Confruntare pe axa Berlin-Moscova

Confruntare pe axa Berlin-Moscova

O declarație acidă a întregului guvern, un statement al cancelarei federale, chemarea ambasadorului rus pentru o „discuție urgentă”. Din cauza cazului Navalnîi, Berlinul a înăsprit tonul față de Putin.

O reacție mai hotărâtă nici că se poate: din 22 august, de când politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi este tratat în spitalul berlinez Charité, toată lumea aștepta reacția oficială a guvernului german la otrăvirea opozantului rus.

S-a vorbit mult de indignarea responsabililor germani, dar nici cancelarul Merkel, nici ministrul federal de Externe Maas nu luaseră o poziție prea dură față de Kremlin. Lucrurile s-au schimbat însă miercuri.

ADVERTISING

Mai întâi a fost dată publicității o declarație clară și fără echivoc a guvernului de la Berlin, în care se afirma că otrăvirea lui Navalnîi a fost între timp dovedită fără vreo urmă de îndoială.

Apoi au apărut în fața jurnaliștilor ministrul de Externe, Heiko Maas, și șefa portofoliului Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer. În plus, ambasadorul Rusiei la Berlin a fost chemat pentru o "discuție urgentă".

Paharul a dat pe dinafară

S-a evitat termenul "convocat", care este cea mai aspră formulare în limbaj diplomatic. Dar este o simplă nuanță, nimic mai mult.

ADVERTISING

În fine, cancelarul Angela Merkel a venit în fața presei pentru a-și exprima nemulțumirea legată de Rusia. Merkel a descris ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi drept "tentativă de omor prin otrăvire".

Guvernul german nu poate arăta mai clar de atât că și-a pierdut răbdarea cu Rusia, după toată seria de incidente din ultimii ani – între ele, ocuparea Crimeii, persecutarea criticilor regimului, inclusiv pe teritoriu german, toate campaniile de dezinformare orchestrate de Moscova.

ADVERTISING

Medicii germani au anunțat că Navalnîi este în continuare în stare gravă, că primește respirație artificială și că va avea probabil nevoie de tratament un timp îndelungat.

Se pare că guvernul german a aflat și alte detalii legate de acest caz, unele înfricoșătoare. Chiar dacă este greu de imaginat ceva mai rău decât o otrăvire cu noviciok.

Dacă reacția guvernanților germani este mai mult decât o indignare exacerbată, atunci Berlinul trebuie să adopte în UE o poziție dură față de Rusia, cu măsuri clare împotriva Moscovei.

Rusia trebuie să spună negru pe alb ce s-a întâmplat și să se implice foarte activ în clarificarea cazului Navalnîi. Dacă nu o va face, atunci trebuie luate măsuri împotriva statului rus, de genul unor noi sancțiuni.

Cum reacționează Putin?

Guvernul german face astfel un pas în necunoscut, deoarece nu se știe cum va reacționa președintele rus Putin după ce a fost pus sub presiune. Ce va face el mai departe în Belarus, în Siria, peste tot pe unde pretențiile hegemonice ale Moscovei devin tot mai clar articulate.

Dar dacă Germania și Europa mai pun vreun preț pe atât de des invocatele valori ale libertății, atunci reacția dură față de Rusia este total necesară. Următoarele zile și săptămâni ne vor arăta ce consecințe va genera reacția Berlinului.

Jens Thurau


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇