Cioloș, după consultări: USR e gata să intre la guvernare, cu premier și cu program. ”Mingea” e la dl președinte

Cioloș, după consultări: USR e gata să intre la guvernare, cu premier și cu program. ”Mingea” e la dl președinte

Dacian Cioloș a declarat luni, după consultările de la Palatul Cotroceni, că USR a fost singurul care a propus un nume de premier și un program de guvernare cu măsuri urgente, lucru confirmat de președintele Klaus Iohannis, care a transmis delegației USR că va analiza această propunere foarte serios și va lua o decizie în următoarele ore.

Într-o conferință de presă susținută la sediul partidului, Dacian Cioloș a declarat că delegația USR i-a transmis președintelui că România are nevoie de un guvern cu puteri depline și că USR are o propunere atât de program, cu măsuri imediate, cât și o propunere de premier, în persoana sa, propunere ”foarte serioasă”.

ADVERTISING

”Dl președinte a confirmat că nu a primit nicio altă propunere de premier, că pare că partidele fug de această responsabilitate și ne-a spus că va analiza această propunere foarte serios (...)  De acum înainte mingea este în terenul dl presedinte, decizia este la dânsul.

Ne-a spus că e surprins neplăcut să vadă că nu au existat discuții între partide până acum. Noi am fost deschiși în discuțiile cu partidele de coaliție, coaliție care e în vigoare, pentru că nu a fost denunțată de niciunul dintre parteneri. Propunerea noastră e foarte fermă”, a mai declarat Dacian Cioloș.

Întrebat de jurnaliști cu cine va negocia dacă va fi desemnat candidat de premier de către președintele Iohannis, Dacian Cioloș a răspuns: ”Dacă va face propunerea și va lua în considerare propunerea noastră, de mâine o să avem discuții cu partenerii și apoi vom vedea”.

ADVERTISING

Dacian Cioloș a subliniat că USR a fost deschis la dialog și până acum, în condițiile în care protocolul coaliției de guvernare cu PNL și UDMR nu a fost denunțat de niciunul dintre cei trei parteneri, oficial și nu prin declarații politice.

”Noi am spus foarte clar care e viziunea noastră, care sunt intențiile noastre. Noi am avut o abordare unitară și stabilă (...) USR e gata să intre la guvernare, cu premier și cu program.

Mergem să discutăm soluții, care pot fi îmbunătățite, discutate, dar e important să discutăm despre soluții, nu doar despre posturi”, a mai explicat acesta.

Întrebat despre criticile dure aduse de USR de Klaus Iohannis în declarațiile publice anterioare, Dacian Cioloș a dezvăluit că președintele ”a avut în introducere o mențiune la asta, dar nu a stat prea mult pe acest subiect”.

ADVERTISING

”România trebuie guvernată și aici am fost de acord cu dl președinte - prioritatea e un guvern în funcție și nu alegeri anticipate”, a mai spus Dacian Cioloș.

Întrebat dacă va negocia cu PSD și AUR, câtă vreme BEX al PNL a decis că nu mai acceptă USR la guvernare, Dacian Cioloș a explicat că așteaptă mai întâi ”o discuție directă cu partenerii noștri”.

”Nu facem alt pas. Să vedem, deocamdată pornim doar de la speculația că dl președinte va face această nominalizare”, a completat el.

De asemenea, întrebat dacă a spus și delegației USR ceea ce, conform unor surse, le-ar fi spus liberalilor, și anume că ”vrea USR afară de la guvernare”, Dacian Cioloș a infirmat categoric: ”Nu ne-a spus deloc, dimpotrivă, concluzia discuției a fost că va analiza propunerea pe care am făcut-o și va veni cu o propunere în următoarele ore”.

Urmărește toate declarațiile în format video:

Concluzii după consultările cu Klaus Iohannis

Am prezentat președintelui Klaus Iohannis propunerea USR de prim-ministru în persoana lui Dacian Cioloş. Am cerut formarea unui guvern rapid, continuarea alianței USR-PNL-UDMR și un program de guvernare cu calendar clar de implementare.

Publicată de USR PLUS pe Luni, 11 octombrie 2021

Urmărește principalele momente și declarații ale zilei : LIVE Consultări pentru un nou Guvern. PNL vrea să guverneze dar nu are cu cine, USR îl vrea pe Cioloș premier, PSD anticipate

Programul consultărilor de azi:

  • 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • 13:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
  • 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Alte articole pe tema crizei politice:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇