CCR dezbate în septembrie sesizările lui Iohannis pe Legea Curţii de Conturi şi cea privind identitatea de gen în şcoli

CCR dezbate în septembrie sesizările lui Iohannis pe Legea Curţii de Conturi şi cea privind identitatea de gen în şcoli

Sesizările preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la modificarea Legii Curţii de Conturi şi la abordarea temelor legate de identitatea de gen în şcoli vor fi discutate în a doua jumătate a lunii septembrie de Curtea Constituţională.

Sesizarea presedintelui refeferitoare la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea si funcționarea Curții de Conturi este programată pentru 23 septembrie

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constituţională în legătură cu modificarea Legii 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi. Șeful statului motiva că schimbările operate de către Parlament încalcă o decizie mai veche a CCR, precum şi principiul bicameralismul prin modul în care a fost adoptat proiectul de act normativ.

ADVERTISING

A doua sesizare

O altă sesizare a președintelui este cea referitoare la Legea pentru modificarea articolului 7 din Legea educației naționale nr.1/2011. 

Preşedintele a sesizat CCR în legătură cu modificarea Legii educaţiei naţionale, adoptată pe 17 iunie de către Senat, care prevede interzicerea în şcoli şi universităţi a oricărei referiri privind identitatea de gen.

Şeful statului argumentează că forma actului normativ contravine:

  • principiului egalităţii cetăţenilor,
  • cel privind asigurarea accesului la învăţătură,
  • cel care se referă la protecţia copiilor şi tinerilor,
  • prevederile privind libertatea conştiinţei, toate incluse în Constituţie.
ADVERTISING

Actul normativ, în forma transmisă la promulgare, modifică şi completează articolul 7 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, în sensul interzicerii în unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, a activităţilor „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi”. 

ADVERTISING

Citește și:

Interzicerea identității de gen în școli este un discurs al urii transformat în lege. Cum se face incluziunea la Harvard - Interviu cu Luca Istodor

80 de ONG-uri îi cer lui Iohannis să nu interzică identitatea de gen din școli. Senatorul PMP îsi apără legea și transmite celor care susțin ”aberația” să nu voteze PMP

Elevii și studenții îi cer lui Iohannis să nu promulge legea care elimină identitatea de gen din școli


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇