Băsescu: Se pare că postul de secretar general NATO a fost scos la concurs. Mark Rutte este un om care disprețuiește România

Băsescu: Se pare că postul de secretar general NATO a fost scos la concurs. Mark Rutte este un om care disprețuiește România

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că desemnarea secretarului general NATO reprezintă un act politic pe care şi-l arogă în primul rând Statele Unite, dar şi Marea Britanie şi Franţa, opinând că este foarte bine dacă prin candidatura anunţată de Klaus Iohannis se pune sub semnul întrebării prezenţa lui Mark Rutte în această funcţie.

„Trebuie să ştiţi că, în interiorul NATO, desemnarea secretarului general este un act politic, pe care şi-l arogă în primul rând Statele Unite, dar şi celelalte două puteri nucleare din NATO – Marea Britanie şi Franţa.

ADVERTISING

De asemenea, în desemnarea secretarului general NATO se are în vedere şi rotaţia prezenţei în Consiliul de Securitate a membrilor nepermanenţi, în aşa fel încât cele trei puteri nucleare să nu aibă surprize la voturi.

Lucrurile sunt foarte complicate. Personal, aş spune, poate puţin ironic, că nu am crezut niciodată că se scoate la concurs postul de secretar general NATO, dar se pare că s-a scos şi domnul Iohannis s-a înscris la acest concurs. Rămâne de văzut care va fi finalul", a declarat Traian Băsescu, marţi seara, la Digi24.

În opinia sa, este foarte bine dacă prin candidatura lui Klaus Iohannis se pune sub semnul întrebării prezenţa lui Mark Rutte în funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.

"Mark Rutte este un om care dispreţuieşte România şi nu ar trebui să acceptăm prezenţa lui în nicio funcţie la nivel NATO sau la nivelul Uniunii Europene. Şi-a condus destul ţara şi a făcut destul rău României", a afirmat fostul şef al statului.

ADVERTISING

Traian Băsescu a subliniat că această candidatură a lui Klaus Iohannis trebuie în mod obligatoriu să fie susţinută şi de Guvern şi de Ministerul Afacerilor Externe.

"Dacă Iohannis a făcut acest anunţ fără a avea o strategie de negocieri de politică externă legată de desemnarea dânsului a făcut o mare greşeală, pentru că nu poţi să obţii această funcţie decât cu nişte negocieri extraordinare", a punctat el.

Klaus Iohannis a anunţat oficial, marţi, că a decis să intre în competiţia pentru funcţia de secretar general al NATO. Decizia privind noul șef al NATO va fi luată la summit-ul din vară de la Washington.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇