Liberalii din conducerea partidului au votat, miercuri, în unanimitate pentru începerea discuţiilor în coaliţie privind comasarea alegerilor. În paralel, liderul PSD, Marcel Ciolacu, le cere colegilor de coaliție un calendar clar, asumat politic, pentru organizarea alegerilor, pentru că el altfel nu poate lucra.
Liberalii au discutat despre subiectul comasării alegerilor în şedinţa Biroului Politic Naţional şi au decis să mandateze conducerea partidului să înceapă discuţiile, în coaliţie, pe acest subiect.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat după şedinţa partidului că o variantă posibilă şi benefică este comasarea europarlamentarelor cu localele, dar există şi altele în analiză.
”Executivul PNL a fost mandatat, legat de comasarea alegerilor, să analizeze să negocieze în interiorul coaliţiei pe marginea acestui demers. A existat o analiză şi în final fiecare şi-a prezentat punctul de vedere, susţinând ca o variantă posibilă şi benefică comasarea alegerilor europarlamentare cu locale, dar există şi celelalte variante în analiză, noi trebuie să identificăm care este cea mai bună soluţie pentru consolidarea democraţiei, pentru cetăţenii României, pentru facilitarea procesului electoral în România”, a spus Ciucă.
Nicio piedică legală... doar Codul Administrativ
”Am discutat cu juriştii noştri din grupurile parlamentare, au analizat acest proiect de comasare, nu este nevoie de nicio modificare legislativă, nu există niciun fel de piedică, de limitare legislativă”, a subliniat Ciucă.
Singura lege care trebuie modificată este Codul Administrativ, care oricum trebuie modificat, "pentru că acolo s-au produs nişte decalaje, în urma decalării alegerilor din pandemie, validarea primarilor, a consilierilor locali s-a produs cu o anumită întârziere".
”Că se comasează, că nu se comasează, legea Codului Administrativ va fi modificată oricum”, a explicat liderul liberal.
În şedinţa conducerii PNL nu s-a discutat despre un acord politic extins cu PSD şi nici despre un tandem preşedinte-premier.
”Orice astfel de chestiune trebuie analizată, chiar dacă ar fi să avem un astfel de proiect, el trebuie în primul rând analizat şi însuşit de conducerea executivă, ne întoarcem la BPN, discutăm, analizăm şi după aceea validăm acest proiect”, a subliniat Ciucă.
Europarlamentarul Daniel Buda a declarat în şedinţa PNL că nu există niciun impediment pentru comasarea alegerilor, fiind vorba despre o decizie politică, el precizând că în acest moment sunt şapte state din UE în care s-au comasat alegerile din acest an.
La rândul lui, deputatul Florin Roman a spus că din banii economisiţi de Guvern în urma comasării poate fi finanţată ridicarea pragului pentru neimpozitarea pensiilor, impactul financiar fiind de 2 miliarde de lei.
- Ciolacu cere Ministerului de Finanțe să calculeze cât ar costa neimpozitarea pensiilor până la 3.000 de lei
- Ciucă spune că s-a discutat în coaliție despre neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei. Care ar fi impactul bugetar
De asemenea, potrivit unor surse citate de Mediafax, PNL a votat în ședința BPN și pentru organizarea a doua zile de vot pentru cetățenii români din diaspora.
Ciolacu: Noi nu am propus comasare
În paralel, liderul PSD, Marcel Ciolacu, le cere colegilor de coaliție un calendar clar, asumat politic, pentru organizarea alegerilor din acest an.
„Au fost discuții aplicate pe eventuale comasări și pe calendar. Poate am spus eu, nu am o problemă, dar sunt scenariile care s-au discutat. Am înțeles că acum e un paria cel care a vorbit de comasări sau necomasări. Dacă e o problemă... Eu respect legea. Le-am zis tuturor parlamentarilor să nu voteze cumva vreo modificare legislativă.
Acum câteva luni erau niște discuții la liderii de la coaliție cum că costă prea mult pe români democrație și că trebuie să comasăm. Acum, când vorbim de comasare, noi nu am propus comasare. Eu în acest mod de lucru chiar în interiorul unei coaliții nu pot să lucrez”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, citat de Mediafax.
El amintește că le-a cerut parlamentarilor PSD să nu voteze nicio modificare legislativă.
„Când avem convenit printr-o decizie politică un calendar clar, atunci vom sta de vorbă pe acest subiect. Eu nu am nicio propunere să fac PNL. Din acest moment, în ceea ce privește vreo comasare sau modificare legislativă. Cu alte cuvinte, avem alegeri în iunie, septembrie, la sfârșitul lui noiembrie, într-o duminică și o săptămână și următoarea duminică turul doi”, încheie Ciolacu.