Legea Educației Naționale a fost modificată, marți, în Parlament, astfel încât orice referire la identitatea de gen să fie interzisă în școli și universități.
Modificarea controversată a fost adoptată de Senat, în calitate de for decizional.
Este vorba de o modificare a articolului 7 din Legea Educației Naționale, alineatul 1, litera e, conform HotNews.ro.
”În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară sunt interzise:
e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”, se arată în proiectul adoptat de Senat.
Senatorul USR Vlad Alexandrescu a precizat pe contul său de Facebook că proiectul a fost votat de PSD și PMP. Parlamentarii liberali s-au abținut de la vot, iar cei de la USR au votat împotrivă.
”Într-o perioadă în care în România violatorii își incendiază victimele după ce le-au violat, când violența în familie ajunge la cote paroxistice, când exploatarea sexuală și traficul de copii în vederea exploatării sexuale a intrat în atenția tuturor forurilor internaționale, Senatul, cameră decizională a Parlamentului, a adoptat azi, cu votul PSD și PMP, cu abținerea PNL și împotriva votului USR, o lege inițiată de doi parlamentari PMP, introdusă pe ordinea de zi cu jumătate de oră înainte de a începe ședința plenului, care interzice în școli, în universități și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, orice referire la identitatea de gen”, a scris acesta.
Alexandrescu a mai notat că a vorbit hotărât împotriva legii și a cerut insistent retrimiterea la comisie, pentru consultarea CNCD, a Avocatului Poporului, a comisiei de Politică Externă, însă în zadar.
Ce va aduce nou legea
În plus senatorul USR a explicat, pe larg, ce va însemna adoptarea Legii:
”Ce va aduce nou această lege? Va fi interzisă în toate școlile și spațiile destinate educației orice referire la conceptul de gen înțeles altfel decât ca sexul natural. Fetele vor fi îndemnate să se joace cu păpușile, să tricoteze și să accepte insistențele băieților.
Băieții se vor juca doar cu mașinuțe, fotbal în curtea școlii și vor face avansuri fetelor. La limită, e în natura 'sexului slab' să se lase dominat de 'sexul tare', iar violul nu va fi văzut decât ca o exagerare a dispozițiilor 'naturale'.
Vor fi interzise, împotriva autonomiei universitare, cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse. Domeniile universitare care oferă studii de gen, masterate specializate vor fi desființate. Persoanele pregătite pentru a ocupa poziții de expert în egalitatea de șanse vor deveni suspecte și va trebui să se recalifice.
Literatura științifică ce definește și folosește termenul de gen va fi interzisă. Cercetările științifice despre gen făcute de marile universități din străinătate vor fi confiscate. Accesul la cunoaștere al elevilor și studenților va fi blocat”, se mai arată în postarea parlamentarului.
Vlad Alexandrescu mai punctează: ”Contravenim astfel obligațiilor asumate de Romania prin Convenția ONU privind drepturile copilului si prin Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW), Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”.
În plus, ”încălcăm grav legislația antidiscriminare (inclusiv pe criteriul orientării sexuale, privind persoanele LGBT) și legislația egalității de gen, ambele fiind obligații legale ale României la aderarea la Uniunea Europeană”.
Reacția ACCEPT
Asociaţia ACCEPT, organizaţie neguvernamentală de drepturile omului din România care apară şi promovează drepturile LGBT, cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea şi să o retrimită la dezbatere în Parlament.
”Preşedintele trebuie să apere integritatea spaţiului educaţional, libertatea de gândire şi exprimare academică, care asigură elevilor, studenţilor şi profesioniştilor acces la informaţii corecte bazate pe ştiinţă, nu prejudecată şi bigotism religios.
Asociaţia ACCEPT condamnă ferm această modificare legislativă, care ignoră o realitate de fapt - estimăm că în România trăiesc în jur de 120 000 de persoane transgender”, transmite asociația într-un comunicat de presă.
"Parlamentarii României, care au votat această lege, au votat împotriva unui segment al populaţiei României pe care ar trebui să îl reprezinte şi protejeze. Sunt, astfel, direct responsabili pentru toate persoanele transgender discriminate, umilite, abuzate, respinse din mediul educaţional, a căror existenţă este pusă la grea încercare în fiecare zi în România," a declarat Patrick Brăila, co-preşedinte al ACCEPT, citat în document.