Ce carte joacă Iohannis pentru șefia NATO. Expert în relații internaționale: "S-ar putea să-i meargă"

Ce carte joacă Iohannis pentru șefia NATO. Expert în relații internaționale: "S-ar putea să-i meargă"

Klaus Iohannis ar fi obligat să-și scurteze mandatul dacă va fi ales secretar general al NATO. Jens Stoltenberg își va părăsi postul în luna octombrie, deci președintele nostru va fi silit să demisioneze.

Asta nu ne pune țara în situația de a rămâne fără șef de stat, pentru că liderii coaliției au avut grijă să devanseze alegerile prezidențiale în luna septembrie.

Ce șanse are Klaus Iohannis să ocupe funcția dorită ne explică Marius Ghincea, cercetător în relații internaționale la Institutul Universitar European de la Florența.

ADVERTISING

"Pe de o parte îl avem pe Mark Rutte, candidatul olandez, care este considerat de statele din Europa Centrală și de Est ca fiind prea moale, prea neserios cu privire la amenințarea pe care o joacă Federația Rusă față de NATO și EU, iar la capătul celălalt o avem pe Kaja Kallas, din Estonia, care este considerată de statele din Europa de Vest și din America de Nord ca fiind prea radicală, prea hawkish, iar Klaus Iohannis vrea să se poziționeze cumva ca un candidat moderat, la mijloc, care pe de o parte realizează și conștientizează importanța și gravitatea acțiunilor Federației Ruse, pericolul rusesc, dar în același nu este atât de radical, atât de hawkish precum estonienii", spune expertul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citeşte integral pe Observator News


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇