Scena politică are o nouă temă: Cum să facă PNL ca să poată candida Klaus Iohannis la Senat. Pentru asta are clar nevoie de sprijinul PSD.
PNL a depus deja, în Parlament, un proiect de amendament care modifică legea electorală astfel încât președintele să poată candida la alegerile parlamentare din acest an.
Proiectul a fost depus de liderii de grup ai PNL, Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache.
”Informaţia momentului este că Partidul Naţional Liberal a înregistrat în procedură legislativă o modificare a legii care prevede că preşedintele în funcţie, aflat în ultimele trei luni de mandat, poate candida ca şi independent pe lista unui partid sau unei alianţe”, a anunţat liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, la Digi24.
E o propunere legislativă care practic îi consacră dreptul preşedintelui care îşi încheie mandatul odată cu actualul Parlament, dacă doreşte, "să îşi poată continua cariera politică şi rezolvă o problemă”.
”Dacă mă întrebaţi de ce acum, pentru că în ultimii 20 de ani alegerile parlamentare nu s-au mai suprapus cu alegerile prezidenţiale şi noi ne dorim ca preşedintele, dacă îşi doreşte, să candideze”, a adăugat Fenechiu.
Preşedintele nu va demisiona
De la Cotroceni a venit ieri oficial informaţia că Iohannis "îşi va încheia mandatul la termen şi nu intenţionează să demisioneze din funcţia de preşedinte”. Asta însă nu înseamnă neapărat că nu va candida la parlamentare. A făcut-o şi Ion Iliescu acum 20 de ani.
Cum? Prin această portiţă legislativă care ar trebui urgent adoptată de Parlament şi promulgată chiar de Iohannis.
Marcel Ciolacu a vorbit, miercuri, pentru prima dată despre posibilitatea schimbării legii pentru ca preşedintele Iohannis să poată candida la parlamentare fără să îşi dea demisia.
„Nu am discutat despre candidatura lui Iohannis pentru un post de senator pentru că, presupun, că preşedintele Iohannis nu vrea să candideze pe listele PSD. Nici PSD (nu vrea ca Iohannis să candideze pe listele sale - n.red.)”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de News.ro.
Chestionat pe aceeaşi temă, şeful statului doar a râs şi a răspuns: ”Mulţumesc!”.
Planul PNL
Planul PNL este să introducă acest amendament la Legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, pentru a permite candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare, chiar dacă este încă în funcţie.
Articolul nou introdus prevede: „Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția situației președintelui României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, care poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator.
În cazul în care este ales deputat sau senator, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și cea de președinte”.
Presat de timp şi la mâna PSD
Există o presiune legată de timp. Termenul limită de depunere a listelor cu candidaţii pentru parlamentare este 17 octombrie, aşa că legea trebuie aprobată rapid şi este lege organică. Deci e nevoie de majoritatea absolută a voturilor pentru a trece de Parlament (50%+1 din numărul total de parlamentari). Fără voturile PSD asta nu se poate.
”PNL, în momentul de faţă, nu are o majoritate absolută în Parlament”, a confirmat Fenechiu, precizând că ceea ce face PNL este ”un act de justiţie”.
Dacă trece de Parlament, Iohannis va trebui să promulge legea care-i va permite propria candidatură.
Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au fost toţi miercuri dimineaţă, la acelaşi eveniment ”Responsabilitate. Relevanţă. Rezilienţă într-o lume a provocărilor” dedicat împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României. Iohannis şi Ciolacu s-au ignorat vizibil, lăsând un loc gol între ei, în loja Ateneului. Iar Ciolacu şi Ciucă se contrează non-stop de câteva luni, de când au decis să candideze amândoi la prezidenţiale.
Iohannis a vizat în ultimele luni mai multe funcții importante, fiind chiar în competiția pentru șefia NATO, de unde s-a retras. Și pe plan european demersurile sale au eșuat.
Şeful statului ar putea ajunge senator, la fel cum au fost, după terminarea mandatelor, Ion Iliescu și Traian Băsescu (cu diferența că ultimul a candidat pentru funcție la 2 ani de la terminarea mandatelor, nu imediat).
Reacția USR
Președintele USR, Elena Lasconi, lansează un atac dur la adresa lui Klaus Iohannis, afirmând că nu a venit nici măcar o singură dată în fața Parlamentului să vorbească despre teme importante pentru societatea românească.
„Klaus Iohannis, președinte al României, nu a venit nici măcar o singură dată în fața Parlamentului să vorbească despre lista lungă de teme importante pentru societatea românească. Acum, folosește PNL și se gudură pe lângă PSD ca Parlamentul pentru care n-a avut pic de respect să dea o lege pentru el! Tupeu nemărginit”, spune, miercuri, Elena Lasconi.
Președintele USR le cere liberalilor „care au mai rămas în PNL” să nu devină „marionete ale unui președinte care ne-a păcălit pe toți” și să nu susțină proiectul de lege depus de „unii din PNL”, proiect care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare.
La rândul său, Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR, face un apel către preşedinţii PSD şi PNL să renunţe la planul de a adopta în Parlament legea prin care Iohannis să poată candida pentru un loc de parlamentar în timp ce încă exercită funcţia de preşedinte al României.
În caz contrar, USR va folosi toate mijloacele legale pentru a bloca în Parlament demersul PSD-PNL, arată Moşteanu.