Iohannis: Alegerile s-au desfășurat foarte bine. Este foarte corect că românii au votat coaliția

Iohannis: Alegerile s-au desfășurat foarte bine. Este foarte corect că românii au votat coaliția

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că alegerile s-au desfăşurat foarte bine, chiar dacă au fost câteva incidente.

Şeful statului a mai spus că a fost multă dezbatere în spaţiul public dacă este bună sau nu coaliţia PSD-PNL, insă el consideră că alegătorii au oferit răspunsul, fiindcă au votat în proporţie de aproape 50% lista comună prezentată de cele două partide.

„După părerea mea, chiar dacă au fost câteva incidente, alegerile s-au desfăşurat foarte bine, iar rezultatele vorbesc de la sine. Vă amintiţi că a fost multă dezbatere în spaţiul public dacă această coaliţie este bună pentru România sau nu. Cred că de data aceasta am primit un răspuns chiar de la alegători, care în proporţie de aproape 50% au votat lista comună prezentată de coaliţie.

ADVERTISING

Și este foarte corect aşa, după ce coaliţia a reuşit să ofere o guvernare care a permis României să treacă fără prea mare pagubă prin crizele care au pornit exact prin acestă război purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat marţi la Riga cum apreciază desfăşurarea alegerilor şi rezultatele lor.

El a mai spus că a fost o decizie bună comasarea alegerilor, pentru că a fost o participare de peste 50% şi asta oferă legitimitate alegerilor.

ADVERTISING

„Pe de altă parte, în ce priveşte alegerile locale, eu consider în continuare că a fost o decizie bună să fie aduse alegerile locale împreună cu alegerile europarlamentare dintr-un motiv democratic clar – alegerile sunt legitime, valide din punct de vedere democratic atunci când participă un număr mare de alegători şi faptul că aceste alegeri au fost puse împreună ne-au dus la o participare de peste 50%.

Deci iată putem să spunem că a fost pasul corect, iar comunităţile evident şi-au ales primarii, preşedinţii de consilii, consilierii pe care i-au crezut potriviţi pentru următorii patru ani”, a conchis Iohannis.

ADVERTISING

Candidat PSD-PNL la președinție?

Întrebat dacă ar trebui să continue alianţa PSD-PNL la prezidenţiale şi parlamentare, Iohannis a spus că e o chestiune care trebuie lămurită în interiorul coaliţiei.

„Este aceasta o chestiune care trebuie lămurită în interiorul coaliţiei şi, chiar dacă aş avea o opinie în această chestiune, nu cred că ar fi corect să mi-o spun public”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele social-democraţilor, Marcel Ciolacu, nu a exclus posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă candidat comun la prezidenţiale şi listă comună la alegerile parlamentare.

El a spus însă că „PSD momentan a câştigat alegeri” şi „este foarte puţin probabil ca PSD să renunţe la candidat, ţinând cont că chiar le-a câştigat”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇