Ciolacu, despre reducerea CAS: E o măsură propusă de Florin Cîțu pe Instagram, nu în coaliție

Ciolacu, despre reducerea CAS: E o măsură propusă de Florin Cîțu pe Instagram, nu în coaliție

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat, duminică, propunerea liderului PNL, Florin Cîțu, de a reduce contribuția pentru asigurări sociale (CAS) de la 25% la 20%.

„Reducerea CAS este o variantă de lucru, nu o exclud – dar trebuie calculat impactul, eu nu vreau coaliția să ia locul Guvernului. A fost o propunere de-a domnului Florin Cîțu pe Instagram. Presupun că dacă era făcută în coaliție, aflați de ea după ședința coaliției”, a declarat șeful social-democraților, la Digi24.

Liderul PSD susţine că inflaţia este un efect, iar el consideră că trebuie găsite rezolvări pentru cauza inflaţiei. 

„Eu aş vrea să plecăm de la discuţia care este cauza inflaţiei. Cauza inflaţiei, mai mult decât evident, sunt aceste scumpiri din energie, atât la energie electrică cât şi la gaze, care au avut mai multe efecte: unul dintre ele sunt scumpirile evidente şi inflaţia. Cred că întâi trebuie să acţionăm pe cauză, să venim cu măsurile (...) şi să vedem ce propuneri vin pentru perioada următoare, pe termen mediu, eu aş vedea o soluţie inclusiv pentru iarna următoare”, a mai spus Marcel Ciolacu. 

ADVERTISING

Acesta consideră că reducerea CAS este „o variantă de lucru” pe care nu o exclude, dar arată că trebuie luate mai multe măsuri. 

„Cred că domnul Cîţu s-a referit la unul dintre efecte. Reducerea TVA-ului duce la scăderea inflaţiei, dar nu e singura măsură. A fost ministru al Finanţelor - şi ştie foarte bine că nu o simplă măsură duce la scăderea inflaţiei,, dar este o prioritate. Sunt de acord întâi să găsim soluţia pentru cauză şi pe urmă să mergem pe efecte, în lanţ şi inflaţia să rămână cu o singură cifră, categoric, anul acesta”, adaugă Ciolacu. 

Declarația șefului PSD vine după ce liderul liberal a venit cu propuneri pentru a creşte salariile pentru toţi românii, dând exemplul reducerii contribuției pentru asigurări sociale de la 25% la 20%. Potrivit lui Cîțu, măsura ar aduce aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu.

ADVERTISING

Anunțul a fost făcut într-o postare făcută duminică pe pagina sa de Instagram, șeful liberalilor mai precizând că reducerea contribuțiilor înseamnă mai mulți bani în buzunarele românilor, iar reducerea TVA temperează inflația.

Postarea liderului PNL vine în contextul declaraţiilor ministrului Finanţelor Publice, Adrian Câciu, a anunţat, miercuri, intenția de a schimba Codul fiscal de la jumătatea anului, în ideea de a intra în vigoare din 2023. Ministrul a spus că, pe zona de taxare a proprietăţilor, este posibil ca persoanele fizice care au mai multe apartamente, de exemplu, să plătească mai mulţi bani, precum şi cei care au mai mult de două maşini.

ADVERTISING

Ulterior, sâmbătă, ministrul şi-a nuanțat declaraţiile privind impozitarea proprietăţilor, el arătând că nu este adeptul supraimpozitării în această privinţă, el precizând că susţine ceea ce numeşte „o ajustare” în zona de reglementare comercială a unor activităţi de business.

Firea îi acuză voalat pe liberali de ipocrizie

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a comentat, duminică, propunerile de soluţii prezentate de liderul PNL, Florin Cîţu, precum reducerea TVA şi a CAS, ea afirmând că, atunci când PSD a venit cu aceste propuneri, partenerii de la PNL s-au opus.

Ministrul Familiei a afirmat că partidele au o responsabilitate pentru performanţele sau lipsa de performanţă a unor miniştri, chiar dacă premierul este cel care decide o eventuală schimbare din funcţie a unui membru al Cabinetului. 

”Eu, personal, mi-aş fi dorit o mai bună comunicare între noi şi acceptarea soluţiilor cu care am venit. Din păcate, s-a ajuns, cum spune românul, tot la vorba noastră, pentru că chiar astăzi vedeam pe Internet propuneri de scădere a TVA-ului, dar noi când am propus scăderea TVA-ului la energie partenerii noştri nu au fost de acord, acum se propune scăderea TVA la toate produsele”, a spus ea, într-o conferinţă de presă. 

Firea a precizat că a văzut, de asemenea, propunerea de scădere a CAS. ”Noi, când am propus pentru construcţii, ni s-a spus că afectează Pilonul II”, a arătat ministrul, precizând că se referă la anunţul făcut de Florin Cîţu.

”Important este ca, atunci când specialiştii vin cu nişte soluţii, fie că sunt de la PSD, de la PNL, UDMR sau minorităţi, să le analizăm cu mai multă seriozitate şi să nu le respingem a priori, doar pentru că au fost propuse de parteneri şi după câteva luni să ajungem la aceeaşi idee”, a adăugat Firea  

Ministrul Familiei şi-a exprimat opinia că, după această perioadă, ”fiecare şi-a învăţat lecţia”, arătând că ”principala lecţie este cea a colaborării”. 

”Dacă tot suntem împreună la guvernare, o colaborare sinceră, onestă şi în care să nu ne disputăm maternitatea sau paternitatea unei soluţii”, a mai afirmat Gabriela Firea. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇