Parlamentul a decis când se închid minele pe cărbune: Coaliția dă vina pe PNRR, USR acuză că PSD și Virgil Popescu pun sistemul energetic "pe butuci"

Parlamentul a decis când se închid minele pe cărbune: Coaliția dă vina pe PNRR, USR acuză că PSD și Virgil Popescu pun sistemul energetic "pe butuci"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 55 de voturi „pentru”, 44 contra şi 37 abţineri, proiectul de aprobare a OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic.

Proiectul reglementează închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă, închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă, precum şi măsuri de sprijin pentru închiderea şi conservarea capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă, relatează News.ro.

Potrivit actului normativ, huila va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu la 31 decembrie 2032.

Astfel, capacităţile energetice pe bază de huilă şi lignit rămase disponibile la 31 decembrie 2021 se scot din exploatare treptat şi se pot trece în rezerva tehnică la dispoziţia dispecerului energetic naţional, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgentă, după cum urmează:

ADVERTISING
  • până la sfârşitul anului 2022: 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit;
  • până la sfârşitul anului 2025: 1.425 MW de capacităţi de producţie de energie electrică pe bază de lignit rămase;
  • până cel târziu la sfârşitul anului 2032: capacităţi suplimentare de producţie de energie electrică pe bază de lignit şi huilă de 1.140 MW.

Votul din Camera Deputaţilor este decizional, astfel că proiectul merge la promulgare la şeful statului.

George Simion invocă exemplul Germaniei

Liderul AUR, George Simion, a spus în plen că "în Germania se redeschid facilităţi energetice". "În momentul ăsta trecem printr-o criză energetică, dacă vorbim de închiderea Işalniţei, Rovinariului, Turceniului, dacă vorbim (..) că nu trebuie să ne atingem de CO Oltenia şi să nu ne atingem de Valea Jiului şi de centrala de la Paroşeni, să întreb, care este rostul dvs, ca parlamentari, în această Cameră, de ce v-au trimis românii aici dacă veţi spune: nu este vina noastră, este vina lor în PNRR?", a spus Simion, care a criticat faptul că se dă votul atât de repede.

ADVERTISING

El a pledat pentru încălzirea pe cărbune, ca variantă sustenabilă, şi a susţinut că "închiderea termocentralelor, închiderea minelor şi închiderea carierelor, care nici măcar nu este prevăzută în PNRR, nu este nimic altceva decât un asasinat economic".

"Şi vă faceţi părtaşi după multe alte guverne care au închis activitatea în Valea Jiului, care au închis încălzirea noastră pe cărbune, vă faceţi vinovaţi prin votul de astăzi, pe repede înainte, de asasinarea economiei naţionale. Nu votaţi această lege, nu votaţi cum vă spune Virgil Popescu. (…) Nu votaţi cu gândul că premierul Ciucă a spus 'Gata, noi am primit banii şi trebuie să închidem'.

Este soarta României pe mulţi ani de acum înainte. N-o să mai avem energie produsă în România şi o să cumpărăm de la vecini, o să cumpărăm din Ungaria - nu întâmplător sunt unii susţinători atât de fervenţi ai închiderii minelor pe cărbune aici, în Parlamentul României", a adăugat Simon.

ADVERTISING

Ministrul Energiei, acuzat că distruge sistemul energetic

Radu Miruţă, deputat USR, a declarat că PSD, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi-au asumat "să pună pe butuci sistemul energetic românesc".

"Pentru PSD este o situaţie stânjenitoare ca, după ce propagă de ani de zile interesul pentru sistemul energetic românesc, astăzi, la momentul adevărului, să voteze împotrivă. Coaliţia anunţă astăzi că închide minele de cărbune din România, că închide termocentralele care funcţionează pe bază de cărbune, contrar a ceea ce propagă pe la televiziuni, pe la interviuri, în Parlament, cei de la PSD.

Închid aceste lucruri, în condiţiile în care nu există nicio obligaţie în PNRR. (…) PNRR-ul nu interzice să pui ceva în loc înainte să închizi! (…) În PNRR există 1,4 miliarde de euro primite de România pentru capacităţi noi de producţie. Adevărul este că nu aţi fost niciodată în stare să construiţi ceva nou, pentru miile de oameni pe care acum îi lăsaţi pe drumuri şi puneţi pe butuci sistemul energetic naţional, ascultând umiliţi de Virgil Popescu", a spus Miruță.

"Acest PNRR a devenit o umbrelă pentru neputinţă", acuză deputatul USR.

Deputatul PSD Hunedoara, Natalia Intotero, care a precizat că vorbeşte în nume personal, a declarat că simte "revoltă, umilire" faţă de ministrul Energiei, relatează Agerpres.

"Din păcate, nu este un moment bun pentru judeţul pe care îl reprezint în Parlamentul României şi putem să consideraţi că vorbesc în nume propriu. Sunt cinci secretari de stat la Ministerul Energiei, nu este prezent niciunul în sală sau domnul ministru. Acesta este respectul acestui minister pentru cetăţenii României, acesta este respectul acestui ministru pentru judeţul Hunedoara, care nu a venit niciodată să stea la discuţii cu oamenii din judeţ. Regret faptul că nu s-a putut discuta cu domnia sa. (…) Revoltă, umilire, cam acestea sunt sentimentele pe care eu le simt astăzi, din păcate, pentru acest ministru", a afirmat Natalia Intotero.

Deputatul neafiliat Dumitru Coarnă a criticat şi el proiectul de lege, asupra căruia a votat împotrivă, el argumentând că "România astăzi produce 6.031 MWh şi consumă 6.767, ceea ce înseamnă că suntem pe un deficit", într-o perioadă de criză.

"Avem import din Ungaria, Bulgaria. (…) Iar noi astăzi votăm închiderea capacităţilor de energie care are un dublu efect - odată lipsa de energie şi aspectul social pe care PSD, din păcate, îl susţine. Noi astăzi votăm împotriva interesului poporului român. Nicio ţară din Europa nu procedează aşa cum procedează România", a afirmat deputatul.

Coaliția dă vina pe PNRR

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, i-a replicat parlamentarului USR că "s-a atins culmea tupeului".

"Chiar aveţi atât de mult tupeu? Aţi uitat de domnul Ghinea? Aţi uitat de porcăriile care au fost înscrise acolo? Aşa ceva este greu de înghiţit şi greu de crezut, că aţi reuşit să depăşiţi o culme a tupeului pe care am crezut că nu o puteţi atinge", a adăugat reprezentantul grupului deputaţilor liberali.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat în cadrul dezbaterilor că "USR a băgat în PNRR închiderea tuturor acestor mine în 2024 şi 2025".

"Mi-l şi imaginez pe domnul Ghinea stând într-un fotoliu de piele, masiv aşa, luat din banii de consultanţă, mulţi bani puşi în PNRR, uitându-se la noi, cum trebuie să încercăm să reparăm toate nenorocirile pe care domnia sa şi partidul din care face parte le-au introdus în PNRR, pentru că, dacă vreţi să vorbim despre adevăr, şi dacă vrem să spunem adevărul, trebuie spus faptul că USR a băgat în PNRR închiderea tuturor acestor mine în 2024 şi 2025", a spus Simonis.

"Astăzi nu putem trage o tranşă de 2,8 miliarde de euro, dacă nu votăm această lege. Or, în urma negocierii pe care actualul guvern a făcut-o cu Comisia, toate aceste mine nu se mai închid în 2023 şi 2024, ci se închid în 2026, 2030, chiar 2032 unele dintre ele. Deci practic noi astăzi îmbunătăţim ceea ce dumneavoastră aţi făcut în PNRR", a afirmat liderul deputaţilor PSD, subliniind că "banii din PNRR trebuie luaţi, obligatoriu".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇