Concluziile lui Biden după summit-ul cu Xi: Îl consideră în continuare un dictator. Dezvăluiri din culise și declarații despre droguri, Taiwan și Hamas

Concluziile lui Biden după summit-ul cu Xi: Îl consideră în continuare un dictator. Dezvăluiri din culise și declarații despre droguri, Taiwan și Hamas

După întâlnirea cu Xi Jinping din California, preşedintele american Joe Biden a declarat că îl consideră în continuare pe liderul chinez un „dictator”, folosind o expresie care a provocat indignare la Beijing în trecut.

„Este un dictator în sensul că este un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a spus Biden, citat de AFP.

Întâlnirea va duce, totuşi, la reluarea comunicaţiilor militare la nivel înalt, suspendate de mai bine de un an, au precizat cele două superputeri.

Summit-ul de patru ore, desfăşurat într-o reşedinţă de lux la circa 40 km de San Francisco, a fost "constructiv şi productiv", potrivit lui Joe Biden.

El a asigurat audienţa că cei doi lideri vor putea să ridice telefonul şi să vorbească "direct şi imediat", în caz de criză.

Întâlnirea, menită să dea o impresie de seninătate regăsită (Joe Biden şi Xi Jinping, de exemplu, s-au afişat pentru scurt timp în faţa fotografilor în timpul unei plimbări printr-o grădină frumoasă), în mod evident, nu a rezolvat nicio divergenţă de fond.

Fentanil

Preşedintele Xi a fost totuşi de acord să ia, potrivit americanilor, "o serie de măsuri consecvente pentru a reduce semnificativ livrările" de componente de fentanil. Acest puternic opiaceu sintetic, produs cu ajutorul unor compuşi chimici provenind în special din China, provoacă zeci de mii de supradoze în fiecare an în Statele Unite.

ADVERTISING

Cele două părţi au convenit, de asemenea, să înfiinţeze un grup de lucru antidrog pentru a realiza cooperarea în domeniul combaterii drogurilor şi să aibă un dialog interguvernamental privind inteligenţa artificială, potrivit Xinhua.

Anunţul este binevenit pentru Joe Biden, care se află în campanie pentru un al doilea mandat şi care este acuzat în mod regulat de adversarii săi republicani că nu face suficient pentru a combate traficul de droguri.

Washingtonul şi Beijingul au decis, de asemenea, să mobilizeze un grup de experţi pentru a discuta despre riscurile asociate inteligenţei artificiale.

Taiwan

Xi Jinping, confruntat cu deteriorarea situaţiei economice şi sociale din China, nu vrea să pară slăbit, în special în raport cu Taiwanul. Statutul insulei, asupra căreia Beijingul îşi revendică suveranitatea şi unde urmează să aibă loc în curând alegeri prezidenţiale, rămâne un subiect-cheie de dispută.

Joe Biden i-a cerut lui Xi să "respecte procesul electoral" şi a confirmat linia deliberat ambiguă a Statelor Unite: niciun sprijin pentru independenţă, dar refuzul de a prelua controlul prin forţă.

ADVERTISING

La rândul său, preşedintele chinez l-a îndemnat pe omologul său să "înceteze să mai înarmeze Taiwanul", deoarece reunificarea este, în opinia sa, "inevitabilă", potrivit unei surse diplomatice chineze.

Biden a răspuns reiterând că poziţia SUA este de a menţine pacea şi stabilitatea în regiune.

"Preşedintele Xi a răspuns: 'Uite, pacea este foarte bună, dar la un moment dat trebuie să ne îndreptăm spre o decizie mai generală'", a declarat oficialul american citat de CNN.

În ciuda preocupărilor continue ale SUA cu privire la consolidarea militară masivă a Chinei în jurul Taiwanului, oficialii au ieşit de la întâlnire cu convingerea că Xi nu se pregăteşte pentru o invazie masivă. Pe parcursul întâlnirii, Xi "a arătat destul de clar o cunoaştere profundă a unora dintre dezbaterile despre China din Statele Unite şi cred că, în anumite privinţe, este destul de sensibil la rezultatul acestor discuţii", a spus oficialul.

Reluarea dialogului militar

Presa de stat chineză a anunţat că liderul chinez Xi Jinping şi preşedintele american Joe Biden au convenit să reia comunicarea militară la nivel înalt şi să coopereze în ceea ce priveşte represiunea combaterea drogurilor.

ADVERTISING

Liderii au convenit să "reia comunicarea la nivel înalt între cele două armate pe baza egalităţii şi a respectului", potrivit unui text publicat de agenţia de stat chineză Xinhua. De asemenea, cele două părţi vor relua întâlnirile dintre ministerele lor de apărare şi consultările privind securitatea militară maritimă şi vor începe discuţiile între liderii comandamentelor de teatru.

Războaiele lumii

Washingtonul se aşteaptă, de asemenea, ca Beijingul, un partener apropiat al Iranului şi al Rusiei, să nu escaladeze crizele internaţionale majore: conflictul dintre Israel şi Hamas şi războiul din Ucraina.

Preşedintele Joe Biden a fost cel care a vorbit cel mai mult, în timp ce preşedintele chinez Xi Jinping a ascultat în mare parte în conversaţia lor despre Orientul Mijlociu, a declarat un oficial american de rang înalt.

Biden l-a încurajat pe Xi să folosească influenţa Chinei în relaţia cu Iranul pentru a avertiza în privinţa unei escaladări mai ample. În cadrul convorbirilor, ministrul de externe Wang Yi a declarat că au avut deja discuţii cu iranienii pe această temă. A rămas însă neclar pentru consilierii lui Biden cât de în serios ia Iranul mesajele Chinei.

În timpul discuţiilor, Biden i-a spus clar lui Xi că vede Hamas ca fiind o entitate separată de palestinieni.

Summit atent pregătit

Cei doi bărbaţi au avut o întâlnire urmată de un prânz de lucru în grupuri mici - cu pui cu tarhon şi prăjitură cu migdale în meniu. Apoi, a avut loc o plimbare în doi, organizată în mod clar pentru fotografi şi camere de luat vederi.

A fost un summit stabilit la perfecţie, după săptămâni de negocieri, pe o proprietate situată pe dealurile californiene, care a servit drept fundal pentru intrigile din telenovela "Dinastia" din anii 1980.

La începutul întâlnirii, preşedintele american a cerut ca rivalitatea să fie gestionată "cu responsabilitate", pentru "a se asigura că nu degenerează în conflict".

Xi Jinping, care a avertizat asupra consecinţelor "insuportabile" ale unei confruntări, a declarat că Statele Unite şi China nu-şi pot "întoarce spatele".

"Planeta este suficient de mare pentru ca cele două ţări ale noastre să prospere", a spus el, într-un moment în care Washingtonul şi Beijingul sunt angajate într-o acerbă competiţie economică, tehnologică, strategică şi militară.

Cu toate acestea, el i-a spus lui Joe Biden că sancţiunile economice americane dăunează "intereselor legitime" ale Chinei, potrivit unui raport al presei de stat.

De asemenea, cei doi lideri s-au angajat să crească în continuare numărul de zboruri, la începutul anului viitor, şi să extindă schimburile în domeniul educaţiei, culturii, sportului şi afacerilor, potrivit Xinhua.

O relaţie tensionată

Xi Jinping şi Joe Biden au discutat ultima dată în noiembrie 2022, în marja summit-ului G20 de la Bali.

Relaţia bilaterală a devenit apoi din ce în ce mai tensionată, ameninţând chiar să o ia razna atunci când un balon chinezesc a survolat teritoriul american la începutul anului. Washingtonul a denunţat acest lucru ca fiind o operaţiune de spionaj, ceea ce China a negat.

În martie, preşedintele chinez a denunţat o strategie americană de "încercuire", într-un moment în care Statele Unite îşi consolidează alianţele în regiunea Asia-Pacific şi aplică sancţiuni economice Chinei.

Cu toate acestea, tonul s-a îndulcit suficient de mult în timpul verii pentru a permite ca întâlnirea faţă în faţă din California să aibă loc.

Rezultatele summit-ului, care erau de aşteptat, reprezintă un progres în îmbunătăţirea relaţiei încă tensionate dintre SUA şi China, dar nu au fost consemnate într-o declaraţie comună sau într-o declaraţie de cooperare, notează CNN.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇