Chinurile comasării - Vice PSD: PNL s-ar putea duce atât de jos încât să nu mai reușim o majoritate. Boc: Bucuroși le-om duce toate, de-o fi una, de-o fi alta...

Chinurile comasării - Vice PSD: PNL s-ar putea duce atât de jos încât să nu mai reușim o majoritate. Boc: Bucuroși le-om duce toate, de-o fi una, de-o fi alta...

Ionuț Pucheanu, primarul din Galați și vicepreședinte PSD, consideră că, în proporție de 95%, alegerile din acest an nu vor fi comasate.

Potrivit acestuia, negocierile se duc într-o formulă mult mai amplă, neînsemnând doar o simplă comasare, ci eventuale colaborări pentru alegerile locale, la primăriile pe care nu le dețin nici PSD, nici PNL.

”Cred că 95% nu vor vor fi alegeri comasate, din varii motive. Acum fiecare partid încearcă să își maximizeze potențialul rezultat și negocierile se duc într-o formulă mult mai amplă, neînsemnând doar o simplă comasare, ci eventuale colaborări pe primăriile pe care nu le avem nici noi, cei de la PSD, nici cei de la PNL, și nu în ultim caz, cele mai importante alegeri, cele prezidențiale, acolo unde, pentru maximizarea totală a efortului electoral, fiecare partid încearcă să își impună candidatul unic.

ADVERTISING

Cred că de aici a venit marea problemă, niciunul dintre partide nefiind dispus, cel puțin acum, în a renunța la această pretenție”, a declarat Pucheanu, la Digi24.

Vicepreședintele PSD a mai afirmat că o comasare a localelor cu europarlamentarele le-ar face bine celor de la PNL. Mai mult, acesta spune că, în cazul în care nu se vor comasa alegerile, e posibil ca PNL să se ducă atât de jos încât nu va mai fi posibilă o majoritate.

”Părerile în partid sunt împărțite. Sunt voci pro-comasare, printre care mă regăsesc și eu, și sunt voci care, într-adevăr, văd o eventuală comasare ca un mare ajutor pe care l-am putea da celor de la PNL. Singura mea îngrijorare, în eventualitatea necomasării acestor alegeri, e aceea că e posibil ca PNL-ul să se ducă într-atât de jos încât cu ceea ce vom reuși noi să scoatem, și cu ceea ce vor reuși ei să scoată, să nu mai reușim să facem o majoritate. Chiar și cu ajutorul celor de la UDMR. Asta este îngrijorarea mea și este modul în care îmi calculez cumva șansele de reușită a unui nou guvern”, a explicat Ionuț Pucheanu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, el crede că liberalii sunt într-o postură mai puțin plăcută din cauza lipsei unei conduceri coerente în momentul de față. Și, spune Pucheanu, PNL va mai scădea în sondaje.

”Vor mai scădea, arată toate sondajele, nu o spun eu, și atunci, pentru că noi ne constituim în a fi un partener de guvernare – cu bune cu rele -, care nu renunțăm atât de ușor la cei cu care am plecat la un drum, suntem dispuși, cred, să întindem pentru a doua oară mâna, și, așa cum cândva din „ciuma roșie” am fost transformați în „crucea roșie”, am fost chemați să salvăm alături de PNL situația în care se afla România, suntem dispuși să o facem și a doua oară”, a mai declarat vicepreședintele PSD.

ADVERTISING

Boc: Bucuroși le-om duce toate, de-o fi una, de-o fi alta…

În schimb, Emil Boc susține că subiectul comasării alegerilor trebuie închis cât mai curând.

„Bucuroși le-om duce toate, de-o fi una, de-o fi alta… Am spus de la început - sunt argumente categorice pentru comasare, legale, constituționale și de oportunitate…. dacă nu se face, este celălalt cadru pe care îl știm și este cunoscut, dar într-adevăr trebuie închisă această discuție, pentru că avem mult mai multe alte lucruri importante de făcut pentru cetățeni decât acest subiect.

Nivelul de trai, inflația, probleme de sănătate, de acces la educație, debirocratizarea mediului de afaceri, astea sunt problemele reale ale românilor asupra cărora trebuie să ne preocupăm, nu toată ziua facem sau nu facem comasare”, a declarat Emil Boc pentru Ziua de Cluj.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marţi, că discuţiile în coaliţie nu s-au blocat, fiind luate mai multe decizii în ultima întâlnire, dar nu s-a ajuns la un consens privind comasarea alegerilor din cauza ”specificului fiecăruia”. În plus, premierul afirmă că s-ar putea ca suprapunerea mai multor alegeri mai mult să încurce decât să ajute, însă AEP face o analiză în acest moment.

O nouă discuție în coaliție va avea loc vineri, iar preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că orice prelungire a tratativelor despre comasarea alegerilor dincolo de ziua de vineri este inoportună şi nu mai are niciun rost.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇