Ambasadorul României în SUA crede că Iohannis va primi o susținere americană masivă pentru șefia NATO

Ambasadorul României în SUA crede că Iohannis va primi o susținere americană masivă pentru șefia NATO

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, consideră că sunt foarte bune şanse ca preşedintele Klaus Iohannis să primească o susţinere masivă din parte Statelor Unite, pentru șefia NATO.

„Această întrebare cred că are un răspuns posibil în Congresul american şi în administraţia americană. Preşedintele a fost văzut întotdeauna la Washington ca un factor de stabilitate, vă aduceţi aminte că, în timpul preşedintelui Trump, a fost primul şef de stat european invitat la Casa Albă”, a spus Muraru, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, întrebat cum vede informaţiile privind o posibilă preluare din partea preşedintelui Klaus Iohannis a funcţiei de secretar general al NATO.

ADVERTISING

Ambasadorul României în SUA a mai spus că preşedintele este „un şef de stat care şi-a asumat ridicarea, creşterea cheltuielilor de aderare cu doi ani înainte ca preşedintele Trump să vină la Bruxelles şi să să ceară acest lucru, preşedintele a făcut-o în 2015 şi discuţia a început în 2017”.

„Sunt foarte bune şanse, cred, ca preşedintele să primească o susţinere masivă din partea Statelor Unite, pentru o asemenea poziţie. Sigur, decizia are foarte multe componente, este şi în mâna partenerilor europeni, aliaţii au tot felul de formule ca să urmărească şi alte elemente, cum ar fi cota de gen, deci este o discuţie aplicată, dar din partea SUA, cred că preşedintele are un sprijin foarte bun”, a mai declarat Andrei Muraru. 

ADVERTISING

La începutul lunii februarie, preşedintele Klaus Iohannis a fost menţionat de DPA printre posibilii candidaţi la funcţia de secretar general al NATO, care va rămâne vacantă după încheierea mandatului lui Jens Stoltenberg.

Fostul premier britanic Theresa May, premierul olandez Mark Rutte, premierul eston Kaja Kallas, fostul comisar UE pentru politică externă Federica Mogherini şi preşedintele român Klaus Iohannis au fost evocaţi drept posibili candidaţi pentru şefia NATO, a notat DPA.

Întrebat recent dacă ar accepta, Iohannis a spus că s-ar decide atunci. De menționat că Iohannis ar trebui să renunțe la președinția României ca să ocupe o astfel de poziție.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇