Motivul pentru care Ciucă susține comasarea alegerilor și care este stadiul discuțiilor

Motivul pentru care Ciucă susține comasarea alegerilor și care este stadiul discuțiilor

Ideea comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale este una care poate aduce o prezenţă mai mare la vot, a declarat preşedintele PNL, Nicolae Ciucă. Pe de altă parte, dacă se va lua o astfel de decizie, copreşedinta REPER, Ramona Strugariu, a anunţat că se va folosi de toate pârghiile legale, inclusiv de o eventuală sesizare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). De altfel, politicienii USR au cerut deja sesizarea Comisiei de la Veneția pe această temă.

Liderul liberal a fost întrebat, într-o emisiune transmisă sâmbătă la Prima TV, dacă partidul pe care-l conduce susţine comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

"Susţinem orice decizie, orice soluţie care să faciliteze faptul că avem un an cât se poate de complicat cu patru, putem spune chiar cinci runde de alegeri. Şi atunci, dacă ne uităm, din iunie până în decembrie, cu toţii vom fi ocupaţi şi preocupaţi de ceea ce se va întâmpla pe scena politică. Pentru că este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul, iar ceilalţi trebuie să o ia de la început, ceea ce este foarte corect. Şi atunci nu cred că ne putem permite în contextul actual să sacrificăm o jumătate de an doar pentru un astfel de plan care se derulează pe cele şase luni", a declarat Nicolae Ciucă, la postul de televiziune citat, transmite Agerpres.

ADVERTISING

El a precizat că varianta comasării alegerilor trebuie susţinută şi constituţional.

"Şi dacă există posibilitatea constituţională, legală, care să vină în sprijinul democraţiei, pentru că până la urmă ce ne interesează? La alegeri să vină cât mai mulţi oameni, să putem să avem o legitimare a celor care sunt aleşi. Şi nu cred că cetăţenii - românii - vor fi atât de disponibili să participe la cinci runde de alegeri cu acelaşi entuziasm, dorindu-şi să îşi manifeste dreptul la vot. Ca atare, ideea comasării este o idee care poate să ne aducă o prezenţă mai mare la vot", a declarat Ciucă.

Acesta a fost întrebat şi care este stadiul discuţiilor purtate în cadrul coaliţiei cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, pe subiectul comasării.

"Am discutat şi am convenit ca fiecare dintre noi să mergem în forurile de conducere ale partidelor, să obţinem mandat pentru a discuta despre această formă de comasare şi după aceea să revenim la forul de conducere, respectiv la Biroul Politic Naţional, să consultăm liderii partidului şi ulterior să prezentăm decizia noastră", a precizat Ciucă.

ADVERTISING

Liderul liberal a vorbit şi cu privire la acuzele opoziţiei, potrivit cărora comasarea nu este o decizie democratică, întrebat dacă se va ţine cont de recomandările venite de la Comisia Europeană şi de la Comisia de la Veneţia.

"Dacă ne uităm în istoria alegerilor europarlamentare nu este pentru prima dată când s-ar desfăşura alegeri europarlamentare laolaltă cu alegeri locale. S-au desfăşurat şi în celelalte ţări europene. În momentul de faţă ştim deja că sunt decizii luate în patru ţări şi vorbim de Germania, Italia, Belgia şi Irlanda. Şi mai sunt încă trei sau patru ţări care se gândesc, de asemenea, să realizeze această comasare. De unde rezultă că nu este o practică pe care o impune România. Ea a fost folosită, se foloseşte", a afirmat Ciucă. 

Posibilă reclamație la CEDO

În context, copreşedinta REPER, Ramona Strugariu, face apel la predictibilitate politică şi anunţă că se va folosi de toate pârghiile legale, inclusiv de o eventuală sesizare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru a împiedica orice tentativă a Guvernului Ciolacu de a încălca drepturile constituţionale ale cetăţenilor, de a alege şi de a fi aleşi, în eventualitatea unei decizii pozitive privind comasarea alegerilor.

ADVERTISING

„Un aspect esenţial al comasării pe care îl scapă din vedere, în goana după mandate şi salvări personale, PSD şi PNL este că încalcă drepturi constituţionale. Şi nu vorbesc aici doar despre drepturile tinerilor care ar fi împlinit 18 ani până la locale, într-un calendar firesc, sau ale celor care studiază/muncesc în altă localitate decât cea de domiciliu şi vor să voteze acolo.  Mie îmi încalcă dreptul de a fi aleasă, conform art. 37 şi 38 din Constituţia României, pentru că intenţionez să candidez şi la alegerile europene şi să îmi asum şi o candidatură locală”, a afirmat Ramona Strugariu, potrivit unui comunicat de presă al REPER, citat de News.ro.

„În situaţia mea sunt, cu siguranţă, mai mulţi politicieni români. Iar eu nu mă voi opri, sper să nu o facă nici cei care sunt în aceeaşi situaţie cu a mea”, a continuat copreşedinta REPER.„Aştept o decizie şi dacă această decizie va fi în favoarea comasării o voi ataca în instanţă şi îmi voi apăra drepturile până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că aşa e firesc. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât mai bine. Sper ca PNL şi PSD să aibă înţelepciunea de a cântări bine astfel de gogomănii politice, care îi pot costa scump. Foarte scump. Şi din punct de vedere juridic, şi la vot”, a mai spus Strugariu.

Copreşedintele REPER Dragoş Pîslaru a sesizat, miercuri, Comisia Europeană şi Comisia de la Veneţia în legătură cu legitimitatea comasării alegerilor europarlamentare şi locale. Sesizarea fost semnată de eurodeputaţii REPER Ramona Strugariu, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Alin Mituţa.

USR a demarat procedurile pentru sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu planurile de comasare a alegerilor

Anterior, reprezentanţii USR au solicitat preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru o opinie legată de scenariul comasării alegerilor europarlamentare şi locale din România, cu mai puţin de şase luni înainte de termenul stabilit.

USR consideră total aberantă această încercare disperată a PNL de a obţine un scor cât mai bun la alegeri, arată un comunicat de presă al partidului.

O astfel de comasare a alegerilor ar duce la haos în administraţia locală, la o suprapunere de putere. Practic, timp de cinci luni, am avea câte doi primari în localităţile din România: unul ales şi unul încă în funcţie, până la expirarea actualului mandat pe 27 octombrie.

Comasarea în această formulă ar duce şi la o restrângere de drepturi pentru alegători. Dincolo de desfăşurarea unei campanii electorale cu teme diametral opuse, locale şi europene, două tipuri de circumscripţii se vor contopi într-una singură. Adică cei care aveau posibilitatea să voteze oriunde în ţară pe liste speciale vor fi obligaţi să voteze doar în localitatea de domiciliu.

„E o chestiune de bun-simţ şi responsabilitate de a nu schimba regulile în timpul jocului. Noi suntem la cinci luni de alegeri, cum să pui alegerile pentru primari care sunt în toamnă, că atunci se termină mandatele, la un loc cu europarlamentarele?! E o aberaţie!

Este o mare pată pe haina de general a lui Nicolae Ciucă faptul că se pretează la aşa ceva şi un gest care arată că nu îi place democraţia! Şi dacă generalul pensionar special mai are nevoie de o clarificare de la Comisia de la Veneţia, noi am făcut şi acest demers”, a afirmat liderul USR, Cătălin Drulă.

La rândul său, preşedintele grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) Iulian Bulai a precizat că PNL-PSD joacă alba-neagră cu democraţia în România atunci când vin cu ideea comasării alegerilor.

„În fiecare săptămână, altă idee de comasare a alegerilor: PNL-PSD joacă alba-neagra cu democraţia din România, cu unicul scop de a-şi aranja apele electoral, pe deasupra cetăţenilor. Şi există riscul să continue acest dispreţ la adresa statului de drept şi a oamenilor până în ziua alegerilor.

I-am solicitat – din nou – preşedintelui APCE să sesizeze Comisia de la Veneţia ca să oprim acest circ penibil pe votul românilor, dacă respectul pentru Constituţie e, altfel, opţional pentru această majoritate contra naturii”, a explicat deputatul USR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇