Asaltul asupra spațiilor verzi se amână. Deputații au scos de pe ordinea de zi proiectul prin care dădeau liber la betonat

Asaltul asupra spațiilor verzi se amână. Deputații au scos de pe ordinea de zi proiectul prin care dădeau liber la betonat

Deputații au scos de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri proiectul prin care urmau să dea liber la distrugerea multor spații verzi.

La fel ca și discuțiile pe marginea Codului Urbanismului, modificările Legii 24/2007 a spațiilor verzi urbane se amână pentru toamnă, când va începe o nouă sesiune parlamentară.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat încă de pe 25 iunie că săptămâna aceasta urma să fie una de foc.

Marți se discuta proiectul de Cod al Urbanismului în comisiile Camerei Deputaților. Iar miercuri – pe 28 iunie – proiectul urma să intre la vot. Cu voturile PSD și PNL, probabilitatea ca noul Cod să fie adoptat era mare.

ADVERTISING

Deși benefic în cea mai mare parte, proiectul de cod devenea nociv dacă se adoptau și amendamentele PSD care permiteau, printre altele:

- schimbarea destinațiilor multor spații verzi din oraș

- adoptarea de PUZ-uri de către Consiliile Locale de sector și eliberarea de avize pentru racordarea la rețelele de utilități de către primăriile de sector.

Nicușor Dan a explicat pe larg fiecare problemă. Puteți găsi detaliile aici.

Sub presiunea publică, amendarea și adoptarea Codului Urbanismului s-au amânat pentru toamna următoare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O zi mai târziu, PSD, cu sprijinul PNL, a venit în comisia de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților cu un amendament care permitea, în linii mari, aceleași intervenții nocive asupra spațiilor verzi.

Nicușor Dan a mers la ședința comisiei și a explicat că proiectul de lege pe care deputații voiau să-l modifice a fost înregistrat în 2018 și a fost întors de la promulgare în 2021.

Așa că modificarea acestui proiect pe repede înainte – la finalul sesiunii parlamentare – era, de fapt, un alt asalt asupra spațiilor verzi.

ADVERTISING

În dimineața zilei de miercuri, 28 iunie, Nicușor Dan a estimat - într-o postare pe rețelele de socializare - cp sute de hectare de spațiu verde din București ar dispărea, dacă amendmentele PSD vor fi adoptate.

Sute de hectare de spațiu verde din București pot să dispară dacă Parlamentul modifică azi legea spațiilor verzi: bucăți...

Publicată de Nicușor Dan pe Marţi, 27 iunie 2023

Cu amendamentele propuse de PSD adoptate, proiectul de modificare a Legii 24/2007 era astăzi la punctul 16 pe ordinea de zi a ședinței de plen a Camerei Deputaților (care e for decizional).

În urmă cu puțin timp, deputații au scos acest proiect de pe ordinea de zi. Și cel mai probabil vor reveni asupra lui tot la toamnă, în viitoarea sesiune parlamentară.

modificarea-legii-spatiilor-verzi-scoasa-de-pe-ord

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇