că "Dispoziţiile acquis-ului Schengen ... se aplică pe teritoriul fiecăruia dintre aceste state membre numai în temeiul unei decizii europene adoptate de Consiliu în acest sens, după verificarea, în conformitate cu procedurile de evaluare Schengen aplicabile în materie, a îndeplinirii pe teritoriul respectivului stat a condiţiilor necesare aplicării tuturor părţilor în cauză din acquis".

''Evaluarea a avut loc şi rezultatul acesteia a fost favorabil. Astfel, din modul în care este formulat acest articol, Consiliul are obligaţia de a pronunţa o decizie favorabilă. O altfel de interpretare ar face ca acest articol să devină absurd, pentru că o evaluare nu ar mai avea niciun rol, dacă, indiferent de rezultatul acesteia, decizia Consiliului rămâne una arbitrară, politică. O altfel de interpretare ar putea duce la situaţia absurdă în care un stat care a fost evaluat negativ poate primi un vot pozitiv pentru aderarea la spaţiul Schengen'', explică în continuare Tomac.

ADVERTISING

Tomac susţine că decizia a fost luată după consultarea cu jurişti din mai multe state.

Potrivit lui, acest demers este ”absolut necesar”.

Amintim că tot el a trimis, în ianuarie, o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă în care cere sesizarea Curţii de Justiţie a UE cu privire la vetoul exprimat de Austria şi Olanda în legătură cu aderarea României la Schengen. Dar nu a primit răspuns.

Aflaţi din documentul de mai jos argumentele acțiunii lui Eugen Tomac şi dispozițiile din tratatele UE încălcate de Consiliu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇