Tramvai cu murături expirate tras pe linie moartă, la depoul Dudești

Klaus Iohannis va fi exilat la Cotroceni ca într-o colivie aurită și va tace acolo, scrâșnind dinții cu ciudă: pee-see-dee.
Tramvai cu murături expirate tras pe linie moartă, la depoul Dudești

• Bine că telenovela cîțistă de prost gust „totul pentru mine, căci eu deasupra tuturor” se apropie de final. Un guvern, cu PSD sau USR, nu importă, este strict necesar ca să se poată trece la rezolvarea problemelor generate de pandemie și a crizei din energie. Dar vestea ,,flexibilizării” mandatului generalului Ciucă pare să mă întristeze în loc să mă înveselească: nu cumva asta s-a vrut, saturarea opiniei publice liberale, ca ea să accepte un guvern cu PSD?

• Ce l-a întors aseară din drum pe Florin Cîțu din macheavelâcurile sale enervante și neproductive? Vom afla zilele următoare, dar până atunci eu cred că o posibilă explicație ar putea fi îngroșarea rândului oștilor domnului Orban.

Dacă se prefigurează o dezertare masivă a deputaților liberali, atunci un guvern de coaliție, care să salveze #echipademolatoare, trebuie făcut rapid și musai cu PSD. O alianță cu USR ar însemna luarea în calcul a voturilor echipei Orban, asta ar fi smetie cumplită dată cuplului prezidențial. Așa, o alianță cu PSD are avantajul că, deși maculează cu sos roșu costumul de turist al președintelui, ține în afara puterii cele două ,,rele” antiprezidențiale.

ADVERTISING

• Stând strâmb și judecând drept, o împărțeală a ministerelor jumate-jumate ar fi acum mană cerească pentru PNL Cîțu. O negociere cu USR ar implica și o negociere cu Orban, dar negocierea cu Orban n-ar fi una și bună, ci una continuă, pentru că, pe măsura creșterii numărului de fugari din PNL, puterea lui Orban ar crește. Atunci nu este de preferat un pact cu PSD înghețat la momentul ăsta, dinainte de subțierea #echipeidemolatoare? Uite că frica de moarte politică generează idei în timp real, care pot rezolva criza asta obositoare și inutilă.

•  De ce nu le-a venit mintea la cap cîțiștilor acum vreo zece zile? Dacă negociau atunci cu USR un guvern, rămâneau cu mai multe ministere decât la împărțeala cu PSD și stopau hemoragia Orban. Pentru că Orban, fiind el promotor al alianței cu USR, n-ar mai fi avut muniție, iar o eventuală revenire la șefia Camerei i-ar fi anihiliat mișcările. S-ar fi putut ajunge la un echilibru de putere în PNL, dar acesta ar fi fost în mod cert defavorabil lui Cîțu, pe termen lung.

Singura concluzie este că pe atunci Cîțu sau era mahmur de putere sau n-avea ochelari de distanță, ca să vadă clar zidul către care conducea cu viteză. Drept că-i greu să calculezi câteva mutări înainte și mai ușor de astupat găuri, atunci când fluxul realității vine peste tine.

• Mișcarea de aseară a PNL, care mi se pare a fi contra naturii domnului Cîțu, închide și istoria suspendării președintelui. Că n-avea activitatea mari șanse de reușită e clar pentru oricine, dar nici AUR nu credea în reușita ei, scopul era macularea și terfelirea publică a onoarei prezidențiale.

Nu zic că Klaus Iohannis n-ar fi meritat un atare tratament pentru vina sa în declanșarea și perpetuarea crizei, ba dimpotrivă. Ba chiar mă gândesc că din așa întreprindere mai toată lumea ar fi avut de câștigat. Acum, USR să te cheme și în opoziție să fii parcat, nu te mai poți folosi de AUR ca la moțiunea de cenzură.

Iată marele rezultat politic al mișcărilor prezidențiale: un PNL pe cale să facă implozie și o guvernare ce va ajunge la mâna PSD. Frumos trofeu de sfârșit de mandat.

• Care sunt motivele pentru care PSD vrea la guvernare? Sunt două mari și late: PNRR și PNDL 3. Ce altceva decât bani acum, pe moment, i-ar putea determina pe PSD-iști să joace la ruleta pandemiei viitorul partidului? Glasul lui Dîncu, cel ce atenționează PSD că se joacă cu focul, este probabil acoperit de foamea financiară a unora ca Olguța Vasilescu. Iar posibilitatea unui fotoliu ministerial este pentru Gabriela Firea un orgoliu nesperat împlinit în mersul ei către Cotroceni

• Bietului președinte i se va lăsa Ministerul Justiției, ca să mai zacă acolo domnul Predoiu, cum a făcut-o în 2020 și va primi dreptul să numească și el niște procurori-șefi care vor fi negociați cu PSD. Mic câștig pentru detonatorul crizei, căci necazul cel mare va fi că neîmplinirile din PNRR i se vor imputa tot dumnealui.

Klaus Iohannis va fi exilat la Cotroceni ca într-o colivie aurită și va tace acolo, scrâșnind dinții cu ciudă: pee-see-dee. Așa merg lucrurile când bați la scor adversari ca Ponta sau Viorica Dâncilă.

Ați observat că Simona Halep învinge mai mereu adversarii din primul tur și din ce în ce mai rar pe cei din semifinale? Așa vor fi anii ce i-au mai rămas președintelui, fără vreo victorie de grand șlem. La ce să-l mai târâm prin procedura suspendării, când va avea grijă PSD să ridice alt gard în jurul gardului Cotrocenilor, iar la una din porți vor tăia bilete pentru vizitatorii muzeului?

• Dacă se va face nunta cu PSD, USR va avea de pierdut pe termen scurt, sunt acolo oameni care chiar voiau la guvernare. Dar pe termen lung partidul va fi într-o opoziție confortabilă, convenabilă domnului Cioloș: șeful USR nu va avea contracandidat pentru alegerile din 2024, dacă guvernul PSD-PNL va trăi atât.

Toți ceilalți aspiranți vor fi legați într-un fel sau altul de o guvernare care n-are cum fi chiar o reușită, pe când domnul Cioloș nu.

Asta cu condiția ca cei din USR să-și bandajeze inflexibilitatea și să învețe cum se negociează reformele în contra partenerilor de guvernare.

• Cum va funcționa guvernul acesta aflat într-o mezalianță contra firii?

Bineînțeles că greu, pretențiile pesediste din ce în ce mai mari se vor izbi de orgoliile cîțiste ale celui nevoit să împartă bucatele din administrație promise camarilei sale cu altcineva.

Domnul Rafila va avea șansa să ne demonstreze cât de grea e ținerea sub control a pandemiei. PSD va cere partea leului din gestionarea PNRR, dar nu se va înghesui la făcut reforme, chiar înghiontit de termenele și specificațiile planului.

Legea pensiilor și cea a salarizării vor intra într-un măreț con de umbră, cine să mai aibă vreme de ele? Pensiile speciale vor rămâne în plată, primarii se pot duce liniștiți la primăriile lor, ca să toace mărunt PNDL 3, pentru că asta știu și asta vor să facă.

PSD își va impune în programul de guvernare cele 10 măsuri prin care dă, iar cei din PNL vor scrâșni din dinți neavând de unde să ia banii ceruți și vor băga pe țeava puștilor politice gloanțe pentru Cîțu.

• Viitorul nu arată deloc limpede, e mai degrabă ca moarea murăturilor fermentate, că tot a venit toamna. Ca să nu se strice castraveții sau gogoșarii, gospodinele scurg lichidul din borcane și prepară unul nou.

Care este lichidul acela limpede și bun la gust care să fie turnat de Cîțu peste murăturile borșite din PNL zău că nu știu și nici nu mă interesează. Ce se vede este că domnul Orban trage borcanele la căldură să fermenteze zeama asta și strică murăturile lui Cîțu.

Ce mă interesează este ca domnul Rafila să-și intre în pâine, ca să scăpăm de pandemia asta. Măcar de ea de-am scăpa și tot ar fi alt bine pe lângă cel de a-l vedea pe domnul Cîțu unde îi este locul, într-un vagon cu borcane cu murături fermentate, vagon tras pe linie moartă la depou, pe Dudești.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇