Astăzi, încălzirea și răcirea clădirilor reprezintă 40% din toată energia consumată în UE. Parlamentul lucrează la reguli pentru performanța energetică a clădirilor, cu scopul de a avea un parc de clădiri cu emisii zero, până în 2050. Printre reguli, se află și cerința ca toate clădirile noi din UE să producă zero emisii, începând cu 2030, și instalarea de panouri solare pe clădirile noi.
Descoperă în continuare care este planul UE pentru a atinge neutralitatea climatică și care sunt acțiunile pe care le implementează dezvoltatorii imobiliari în acest sens.
Pregătiți pentru 55 – planul UE pentru o tranziție verde
Pentru a combate schimbările climatice, Uniunea Europeană a elaborat un plan care cuprinde o serie de măsuri și politici importante. Acestea vor influența multiple sectoare ale economiei și vor avea un impact semnificativ asupra mediului și societății.
În acest sens, UE a adoptat Legea europeană a climei, ce ridică ținta de reducere a emisiilor, până în 2030, la 55% (de la 40%) și face din atingerea neutralității climatice, până în 2050, o obligație legală.
Acțiuni sustenabile implementate de dezvoltatorii imobiliari
Având în vedere procentul mare de consum al energiei alocat clădirilor, presiunea care cade pe dezvoltatorii imobiliari este una foarte mare. Pentru ca toate proiectele imobiliare să fie sustenabile și să corespundă cerințelor UE, dezvoltatorii imobiliari trebuie să implementeze soluții încă din prezent pentru clădirile rezidențiale, de birouri și mixte pe care le construiesc.
Principalele soluții, implementate în special de către dezvoltatorii imobiliari care construiesc clădiri cu apartamente de lux, includ:
- Utilizarea materialelor ecologice. Dezvoltatorii imobiliari cu viziune asupra viitorului se concentrează pe utilizarea materialelor de construcție cu amprentă de carbon redusă. Acestea pot include materiale reciclate sau reciclabile, materiale naturale și durabile, cum ar fi lemnul provenit din surse certificate și izolațiile eficiente energetic.
- Îmbunătățirea eficienței energetice. Dezvoltatorii imobiliari integrează sisteme și tehnologii eficiente energetic, în clădirile lor. Acestea includ, de obicei, izolație termică avansată, ferestre cu eficiență energetică ridicată, sisteme de ventilație și climatizare eficiente, precum și iluminat LED.
- Gestionarea eficientă a apei. Dezvoltatorii implementează soluții inovatoare pentru reducerea consumului de apă și gestionarea eficientă a acestuia, cum ar fi sistemele de reciclare a apei de ploaie, utilizarea eficientă a apei în sistemele de irigație sau instalațiile sanitare cu consum redus de apă.
- Obținerea certificărilor și a standardelor de mediu. Dezvoltatorii premium obțin certificări și se conformează standardelor de mediu recunoscute, cum ar fi certificările WELL Health & Safety și LEED Platinum – unele dintre cele mai exigente certificări privind impactul asupra mediului și asupra calității vieții ocupanților. Aceste certificări confirmă angajamentul dezvoltatorilor față de practicile durabile și reducerea emisiilor de carbon.
3 motive pentru care să alegi o locuință sustenabilă
Pe lângă contribuția ta la îndeplinirea obiectivului UE, iată alte 3 motive pentru care să alegi un apartament premium, sustenabil, în care să locuiești:
- Promovezi responsabilitatea față de mediu. Apartamentele sustenabile sunt construite și proiectate cu grijă față de mediu, lucru care te ajută să contribui la protejarea mediului înconjurător și la reducerea impactului asupra resurselor naturale.
- Te bucuri de confort și de calitate superioară. Apartamentele premium sustenabile sunt concepute pentru a oferi confort și calitate superioară locatarilor. Acestea dispun de finisaje și materiale de înaltă calitate, precum și de tehnologii avansate pentru confort termic, calitatea aerului și iluminare naturală. De asemenea, aceste apartamente sunt proiectate pentru a maximiza eficiența energetică, asigurând astfel un mediu interior plăcut și sustenabil.
- Economisești pe termen lung. Deși apartamentele premium sustenabile pot avea, inițial, un cost mai mare, pe termen lung, ele pot aduce economii semnificative. Acest lucru se datorează sistemelor și tehnologiilor eficiente energetic, costurile de întreținere și facturile de utilități fiind reduse considerabil. De asemenea, investiția într-un astfel de apartament îți poate aduce beneficii financiare în viitor, în cazul în care dorești să-l închiriezi, deoarece aceste proprietăți sunt tot mai căutate și valorizate pe piață.
Prin implementarea măsurilor sustenabile amintite în acest articol, dezvoltatorii imobiliari contribuie la îndeplinirea obiectivelor UE și oferă, în același timp, un stil de viață modern și sustenabil rezidenților.