CCR a respins sesizarea lui Klaus Iohannis pe legea care declară 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon

CCR a respins sesizarea lui Klaus Iohannis pe legea care declară 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis, asupra Legii pentru declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este constituţională în raport cu criticile formulate”, a transmis  CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României.

ADVERTISING

Sesizarea lui Iohannis

Legea a fost trimisă spre promulgare de către Parlament pe 19 mai, iar sesizarea la CCR a fost formulată de şeful statului pe data de 5 iunie. 

Klaus Iohannis reclama că legea contravine prevederilor constituționale referitoare la principiul separației puterilor în stat prin modul de adoptare.

Totodată, șeful statului arată că nu era nevoie de o lege în acest sens, care nici nu are caracter normativ, ci se putea face „o simplă declarație” de către Parlament.

Iohannis spunea că legea are un „caracter pur enunțiativ, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, președintele spunea că legea nu precizează nici ce activități pot fi organizate în această zi, la nivel național sau local: „Astfel, scopul legii criticate nu este unul individualizat, precis determinat, întrucât nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”.

Vă invităm să citiți pe SpotMedia.ro și:

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇