Telecomanda pentru AUR e la Moscova? Cine poate demonstra

Telecomanda pentru AUR e la Moscova? Cine poate demonstra

Serviciile secrete autohtone ar trebui să știe când un parlamentar român spionează împotriva României și să-l oprească. Dacă există astfel de date, așa cum susține un general din Ucraina și un fost ministru al Apărării din Republica Moldova, înseamnă că informațiile au ajuns și la serviciile autohtone, care așteaptă, poate, să-l prindă în flagrant. Sau poate doar îl monitorizează pentru a afla mai multe și așteaptă momentul oportun pentru a-l demasca. 

Adesea momentul oportun pentru distrugerea unui politician român cu informații compromițătoare este hotărât în apropierea alegerilor sau când devine incomod, iar datele care demonstrează complicitățile sau afacerile dubioase sunt ascunse multă vreme înainte să fie scurse către presă. 

ADVERTISING

În absența unor confirmări clare, cei care merg în trena Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), admiratorii declarați sau ascunși ai acestui partid, vor găsi și mai multe argumente în susținerea lor. Cu atât mai mult cu cât toate acuzațiile la adresa lui George Simion sunt mai vechi de zece ani și nu sunt confirmate de nicio instituție din România.

Practic, totul a plecat de la o rememorare a fostului ministru moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, care a declarat într-un interviu pentru În linie dreaptă că, din informațiile pe care le-ar fi primit de la Serviciul de Informații și Securitate  al Republicii Moldova pe vremea când se afla în funcție, în 2015, George Simion s-ar fi văzut în urmă cu 12 ani la Cernăuți cu un reprezentant al FSB, Serviciul Federal de Securitate, succesorul direct al KGB.

George Simion a negat, încercând să ducă totul în derizoriu. Între timp, jurnaliștii din Ucraina au găsit mai multe confirmări ale acestor date, astfel că generalul Oleksandr Skipalski, șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR)și fostul prim-vicepreședinte al SBU, serviciul secret al Ucrainei, ar fi spus că un ofițer SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Viktor Ianukovici (2010 – 2014) a confirmat cel puțin o astfel de întâlnire, potrivit publicației ucrainene Obozrevatel, citată de G4media.ro.

Chiar dacă nu există deocamdată suficiente informații despre colaboraționismul lui George Simion cu serviciile secrete ruse, declarațiile liderului AUR și acțiunile lui sugerează că el face demult jocurile Rusiei: nu știm exact dacă rolul lui e de idiot util sau chiar de agent cu acte în regulă. În orice caz, linia mediană a discursurilor lui se suprapune peste cea a propagandei Moscovei și se referă nu doar la unirea României cu R.Moldova, ci și la preluarea Bucovinei de Nord, zonă rămasă în URSS după cel de-al Doilea Război Mondial. 

După anexarea Crimeei, Moscova a încercat în mai multe feluri să convingă Bucureștiul că există o formulă similară prin care România ar putea să preia R. Moldova și nu numai. Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a spus de mai multe ori cum ar trebui să se unească cele două teritorii aflate în stânga și în dreapta Prutului: „În baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. Având în vedere că aveți aceste detalii, eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat în Crimeea”, explicând că în același fel ar trebui „analizată” și „situația din Bucovina de Nord”. 

La AUR există toate temele mari ale propagandei moscovite, începând cu tradiția ortodoxă a familiei, cu Biserica în simfonie deplină cu statul, până la refuzul diferenței și al educației sexuale din școli. George Simion și colegii lui de la AUR reiau în mic discursurile lui Putin despre nenorocirea adusă de corectitudinea politică, despre noua poliție a gândirii, despre Europa care distruge tradițiile creștine.

Scenariul destabilizării întregii regiuni era gândit de mulți ani la Kremlin iar pentru punerea lui în practică era nevoie de resuscitarea mișcărilor naționaliste, a revendicărilor încrucișate, a trezirii patrioților fanatici, a celor care cred că refacerea teritoriului interbelic al țării ar duce la creșterea mușchilor României și la o independență mai mare față de UE și NATO. Această idee a destabilizării poate încă da roade, în orice caz, potențialul AUR se bazează pe acest tip de naționalism dus la extrem, în fond totul apare în programul acestei formațiuni și în luările de poziție ale liderilor lui.

George Simion nu merge singur pe această falie trasată de Moscova. În fața lui sunt oameni din instituțiile de forță ale țării, în spatele lui sunt masele nemulțumite de efectele războiului, pandemiei, sărăciei, iar telecomanda ar putea fi la Moscova.

Totul trebuie însă demonstrat pentru a descompune această mișcare naționalistă care, intenționat sau nu, susține războiul de agresiune al Rusiei. În plus, pentru o țară NATO, un spion în Parlamentul României ar sugera un lanț lung de slăbiciuni.

Sabina FATI


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇