Premierul Florin Cîțu a explicat, miercuri, de ce întârzie aprobarea bugetului pe anul 2021, precizând că trebuie modificate măsuri care au avut un efect devastator pentru finanţele publice în ultimii ani.
Totodată, el a subliniat că ținta de deficit rămâne aceeași, de 7%.
”Aş vrea să vorbesc despre buget, pentru că sunt discuţii în spaţiul public. Ţintele rămân aceleaşi, mergem spre un deficit de 7%. Vreau să spun de ce pare că durează mai mult, deşi obiectivul este să venim în Parlament săptămâna viitoare.
În acest moment întoarcem reforme care au fost amânate 30 de ani, sau măsuri care au avut un efect devastator pentru finanţele publice în ultimii ani. Trebuie modificate pentru a crea o sustenabilitate a finanţelor publice în ani următori.
Este un buget foarte important, trebuie să susțină relansarea economică. Este important prin acest buget să menţinem încrederea faţă de CE, investitorii străini şi agenţiile de rating”, a declarat premierul la finalul ședinței de guvern.
Se reintroduce bugetarea multianuală
Florin Cîțu a mai precizat că în România va fi reintrodusă bugetarea multianuală.
”Vom reintroduce în România, din 2023, bugetarea multianuală. Mă uit la bugetul din 2021 şi 2022 şi vă spun că aceasta e discuţia din Comisia Europeană, pentru că o parte din reformele implementate în 2021 vor avea impact în 2022”, a subliniat Cîțu.
La începutul anului, premierul a declarat că Executivul a început pregătirea pentru bugetul anului 2021, iar propunerea este ca bugetul să fie votat în Parlament pe 4 februarie.
„Am cerut o analiză a actelor normative care sunt în vigoare şi au un impact bugetar, dar nu pot fi susţinute în totalitate de bugetul anului 2021 (…) toate actele normative, pentru fiecare minister, cu impact bugetar, să vedem unde le punem”, a spus el.