Elevii și studenții îi cer lui Iohannis să nu promulge legea care elimină identitatea de gen din școli

Elevii și studenții condamnă ferm adoptarea de către Parlament a amendamentului care interzice orice activitate „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen” în școli și universități.

Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) sustin că în acest fel Parlamentul a legiferat abuzurile asupra persoanelor al căror gen nu corespunde sexului biologic.

Ei spun că Parlamentul a instigat la ură împotriva acestor persoane și a limitat dreptul la educație trimițând școala în Evul Mediu.

ADVERTISING

Astfel, ei cer președintelui să respingă această lege care contravine principiilor constituționale ale nediscriminării, cât și reglementărilor europene și multor convenții internaționale asumate de România, printre care Convenția de la Istanbul, care joacă un rol esențial în combaterea violenței de gen.

„Instituțiile europene au solicitat în repetate rânduri instituțiilor centrale ale României asumarea unor politici ferme în vederea combaterii discriminării de orice fel, discriminarea în baza identității de gen fiind un domeniu acoperit de aceste convenții și tratate”, au transmis ei într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Elevii și studenții mai spun că Parlamentul, în calitate de for legislativ, nu are competența de a decide punctual aspecte ce țin de programa școlară în vigoare, aceste decizii fiind în mâinile experților educaționali și ai Ministerului Educației și Cercetării.

Prin adoptarea acestei inițiative legislative, Parlamentul își depășește atribuțiile constituționale, intrând în sfera de activitate a Executivului. Totodată, s-ar legifera interzicerea unor programe de studii de licență sau domenii de masterat deja existente în universitățile românești, notează ei.

ADVERTISING

Camera Deputaților nu a dezbătut amendamentul

Elevii mai spun că amendamentul trebuia dezbătut și în cadrul Camerei Deputaților, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

"În lipsa unei dezbateri la care să participe și societatea civilă, fără consultarea directă a reprezentanților elevilor și studenților, beneficiari direcți ai acestui proces instructiv-educativ, apreciem această măsură ca fiind nejustificată.

Acest amendament instigă la violență asupra anumitor categorii de elevi și studenți, negându-le dreptul constituțional la învățătură", notează ei.

Reacția lor vine după ce Legea Educației Naționale a fost modificată, marți, în Parlament, astfel încât orice referire la identitatea de gen să fie interzisă în școli și universități.

A.G.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇