Mai multe ONG-uri avertizează asupra comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare: Va crea haos electoral UPDATE

Mai multe ONG-uri avertizează asupra comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare: Va crea haos electoral <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Mai multe organizații neguvernamentale critică intenția PSD și PNL de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale în luna iunie și consideră că aceasta limitează anumite drepturi ale alegătorilor și afectează competiția electorală și principiile securității juridice.

ONG-urile cer ca PNL și PSD să renunțe la astfel de propuneri și să organizeze alegerile astfel încât să nu afecteze drepturile electorale fundamentale, conform principiilor constituționale și standardelor internaționale asumate.

”Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția indică faptul că un an înainte de alegeri ar trebui evitate schimbările legislative cu impact major, afectându-se chiar credibilitatea procesului electoral.

Deși nu sunt interzise, iar adoptarea unor măsuri pozitive este permisă, în acest caz comasarea nu face decât să afecteze drepturile alegătorilor în mod negativ. Și nu vorbim în niciun caz despre modificări aduse cu mai mult de un an, ci despre o perioadă foarte scurtă de patru luni, în care se presupune că vor opera mai multe modificări legislative”, se arată într-un comunicat transmis de Expert Forum, una dintre organizațiile semnatare.

ADVERTISING

Alegerile locale anterioare au avut loc la finalul lunii septembrie 2020, iar mandatul aleșilor locali este de patru ani, aşa că organizarea unui scrutin în luna iunie ar putea crea confuzie cu privire la preluarea mandatelor noilor primari şi consilieri.

”Conform Codului Administrativ, consiliul local se constituie în cel mult 60 de zile de la data alegerilor, iar comasarea ar putea determina în fapt scurtarea mandatelor acestora, afectând și începerea exercitării mandatului de către primari. Comasarea ar presupune modificări sau derogări ale legislației cu privire la termenele de preluare a mandatelor, cu mai puțin de patru luni înainte de ziua alegerilor, ceea ce afectează principiul securității raporturilor juridice”, mai precizează comunicatul.

Totodată, spun organizațiile, o consecință gravă a acestei decizii este că pentru alegerile locale s-ar elimina de facto dreptul de a vota la adresa de reședință pentru alegătorii care nu și-au înregistrat reședința cu cel târziu șase luni înaintea datei alegerilor, adică la începutul lui ianuarie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Această reglementare, introdusă în 2023, era oricum restrictivă, dar în acest context nu face decât să extindă și mai mult numărul celor care nu vor putea utiliza această opțiune, ceea ce echivalează cu restrângerea exercițiului unui drept fundamental.

”Comasarea alegerilor va produce confuzii legislative pentru alegători și posibil pentru organizatorii alegerilor. Legile utilizate pentru organizarea celor două tipuri nu sunt armonizate. Un astfel de exemplu este modul în care se formează birourile electorale, regulile fiind diferite. Autoritățile care organizează alegerile sunt diferite”, atrag atenția organizațiile.

Un alt aspect important, spun ONG-urile, este faptul că alegătorii ar putea fi confuzi cu privire la modul în care sunt arondați la secțiile de votare, mai ales că la europarlamentare se votează și în străinătate, iar la locale aceștia sunt dependenți strict de adresa de domiciliu sau reședință.

ADVERTISING

”Alegerile europarlamentare și cele locale se desfășoară după logici electorale diferite, iar temele din campaniile electorale ar induce confuzie și ar crea neclarități. Practic, s-ar suprapune teme europene cu subiecte care țin de comunitățile locale, care pot fi foarte specifice”, se mai arată în comunicat.

Organizațiile semnatare sunt:

  • Expert Forum, Asociația CIVICA, Centrul pentru Resurse Civice - membre ale Coaliției VotCorect
  • Centrul pentru Inovare Publică
  • Romanian Quantitative Studies Association
  • ActiveWatch 
  • Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentā
  • Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
  • Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie - VeDem Just
  • Corupția Ucide
  • Funky Citizens
  • Centrul FILIA
  • APADOR-CH
  • Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei
  • Aradul Civic
  • Sanda Foamete, activist civic, observator la vot, voluntar Coaliția Cod Electoral Acum
  • Maria Krause, expert electoral, voluntar Coaliția VotCorect
  • Claudiu Tufiș, Conferențiar Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
  • Oana Marinescu, Consultant Comunicare Strategică

Zegrean: Comasarea alegerilor nu-i o idee bună

Și fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR) Augustin Zegrean consideră că ideea comasării alegerilor nu este bună.

”O comasare de alegeri nu este o idee bună, nu este o idee care să țină de statul de drept, de un stat care respectă Constituția. Constituția României nu prevede astfel de situații și nu cred că ajută la nimic chestia asta, mai mult încurcă decât ajută.

Gândiți-vă că sunteți alegător, votant, din Șieuț și mergeți la vot, păi, omul acela merge cu atâta emoție la vot, că nu mai înțelege nimic, dacă trebuie să aleagă un deputat european, un primar și 12 consilieri pentru comuna lui, este derutat total”, a declarat Zegrean, la RFI România.

Comasarea alegerilor se discută intens

Liberalii din conducerea partidului au votat, miercuri, în unanimitate pentru începerea discuţiilor în coaliţie privind comasarea alegerilor.

”Am discutat cu juriştii noştri din grupurile parlamentare, au analizat acest proiect de comasare, nu este nevoie de nicio modificare legislativă, nu există niciun fel de piedică, de limitare legislativă”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Singura lege care trebuie modificată este Codul Administrativ, care oricum trebuie modificat, "pentru că acolo s-au produs nişte decalaje, în urma decalării alegerilor din pandemie, validarea primarilor, a consilierilor locali s-a produs cu o anumită întârziere".

În paralel, liderul PSD, Marcel Ciolacu, le cere colegilor de coaliție un calendar clar, asumat politic, pentru organizarea alegerilor, pentru că el altfel nu poate lucra.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇