Boris Johnson a fost primul lider european sunat de Joe Biden: ”A fost grozav”

Boris Johnson a fost primul lider european sunat de Joe Biden: ”A fost grozav”

Preşedintele Joe Biden a discutat sâmbătă cu premierul britanic Boris Johnson în prima conversaţie telefonică a preşedintelui SUA cu un lider european de la învestirea sa, pe 20 ianuarie, informează dpa.

Cei doi lideri au abordat subiecte precum pandemia de COVID-19, schimbările climatice, securitatea şi comerţul.

Premierul Johnson a scris sâmbătă seara pe Twitter că a fost ”grozav” să discute cu preşedintele Biden. ”Aştept cu nerăbdare să aprofundăm alianţa de lungă durată dintre ţările noastre, pe măsură ce promovăm o redresare ecologică şi durabilă după COVID-19”.

Un purtător de cuvânt din Downing Street a declarat că premierul Johnson a salutat călduros decizia preşedintelui Biden de a readuce SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, în Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi în programul COVAX ce asigură un acces echitabil la vaccinuri.

ADVERTISING

Totodată, Biden şi Johnson au discutat despre beneficiile unui potenţial acord bilateral de liber schimb, iar premierul britanic s-a angajat să rezolve problemele comerciale cât mai curând posibil, conform purtătorului de cuvânt britanic.

Invocând istoria îndelungată de cooperare a celor două ţări în materie de securitate şi apărare, premierul britanic şi preşedintele american şi-au reafirmat, de asemenea, angajamentul faţă de NATO şi de valorile pe care le împărtăşesc în privinţa promovării drepturilor omului şi a protejării democraţiei, potrivit Reuters.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, cei doi lideri au estimat că această oferă "o oportunitate fără egal de a reconstrui împreună, mai bine şi mai ecologic", conform aceleaşi surse, citate de AFP.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇