Blocaj în coaliție pe comasare. Nici azi nu s-a ajuns la un acord, alegerile ar putea să aibă loc la termen UPDATE

Blocaj în coaliție pe comasare. Nici azi nu s-a ajuns la un acord, alegerile ar putea să aibă loc la termen <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Liderii coaliţiei nu au ajuns, luni, la un acord privind comasarea alegerilor locale cu europarlamentare şi parlamentare cu prezidenţiale.

Astfel, este posibil ca cele patru runde de alegeri să aibă loc la termen, au declarat surse politice.

Până în prezent, se ştie doar data alegerilor europarlamentare, stabilite la nivel european în 9 iunie.

Potrivit surselor, o nouă întâlnire ar urma să aibă loc vineri.

UPDATE: Gorghiu crede că şansele de comasare a alegerilor sunt ”destul de reduse”

Alina Gorghiu, ministru al Justiţiei şi unul dintre liderii PNL, este unul dintre susţinătorii comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, dar se arată sceptică cu privire la această posibilitate, având în vedere faptul că o decizie în acest sens trenează.

ADVERTISING

”Dacă s-a ajuns în acest punct în care colegii şi PSD să dorească să anunţe de acum un candidat la preşedinţie, condiţie care e nerezonabilă pentru PNL, pe mine mă face să cred că PSD, în realitate, nu îşi doreşte comasarea, ci mai degrabă doreşte să impună de acum un candidat PSD”, susţine Gorghiu.

Alina Gorghiu a vorbit, luni seară, despre discuţiile din coaliţie, subliniind că nu este membru al echipei care a luat parte la discuţii din partea PNL.

”Mandatul pe care preşedintele Ciucă l-a avut din partea Biroului Politic Naţional a fost unul larg: mergeţi şi discutaţi cu colegii de coaliţie despre maniera în care putem să aducem mai multă lume la vot, să avem mandate cu reprezentativitate în spate, să respectăm totuşi criteriul de diminuare a costurilor pe care cinci runde de alegeri le-ar presupune ş.a.m.d.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Eu una nu sunt chiar fericită că nu se ajunge la o concluzie, pentru că ne apropiem de deadline-ul la care Guvernul trebuie să propună Hotărârea de Guvern cu calendarul alegerilor. La începutul lunii martie ar trebui, conform calendarului, să se tragă la sorţi judecătorii din partea ÎCCJ, care să facă parte din Biroul Electoral Central, si intrăm în logica, deja, de alegeri. Deci e păcat că nu s-a ajuns la o concluzie”, a declarat Alina Gorghiu, la Digi 24.

Gorghiu crede că, până în luna decembrie, electoratul va ”obosi”. Ea a afirmat că şansele de comasare a alegerilor sunt ”destul de reduse”.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni la sediul partidului, înainte de şedinţa de coaliţie în care se discută variantele de comasare a alegerilor şi calendarul acestora, că nu se pune problema unor candidaţi unici ai coaliţei şi că PNL trebuie să aibă propriul său candidat la prezidenţiale, pentru că este sănătos pentru democraţie.

ADVERTISING

”Înainte de a fi discutat de comasare, am mers în Biroul Politic Naţional şi am cerut mandat pentru conducerea partidului să negociem şi am cerut negociere pentru comasare, fără nicio altă variantă care să fie asumată de către conducerea partidului, orice altceva în afara acestui mandat nu poate fi asumat de conducerea partidului. Partidul National Liberal trebuie să aibă propriul său candidat la prezidenţiale, asta este tot ceea ce poate fi mai sănătos pentru democraţie”, a spus fostul premier. 

Ciucă a comentat şi scenariul prin care PSD a propus liberalilor susţinerea pentru funcţia de premier şi candidatura la Primăria Capitalei în schimbul susţinerii candidatului PSD la prezidenţiale.

”Nu mi se par absolut deloc benefice pentru tot ceea ce înseamnă un proces democratic de vot să negociem toate aceste chestiuni, ca şi când ar fi aşa stabilite dinainte”, a declarat Ciucă. 

Liderul PNL a mai arătat, despre varianta unor candidaturi separate, că ”este o soluţie foarte bună pentru că vor vedea fiecare dintre ei care este opţiunea românilor pentru un partid sau altul”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇