Consiliul Legislativ spune că Iohannis poate candida și acum la Senat ca independent, pe liste de partid

Consiliul Legislativ spune că Iohannis poate candida și acum la Senat ca independent, pe liste de partid

Consiliul Legislativ a avizat proiectul de lege al PNL prin care Iohannis poate candida la Senat, dar susține că președintele poate candida ca independent pe lista unui partid politic, fără modificarea legii.

Instituția condusă de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, spune că o prevedere similară a mai fost în vigoare iar Curtea Constituțională a constatat că nu încalcă Constituția.

”Curtea Constituţională a reţinut în decizia menţionată că „Dispoziţiile constituţionale invocate de autorii excepţiei nu interzic, nici explicit, nici implicit, posibilitatea ca Preşedintele României, în funcţie la data alegerii Camerei Deputaţilor şi a Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, să candideze ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru un mandat de deputat sau de senator”.

ADVERTISING

Pe de altă parte, nu există nicio prevedere constituţională sau legală care să impună condiţia deţinerii de către un cetăţean a calităţii de membru de partid pentru includerea sa pe lista de candidaţi a respectivului partid. Prin urmare, apreciem că Preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”, precizează Consiliul Legislativ în avizul său trimis Parlamentului, citat de News.ro.

ADVERTISING

Dar Legea 208/2015, referitoare la alegerea Camerei Deputaților și Senatului, obligă toți candidații aflați pe lista unui partid să aibă carnet de membru. Iar Constituția României interzice președintelui României să fie membru al unui partid politic.

Astfel, PNL a depus în Parlament un proiect de amendament la Legea 208/2015, pentru a permite candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare, chiar dacă este încă în funcţie.

ADVERTISING

Articolul nou introdus prevede: „Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția situației președintelui României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, care poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator.

În cazul în care este ales deputat sau senator, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și cea de președinte”.

Proiectul a fost depus de liderii de grup ai PNL, Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache.

Dacă trece de Parlament, Iohannis va trebui să promulge legea care-i va permite propria candidatură.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇