Cîțu anunță că bugetul pe 2021 întârzie, pentru că așteaptă reforme: Altfel vor câștiga doar șmecherii

Cîțu anunță că bugetul pe 2021 întârzie, pentru că așteaptă reforme: Altfel vor câștiga doar șmecherii

Premierul Florin Cîțu a anunțat luni, înaintea Biroului Executiv al PNL, că bugetul pe 2021 încă nu e gata. Astfel, deși deja am intrat în a doua lună a anului, bugetul va ma ”întârzia puțin”.

Motivul, spune Cîțu, este că așteaptă încă propuneri de reformă, altfel refuzând să aloce banii ceruți.

”Prioritatea este bugetul pentru 2021. Bugetul pentru 2021 întârzie puțin, pentru că eu am cerut un lucru foarte important și nu dau înapoi de la acest lucru. Subvențiile sau cheltuielile care se duc în anumite sectoare din sectorul public, anul acesta trebuie să fie legate de reformă.

Am spus foarte clar, nu se duce niciun ban către niciun sector dacă nu văd aceste reforme. Aștept să văd reformele care vin, vom forța aceste reforme, este anul reformelor, 2021. Dacă nu facem acest lucru vom continua să aruncăm bani buni în companii de stat care doar vor pierde și vor câștiga doar șmecherii.

ADVERTISING

Acest lucru se oprește, ajunge, nu se vor mai întâmpla în perioada următoare. Banii se vor duce doar în companii care vor prezenta programe de reformă și vor arăta că vor veni pe profit. Dacă nu avem așa ceva, acele companii nu vor mai exista, sa fie foarte clar!”, a spus Cîțu.

Cîțu explică de ce întârzie bugetul pe 2021: Trebuie modificate măsuri care au avut un efect devastator pentru finanţele publice

Întrebat de jurnaliști ce înseamnă această întârziere, premierul a spus că ”nu o să fie mâine în ședința de guvern, s-ar putea să fie săptămâna asta sau săptămâna viitoare”.

Cîțu a precizat că impune criterii de performanță la toate instituțiile, inclusiv cele din sănătate.

ADVERTISING

”Sunt foarte mulți bani care se duc în sănătate. Să vedem cum au fost cheltuiți și dacă au fost cheltuiți eficient. Dar nu e vorba doar de sănătate. (...) Trebuie să fim un guvern credibil dacă nu vrem să avem probleme”, a mai spus premierul.

Amintim că la începutul anului, premierul a declarat că Executivul a început pregătirea pentru bugetul anului 2021, iar propunerea este ca bugetul să fie votat în Parlament pe 4 februarie.

Școli și spitale fără autorizație ISU: ”Prioritatea e ca, cu ce avem, să ne asigurăm că oamenii sunt în siguranță”

Întrebat de situația în care sunt școlile și spitalele, care nu pot obține autorizații ISU conform legislației în vigoare pe clădirile în care funcționează, liberalul a spus că nimic nu se construiește peste noapte.

ADVERTISING

”Am avut o discuție și ministrul Educației deja a explicat. Trebuie să găsim o formulă să funcționăm, nu poți să construiești peste noapte nici școli, nici spitale.

Prioritatea e ca, cu ce avem, să ne asigurăm că oamenii sunt în siguranță. (...) Vă dați seama că nu poți să modernizezi peste noapte spitale cu bani europeni. Va trebui să găsim o modalitate să construim sau să modernizăm rapid cu bani de la buget și bani europeni sau cu bani de la privat”, a precizat premierul.

Legat de tragedia de la Matei Balș, din Capitală, unde șapte pacienți au murit după incendiul de vineri, Cîțu a spus că se analizează dacă măsurile luate după incendiul de la Piatra Neamț au fost implementate și dacă e nevoie și de altele noi.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇