Iulian Fota: Tentativa asta de asasinat pune și mai multă presiune pe Joe Biden. Trump are posibilitatea să fie om de stat! Interviu video

Iulian Fota, fost secretar de stat în Ministerul de Externe, e optimist și spune că fostul președinte se va schimba. Argumentul său principal constă în faptul că Rusia și China s-au aliat împotriva Americii, a lumii occidentale, în general, iar ordinea și stabilitatea globală sunt puternic amenințate.
Iulian Fota: Tentativa asta de asasinat pune și mai multă presiune pe Joe Biden. Trump are posibilitatea să fie om de stat! <span style="color:#990000;">Interviu video</span>

Donald Trump și-a făcut apariția la Convenția Națională Republicană cu un plasture mare, alb, care-i acoperea urechea dreaptă. Le-a spus reporterilor de la New York Post că o parte din ea „s-a dus”. Glonțul i-a strivit-o, trecând milimetric pe lângă craniu.

Fostul președinte era marcat de experiența prin care a trecut. A primit îngrijiri medicale, o intervenție chirurgicală în zona afectată, iar durerea i se citea pe chip.

Pentru prima dată, Trump a afișat în public un zâmbet trist, iar siguranța sa de bărbat bogat și privilegiat a apărut fisurată.

Într-un interviu acordat Spotmedia.ro, Iulian Fota, expert în probleme de securitate, fost secretar de stat în Ministerul de Externe și fost consilier prezidențial, a vorbit despre impactul pe care l-a avut tentativa de asasinat asupra unui fost președinte american.

BUCURESTI - INAUGURARE MONUMENT - SHOTA RUSTAVELI
TRANSFORMARE. Iulian Fota susține că Donald Trump se va schimba după ce a fost împușcat și rănit într-un atentat – Foto: Eduard Vînătoru/ Mediafax/ Hepta.ro

„Înainte de orice, înainte de ce relevanță are acest incident pentru Donald Trump și pentru campania sa electorală, individul care a tras a rănit puternic America”, a spus Iulian Fota. 

ADVERTISING

„Și asta pentru că a arătat că spirala violenței în America s-a dezvoltat și, într-un fel, poate că tot răul e spre bine, acest lucru îi va obliga pe americani să se confrunte cu această chestiune și să caute o soluție. Poate că deja se lucrează la o soluție”, a adăugat expertul în probleme de securitate.

Implicațiile internaționale ale atentatului asupra lui Trump

Spirala violenței

Într-o postare făcută de fostul președinte la puține ore după atac, el vorbește adevărat despre unitate, dar și despre răzbunare, despre închiderea rapidă a dosarelor în care e cercetat penal, criticând Departamentul de Justiție și pe dușmanii săi politici, democrații.

„America a fost rănită… Nu sunt un fan al lui Donald Trump… Nu-mi place maniera lui de a arunca regulile în aer, de a nu respecta cadrul de competiție. Nu-mi place faptul că a incitat lumea la insurecții împotriva instituțiilor americane și în campania electorală, întrebat dacă va respecta rezultatul alegerilor, a dat un răspuns ambiguu”, a explicat Iulian Fota.

„Dacă Donald Trump profită de acest moment și alimentează spirala violenței și cere o reacție drastică, fermă împotriva democrațiilor, considerându-i vinovați moral, mie mi-e teamă că spirala violenței se va dezvolta în continuare și s-ar putea să ducă la lucruri și mai urâte, mai ales într-o țară în care foarte multă lume are arme acasă”, a adăugat fostul secretar de stat în Ministerul de Externe. 

Tentativa asta de asasinat pune și mai multă presiune pe Joe Biden. Secret Service, agenția care-l păzea pe Trump, era în subordinea sa, fiind într-un fel răspunzător pentru eșecul protejării fostului președinte.

Iulian Fota, expert în probleme de securitate

„E scenariul cel mai prost și, dacă Donald Trump își împinge electoratul pe această cale, mi-e teamă că vom ajunge la lucruri și mai urâte. Avem, însă, și varianta cealaltă și, aici, ar fi un semnal încurajator. Rămâne să vedem ce se întâmplă la Convenția Republicană”, a mai spus specialistul, care mizează pe o schimbare a atitudinii lui Trump și pe un apel la unitate, echilibru și respingerea violenței motivate politic.

Trump are posibilitatea să devină om de stat

„Joe Biden a făcut un gest în privința asta și a dat deja un semnal prin care vrea să scoată America din spirala violenței. Violența nu ajută pe nimeni, iar în politică nu e o soluție. Sistemele politice care au mizat pe violență au ajuns într-o situație mai proastă, cu mai multe costuri, mai multe victime”, a declarat Iulian Fota în interviul acordat Spotmedia.ro. 

„Donald Trump are în momentul acesta posibilitatea să fie om de stat. Nu om politic, nu republican, nu showman care știe foarte bine să-și gestioneze momentele de vizibilitate și de expunere, ci să fie un om de stat, care pune America pe primul plan”, a spus specialistul.

„Nu numai America a căzut în capcana violenței. Am avut acum două luni un atentat împotriva premierului Slovaciei. Emmanuel Macron vorbea între cele două tunuri ale alegerilor din Franța despre pericolul unui război civil, unde e iarăși o situație politică foarte tensionată. De unde părea o chestie izolată, ajungem să ne dăm seama că violența e o mare vulnerabilitate a lumii occidentale și trebuie găsită rapid o soluție”, a subliniat Iulian Fota.  

„La summit-ul NATO de acum câteva zile s-a conturat atât ce înseamnă amenințarea rusă, care e mult mai gravă și mai serioasă decât își imaginează publicul larg, ținând cont de toate campaniile de sabotaj și asasinatele pe care Rusia le comite în Europa, cât și, bineînțeles, chestiunea chineză”.

NATO îi transmite Rusiei că articolul 5 poate fi activat și în urma unor acțiuni de sabotaj sau asasinarea unor persoane din statele membre

Iulian Fota, expert în probleme de securitate

„Deci modul în care Donald Trump gestionează situația și scoate America din spirala violenței ar putea, ulterior, să aibă un efect pozitiv și asupra Europei, să se construiască o soluție de ieșire din această capcană”, a explicat expertul în probleme de securitate globală.

Vance, vicepreședintele lui Trump, nu e interesat de Ucraina

În prima zi a Convenției Republicane, Donald Trump a anunțat numele celui pe care l-a ales să fie vicepreședinte, în persoana senatorului statului Ohio, J.D. Vance, 39 de ani.

Acesta a fost un critic vocal al ajutorului oferit de SUA guvernului de la Kiev. Într-un interviu a spus că „nu-mi pasă ce se va întâmpla cu Ucraina”.

Pe de altă parte, deși acum este un înfocat susținător al lui Donald Trump, prezentându-se ca unul dintre cei mai conservatori oameni politici americani, în 2016, Vance era un mare critic al actualului președinte atunci când acesta a câștigat mandatul de președinte.

Trump Appears With Bandaged Ear At RNC - Milwaukee
VICEPREȘEDINTE. Donald Trump, cu urechea bandajată, alături de J.D. Vance, senator al statului Ohio, nominalizat pentru poziția de vicepreședinte al SUA în situația în care republicanii recâștigă Casa Albă - Foto: Hepta.ro

Alesul lui Trump face parte din noua generație de lideri, fiind oportunist, fără convingeri formate și testate de realitate.

Iulian Fota, în discuția cu Spotmedia.ro, a apreciat alegerea făcută de Donald Trump pentru poziția de vicepreședinte, spunând că e important ca la vârful politicii americane să vină și oameni mai tineri.

„Campania electorală se duce între un candidat de 78 de ani și unul de 81 de ani. Care e perspectiva de viitor, în termen mediu măcar, a Americii? Care sunt următorii lideri?”, a întrebat retoric Iulian Fota.

În opinia expertului, această alegere forțează ambele mari partide din SUA să întinerească prima linie de lideri, mai ales că semnalele venite de la opinia publică acuză vârsta înaintată a celor doi candidați.

NATO a simțit nevoia să avertizeze China. Asta înseamnă că ajutorul Chinei pentru Rusia este mult mai consistent decât vedem sau știm noi în bază a informațiilor publice pe care le avem

Iulian Fota, expert în probleme de securitate

Vorbind despre sentimentul anti NATO manifestat de Trump, dar și de Vance, noul nominalizat pentru poziția de vicepreședinte, Iulian Fota a spus că situația se va schimba.

Russian President Vladimir Putin in China
CHINA ȘI RUSIA. Alianța dintre Xi Jinping și Vladimir Putin, o mare amenințare pentru SUA - Foto: Hepta.ro

„S-a estompat mult chestiunea izolaționismului republican. S-a întâmplat și datorită faptului că, în ultimele luni, interacțiunea dintre instituțiile americane și Partidul Republican a fost una strânsă, cu multiple informări. A început să se înțeleagă faptul și sunt convins că și J.D. Vance va înțelege că Rusia și China, agresiunea împotriva Ucrainei și problema Taiwan-ului sunt legate. Nu poți s-o rezolvi pe una fără s-o iei în calcul pe cealaltă”, a declarat Iulian Fota pentru Spotmedia.ro.

În zilele următoare, Donald Trump va ține discursul de acceptare a nominalizării partidului său pentru poziția de candidat la președinției. Atunci va fi mai clar în ce direcție va evolua fostul președinte după tragica experiență de a fi rănit în urma unei tentative de asasinat. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇