Florin Cîțu, despre raportul privind decesele Covid pe care ministrul Sănătății nu a vrut să îl facă public: Deocamdată, așteptăm

Premierul Florin Cîţu a spus, vineri, seară, că mai așteaptă niște informații și abia apoi va comenta raportul Minsiterului Sănătăţii privind decesele de coronavirus, care arată diferențe mari între raportările diferitelor instituții.

„Acum avem un prim raport al comisiei (pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19 – n.red.), comisia merge mai departe şi investighează acele diferenţe pe care le-a primit şi de la INS. Și vedem după aceea şi acel raport. Cum avem raportul, venim şi îl prezentăm şi îl analizăm împreună. Haideţi să aşteptăm şi cealaltă informaţie şi atunci vom discuta pe ele, a susținut șeful Guvernului”.

ADVERTISING

Amintim că Ministerul Sănătăţii a făcut public vineri Raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, din care rezultă că au existat cinci modificări ale modului de raportare, că până la 31 martie 2021 erau consemnate 31.132 de decese în alerte.ms.ro şi 23.931 în Corona forms, iar pe luni diferenţele sunt tot mai mari, pe măsură ce modul de raportare a devenit mai complex.

De asemenea, au fost identificate 13 spitale cu abateri mari ale cifrelor raportate.

Concluziile au fost că există un nIvel de cunoaştere redus şi confuzii ale celor care rapportează, că multe spitale nu raportează toate decesele COVID la DSP, iar unele raportează toate decesele în alerte.ms.ro, precum şi întârzieri de până la două luni în raportarea deceselor, iar organizarea privind raportarea diferă uneori de la un spital la altul.

ADVERTISING

Citește și: Misterul morților Covid din raportul pe care ministrul nu voia să-l publice. Mai rău decât măsluirea

Comisia propune simplificarea procedurii de raportare în alerte.ms.ro sau stabilirea unei metodologii clare, Totodată, avertizează că dubla raportare, pe principii diferite, atrage după sine confuzii, implică eforturi adiţionale de validare a datelor şi consum de resurse, iar neconcordanţele sunt inevitabile.

Inițial, Ministerul a transmis că nu va publica documentul, însă Florin Cîțu a cerut public acest lucru. Vineri, pe 14 mai, după ce SpotMedia vă prezentase deja, exclusiv, documentul, el a fost publicat în sfârșit și pe site-ul Ministerului Sănătății.

ADVERTISING

Context

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, după eliberarea din funcţie, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, afirmând că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.

Premierul Florin Cîţu a semnat, în 19 aprilie, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Comisia este alcătuită din 7 persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇