Ciucă și Ciolacu anunță că PNL și PSD vor avea fiecare candidat la prezidențiale. Va rezista coaliția?

Ciucă și Ciolacu anunță că PNL și PSD vor avea fiecare candidat la prezidențiale. Va rezista coaliția?

După ce luni în şir ne-au promis că pe 10 iunie aflăm cine candidează la prezidenţiale din partea coaliţiei, deocamdată se configurează că fiecare partid va merge în septembrie cu propriul candidat. În aceste condiţii, şefii de partid speră că actuala coaliţie va rezista şi nu exclud liste comune la parlamentarele din decembrie.

Nicolae Ciucă spune „cu toată responsabilitatea” că PNL va avea propriul candidat la prezidenţiale.

La rândul său, Marcel Ciolacu a declarat tot miercuri că PSD va avea candidat la prezidenţiale, el respingând o susţinere a lui Nicolae Ciucă în cursa pentru Cotroceni.

Ciucă: PNL va avea propriul candidat

Liderul liberalilor susţine cu tărie ca fiecare dintre partide să îşi mobilizeze electoratul şi să aibă propriile opţiuni pentru a intra în prezidenţiale şi generale.

ADVERTISING

Vă pot spune cu toată responsabilitatea că Partidul Naţional Liberal va avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale şi toate aceste scenarii, cum este normal în viaţa politică şi în dezbaterea publică, fac deliciul analizelor. Dar, acum, când discutăm şi nu se va schimba această abordare, PNL va avea propriul candidat”, a declarat Ciucă.

Întrebat dacă vede posibil scenariul în care PSD îl poate susţine pe Nicolae Ciucă, liderul PNL a replicat: ”Dacă ne uităm la cifrele obţinute de fiecare partid, suma lor e considerabil mai mare decât votul obţinut pe lista comună.

ADVERTISING

Electoratul fiecăruia dintre noi trage şi se mobilizează pentru tot ceea ce înseamnă valorile şi identitatea fiecărui partid. Ca atare, în momentul de faţă, susţin cu tărie ca fiecare dintre noi să ne mobilizăm electoratul şi să avem propriile opţiuni pentru a intra în alegerile prezidenţiale şi generale”.

Preşedintele PNL a fost întrebat şi despre un tandem Nicolae Ciucă - preşedinte şi Marcel Ciolacu - premier.

ADVERTISING

”După ce avem alegerile şi vedem care sunt din nou rezultatele şi opţiunea cetăţenilor la vot, trebuie să existe o majoritate considerabilă în Parlament care să formeze o coaliţie pentru a putea să guvernăm pe principiul stabilităţii în continuare.

Pentru că aceşti aproape trei ani de zile au demonstrat că, atunci când o coaliţie are această majoritate consistentă, poate să asigure deciziile necesare ca ţară să treacă prin situaţii deosebite, situaţii de criză şi, cum vedem perspectiva, cel puţin pe termen scurt va fi nevoie de stabilitate politică”, a mai declarat Ciucă.

Ciolacu: V-am răspuns de zece ori până acum, PSD va avea candidat

Şi Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă PSD l-ar putea susţine pe Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale. 

”V-am răspuns de zece ori până acum, PSD va avea candidat”, a răspuns liderul PSD. Despre cine va fi prezidenţiabilul, Ciolacu a precizat că va avea o discuţie în partid săptămâna aceasta.

Despre organizarea alegerilor prezidenţiale la termen, în luna decembrie, Ciolacu a răspuns: ”Domnul Ciucă, alături de mine şi de colegii mei, trebuie să ne asumăm deciziile pe care le-am luat. Noi avem o decizie luată în coaliţie, că alegerile sunt în septembrie”.

Va mai funcționa coaliția?

El a dat asigurări că actuala coaliţie va rezista, chiar şi cu candidaţi separaţi la prezidenţiale. ”Categoric, avem o responsabilitate”. 

Marcel Ciolacu a fost întrebat şi despre o listă comună la parlamentare. ”Nu am terminat prezidenţialele, acum vreţi să terminăm şi generalele?”, a răspuns liderul PSD. 

La rândul lui, Nicolae Ciucă a declarat că din perspectiva sa, coaliţia poate funcţiona, chiar dacă va fi adversar cu Marcel Ciolacu la prezidenţiale.

”Aici este vorba de o confruntare politică. Sigur, nu ne aşteptăm să fie un fel de tango, este o chestiune foarte serioasă în ceea ce priveşte guvernarea.

De partea cealaltă, aşa cum am făcut şi în campania la locale, vom merge pe aceeaşi linie a proiectelor, a obiectivelor, astfel încât să rămânem în decenţa pe care încercăm şi despre care vorbim şi trebuie să o generăm pentru fiecare dintre cetăţeni”, a răspuns preşedintele PNL.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇