Va juca Piedone rolul lui Sorin Oprescu - 2008?

Va juca Piedone rolul lui Sorin Oprescu - 2008?

PSD și PNL iau în calcul să meargă cu candidați diferiți la Primăria Capitalei, după ce au constatat că toate variantele testate se plasează sub scorul celor două partide reunite, a declarat luni seara la Antena3 Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.

În traducere liberă, asta înseamnă cel puțin două lucruri.

Pe de-o parte, că niciunul dintre candidații politici testați nu a reușit să depășească adversitatea electoratului celuilalt partid, iar variantele de independenți nu reușesc să se ridice.

Pe de altă parte, că pentru PSD problema politică internă se anunță extrem de periculoasă. Gabriela Firea a lăsat să se înțeleagă că ar putea candida ca independentă. Efectul ar fi fost nu numai asupra scorului candidatului comun al coaliției, ci și asupra stabilității PSD în an electoral. Paul Stănescu a anunțat că o va sprijini 100%, deci în partid ar putea apărea probleme mari.

ADVERTISING

Un eșec al candidatului unic în Capitală ar fi fost absolut dramatic pentru coaliție. Demnitatea având în spate cel mai mare număr de voturi direct exprimate după președintele României era un test de maximă vizibilitate pentru soluția candidaturilor comune.

Chiar dacă lista de la europarlamentare s-ar duce ca unsă spre succes, un eșec comun la PMB ar avaria grav ideea de liste și candidați comuni, cu impact major asupra sezonului electoral de toamnă - iarnă.

Și atunci, decât să piardă împreună, mai bine pierd separat și fac din înfrângere o dovadă că unirea e necesară.

De fapt, dacă vor exista candidaturi separate, va fi o primă dovadă a superficialității planurilor electorale ale coaliției, care mai întâi a anunțat listele și candidaturile comune, apoi a descoperit că nu are candidații necesari.

Sigur, dl Romașcanu a declarat că decizia finală va fi luată joi. Ar fi amuzant ca până atunci să descopere că au totuși un candidat comun viabil. Are și neseriozitatea o limită dincolo de care ridicolul e letal.

Cine ar putea fi candidații separați?

Teoretic, de la PSD ar fi dna Firea, care însă poate fi lăsată să piardă pe cont propriu, ca să se îngroape total. Mi-e foarte greu să cred că, după tot circul și toate amenințările, nu va fi lăsată singură cuc să se descurce cum o ști sau nu o ști.

Iar de la PNL, dl Burduja, fără o șansă reală de a câștiga, dar cu o ocazie de a-și mai crește notorietatea și a avea meciuri în picioare.

Dar ei vor fi și candidații cu susținerea reală a celor două partide?

În 2008, PSD a avut candidat oficial pentru PMB, pe Cristian Diaconescu. Dar susținerea reală a partidului s-a dus către un independent, teoretic, pe gustul bucureștenilor și mai ales al electoratului PSD, care s-a dus ca racheta. Sorin Oprescu pe numele lui. PSD a pierdut cu candidatul oficial și a câștigat cu independentul.

Nu aș exclude deloc, dar absolut deloc ca în spatele unor candidaturi formale care să nu aibă susținere reală, ambele partide să îi facă pârtie celui pe care din motive diferite nu îl pot asuma oficial – Cristian Popescu Piedone, care se arată hotărât 100% să candideze și a început în forță campania electorală.

PSD nu îl poate asuma pentru că, după cum spuneam, Gabriela Firea ar provoca mari tensiuni în partid, cele de care nu ai nicio nevoie într-un asemenea an electoral. PNL nu îl poate asuma totuși pe cel atât de legat moral de Colectiv, omul lui Dan Voiculescu etc

Dar Piedone, foarte bine plasat chiar în sondajul făcut public de Nicușor Dan, poate aduce la vot un electorat care suspină după un profil de tip Oprescu.

Dacă Piedone ar pierde, ar fi pe cont propriu, dacă Piedone ar câștiga, pentru PNL și PSD ar fi oficial meci nul, iar neoficial, ar fi o victorie.

Ce ar spune despre bucureșteni o victorie a lui Piedone? Că sunt români cu memorie scurtă, cu admirație mai degrabă pentru profilul mai golănesc, pentru șmecheri cu tupeu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇