Ceartă în coaliție pe subiectul energiei, după un nou acord pe plafonarea prețului: „Ați înfrânt România!”

Ceartă în coaliție pe subiectul energiei, după un nou acord pe plafonarea prețului: „Ați înfrânt România!”

Deși păreau că au făcut pace în coaliție și s-au întâlnit să se pună de acord pe subiectul energiei, PSD și PNL au mutat cearta pe Facebook.

PSD a postat pe pagina de Facebook un grafic ce ilustrează cum a crescut prețul la energie de la momentul în care piața era reglementată, la momentul liberalizării.

„Bravo guvernării de dreapta, ați reușit o liberalizare excepțională a energiei! Toți cei care trebuiau să câștige, au câștigat cât pentru zece vieți. Ați înfrânt România!”, scriu cei de la PSD.

Bravo guvernării de dreapta, ați reușit o liberalizare excepțională a energiei! Toți cei care trebuiau să câștige, au câștigat cât pentru zece vieți. Ați înfrânt România!

Publicată de Partidul Social Democrat pe Miercuri, 9 noiembrie 2022

În replică, PNL atrage atenția că „cine uită trecutul e condamnat să îl repete”.

ADVERTISING

„Am luat act de campania negativă online, dar nu vom răspunde în aceeași manieră. Pentru noi, cel mai important lucru în aceste vremuri complicate la nivel internațional, este să asigurăm României stabilitate și o guvernare responsabilă. Preferăm, din acest motiv, să păstrăm un dialog instituțional și politic corect, în interiorul coaliției. Este modul în care gândim și acționăm noi, liberalii”, transmite PNL, tot pe Facebook.

Cu toate acestea, liberalii trec în revistă acțiunile PSD în domeniul energiei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„O cronologie scurtă: În ianuarie 2018, PSD liberaliza piața. Ulterior, în decembrie 2018, PSD se răzgândea și adopta celebra OUG 114, o decizie care a dezechilibrat complet piața. A blocat investițiile din energie și tot ce a 'reușit' a fost să ne facă mai dependenți de gazul rusesc. Astăzi vedem cât de periculoasă era de fapt o astfel de dependență. Imediat cum PNL a venit la guvernare a abrogat OUG 114, ordonanță care ne-a și adus o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. De aceea, avem convingerea că tipul acesta de dezinformări nu au capacitatea să acopere o realizare deosebit de importantă pentru țara noastră din domeniul energiei”, scrie PNL pe Facebook.

ADVERTISING

De asemenea, PNL acuză PSD că încearcă să se „distanțeze de efectele crizei energetice de la nivel mondial”, dar arată că liberalii nu vor intra „în niciun joc de imagine” pe acest subiect.

"Cine uită trecutul e <> să îl repete". Acesta e un citat care se potrivește foarte bine în contextul...

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Miercuri, 9 noiembrie 2022

Care sunt pragurile pentru plafonare și compensare

Liderii coaliţiei de guvernare s-au întâlnit miercuri pentru a stabili cum vor fi făcute plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică.

Potrivit unor surse citate de News.ro, pragurile pentru consumatorii casnici vor rămâne neschimbate şi anume 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh. De asemenea, tot ce depăşeşte 255 kW va fi maxim 1,3.

Pentru întreprinderile mici şi mijlocii, liberalii au insistat ca preţul să rămână la 1 leu/kWh, nu la 1,3 lei/kWh, cum ar fi dorit PSD, am mai spus sursele citate.

Pentru marii consumatori, liderii coaliţiei au agreat să fie 1,3 preţul, cu TVA inclus.

Anterior întrunirii de miercuri a liderilor coaliţiei, Marcel Ciolacu a declarat că va exista o ordonanţă de urgenţă care va fi promovată de Guvern şi care va reglementa circa 80% din piaţă şi va exista un preţ maximal, însă unul care nu va fi plătit de către toată lumea.

De precizat că postarea social-democraților a fost făcută la prânz, înainte de întâlnire, însă liberalii au răspuns pe seara, după ce apăruseră informații despre acordul la care s-a ajuns.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇