Fostul premier Tudose vorbește de fixarea datei alegerilor în Constituție și nu ar vrea candidat unic PSD-PNL la prezidențiale

Fostul premier Tudose vorbește de fixarea datei alegerilor în Constituție și nu ar vrea candidat unic PSD-PNL la prezidențiale

Fostul premier PSD Mihai Tudose susţine modificarea Constituţiei, care ar trebui să reglementeze şi modul de organizare a alegerilor locale. Pe de altă parte, europarlamentarul nu susţine ideea unui candidat unic PSD-PNL la prezidenţialele din toamnă.

”Poate e nevoie ca în viitorul mandat al noului Parlament, al noului preşedinte, Constituţia să sufere nişte modificări. În Constituţia de astăzi România este ţară în curs de aderare. Lucrurile s-au mai schimbat.

Adaptarea Constituţiei la noile realităţi şi pus în Constituţie nişte lucruri foarte clare în ceea ce priveşte alegerile. Începând de la modul de a organiza alegerile sau şi data. Ştim sigur că în prima duminică a lunii noiembrie, din 4 în 4 ani se întâmplă alegerile alea. În ultima duminică a lunii mai se întâmplă chestia aia şi cu asta dispare orice tentaţie de a adapta anumite lucruri la o realitate mai mult sau mai puţin generală”, a declarat Tudose, sâmbătă, la Prima TV.

ADVERTISING

Întrebat dacă România ar trebui să rămână republică semiprezidenţială, Tudose a spus că şi acest lucru ar trebui reglementat.

”Şi asta ar trebui un referendum, să se hotărască românii ce vor de la viaţă. Vrem o republică prezidenţială, vrem o republică parlamentară, vrem... ce tip de organizare vrem.

Fiindcă ceea ce se întâmplă astăzi şi ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani cu acea discuţie, cine reprezintă România la Consiliu, premierul sau preşedintele. Vă spun, preşedintele României, indiferent cum îl cheamă pe el astăzi, pe baza confuziei din Constituţie şi a deciziei Curţii Constituţionale, preşedintele se duce la Consiliu unde se stabileşte că România închide sau nu minele, o decizie care până la urmă aparţine Guvernului. Guvernul trebuie să vadă dacă şi cum şi care-s implicaţiile.

ADVERTISING

Dacă preşedintele se înţelege cu premierul şi lucrează, e ok. Dacă este ostilitate, cum a mai fost, preşedintele a participat la o decizie şi după aia vine la Guvern şi spune Guvernului, vezi că trebuie să pui panseluţe. Şi Guvernul spune: pune tu că tu ai negociat (...) …şi în Constituţie sunt anumite termene de cuvinte cu dublu sens, că limba română e cea mai bogată”, a declarat Tudose.

Fără candidat comun la prezidenţiale

Europarlamentarul PSD nu susţine varianta unui candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidenţiale.

ADVERTISING

”Istoria ultimilor ani ne-a arătat că în politică e posibil aproape orice. Mai e cale lungă până atunci. Eu, personal, nu cred că e cea mai bună soluţie. În primul rând, nu e cea mai bună soluţie să fie din nou un preşedinte de dreapta, că alternanţa îşi are rolul ei în viaţă. Apoi, cred că cea mai bună soluţie e să fie domnul Ciolacu, dacă mă întrebaţi din ce avem astăzi”, a spus Mihai Tudose, tot la Prima TV.

Apoi, a fost întrebat dacă îl vede pe Nicolae Ciucă candidat la prezidenţiale din partea PNL.

”E treaba PNL pe cine pune. Cum ei nu ne stabilesc nouă preşedintele partidului şi pe cine desemnăm la preşedinţie, nici noi nu desemnăm candidatul PNL. Staţi să vedem dacă mai e preşedinte la PNL până în decembrie”, a făcut aluzii eurodeputatul.

Citeşte şi analiza Elefantul din odaia negocierilor PSD-PNL

Mihai Tudose a mai fost întrebat dacă e o variantă ca PSD să susţină candidatul PNL în schimbul funcţiei de prim-ministru.

”E o variantă, dar aş prefera-o pe cealaltă (PSD să aibă candidatul la prezidenţiale - n.red.). Sunt şanse spre 99% ca viitoarea coaliţie de guvernare să fie tot PSD-PNL. Asta e matematica de astăzi”, a spus Tudose, care crede că a venit vremea ca PSD să câştige alegerile prezidenţiale.

”Vă dau o regulă din statistică: seria de intermitenţă e mai mare decât seria de culoare, e regula ruletei. E clar că trebuie să se mai schimbe ceva, că n-am devenit noi o ţară de dreapta. Culmea e că politicile necesare României sunt politici de stânga acum: protecţie socială şi creşterea nivelului de trai. Logica ar fi să avem un preşedinte social-democrat”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇