Cîțu se laudă că suntem singura țară din UE care vaccinează fără programare. Anunță și ce se întâmplă cu restricțiile anti-Covid

Cîțu se laudă că suntem singura țară din UE care vaccinează fără programare. Anunță și ce se întâmplă cu restricțiile anti-Covid

Premierul Florin Cîțu a vorbit, luni, despre cât de bine merge campania de vaccinare la noi în țară și a dat detalii despre ce se va schimba în perioada următoare referitor la restricțiile antiCovid.

Între altele, el s-a lăudat că suntem singura țară din Uniunea Europeană unde vaccinarea se face fără programare.

”De foarte multe ori, când avem un obiectiv ambițios, există voci care spun că nu se poate. De 30 de ani de zile se spune că nu se poate. (...) Eu am spus că putem să revenim la normalitate și să avem doze, avem! Suntem singura țară din UE unde oamenii se pot vaccina fără programare. Eu zic că se poate! Și trebuie să ne implicăm cu toții”, a declarat el, luni, înaintea Biroului Executiv al PNL.

ADVERTISING

Referitor la restricția de circulație pe timpul nopții, premierul a explicat că autoritățile discută despre relaxarea tuturor interdicțiilor anti-pandemie.

”Discutăm despre toate restrcțiile, vrem să le relaxăm. Toate sunt legate de rata de vaccinare. Inclusiv aceasta o luăm în calcul, de a o relaxa”, a spus cîțu.

Întrebat dacă s-ar putea relaxa anumite măsuri la nivel local, de exemplu, în localitățile unde rata de vaccinare este mai mare de 50%, Cîțu a spus că nu poate da un răspuns acum.

”Nu pot da un răspuns în acest moment. Toate scenariile sunt pe masă, dar, din punctul meu de vedere, este normal ca persoanele vaccinate, deci nu mai reprezintă un risc pentru societate, să poată să-și continue viața, să revină la normalitate. Dar e punctul meu de vedere”.

ADVERTISING

În schimb, Cîțu a punctat că nu poate fi vorba de nicio relaxare înainte de 1 iunie.

Se prelungește starea de alertă, dar cu schimbări

Starea de alertă va fi prelungită, însă cu modificări. De exemplu, nu vor mai fi incluse prevederile privind stațiunile montane.

”Da, prelungim starea de alertă. Sunt unele măsuri care nu îşi mai au sensul. De exemplu, în ceea ce priveşte staţiunile montane cu schiul, vom scoate acele restricţii pentru schi, de exemplu. Aveam nişte restricţii pe care le-am introdus acum două luni de zile, acelea nu vor mai exista, pentru că nu au sens în acest moment”, a explicat premierul.

ADVERTISING

Întrebat când vor putea cetățenii să renunțe complet la masca sanitară în aer liber, Cîțu a menționat că acest aspect trebuie vorbit cu specialiștii.

Totodată, premierul a refuzat să precizeze pentru ce persoane se vor relaxa anumite restricții - cetățenii imunizați cu o singură doză sau cei vaccinați complet, cu tot cu rapel?

”Persoanele vaccinate”, a răspuns el întrebat de două ori în acest sens,

În fine, jurnaliștii au mai vrut să știe ce va face premierul, dacă nu va fi atinsă ţinta de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie şi dacă se gândeşte să îşi dea demisia.

”Nu văd niciun motiv ca această ţintă să nu fie atinsă. Şi cu cât suntem mai aprope de ea, suntem mai aproape de normalitate”, a replicat el. 

Vezi și Cîțu scoate Guvernul în stradă, pentru a susține imunizarea: Vom vorbi cu cetățenii, după ce ies de la vaccinare

Citește articolele zilei pe SpotMedia:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇