Țara făcută praf - politrucii de la Ape și penibilii de la Poliție și Jandarmerie

Țara făcută praf - politrucii de la Ape și penibilii de la Poliție și Jandarmerie

Ciclonul Boris nu a lovit doar România. A măturat și inundat Austria, Italia, Polonia, Cehia, Slovacia, R. Moldova, cu pagube și victime. Dar din cele 19 decese numărate până acum în bilanțul furtunilor, 7 sunt din România.

Asta în condițiile în care exact  zonele cele mai afectate din județul Galați au mai fost lovite de două ori și se află pe harta de risc. E de bun simt că un asemenea pericol iminent ar fi impus măsuri serioase de apărare, după cum este evident că ele au lipsit. De ce, nu e foarte greu de înțeles.

Țara politrucilor

În noiembrie 2020, Recorder făcea o primă dezvăluire de proporții despre clientelismul din instituția numita Apele Române: în Mureș, „13 membri PNL fără nicio expertiză în domeniu au primit funcții de directori în domeniul gospodăririi apelor” numai în guvernarea Orban. Și nu era vorba despre o excepție.

ADVERTISING

Peste câteva luni, Recorder revenea cu o nouă investigație, tocmai din Moldova, în care arăta cum directori numiți politic dădeau afară oamenii competenți și angajau în loc unii „care nu știu nici măcar în ce se măsoară debitul unui râu. Recent, la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără care a fost chelneriță la un bar din Iași. Asta în condițiile în care ABA Prut-Bârlad are în subordine mai multe județe din Moldova, afectate periodic de inundații.”

Printre aceste județe se numără și Galați. Acești politruci și slugile/clienții lor incompetenți ar fi trebuit să prevină dezastrul din Galați.

Dar nici autoritățile locale, alese de oamenii care și-au pierdut acum rude, case și gospodării, nu au făcut nimic. “Eu cred că numai Dumnezeu poate să ne spună dacă se întâmplă ceva sau nu se mai întâmplă. Eu de unde să ştiu ce se întâmplă peste noapte sau peste zi?”, spune primarul din Slobozia Conachi, una dintre localitățile cele mai lovite. Primar votat în 2016, reales în 2020 și 2024, într-o zona care în 2013 fusese inundată.

Primarii nici măcar nu au obligat oamenii să respecte legea și să-și asigure casele atât de vulnerabile în fața apelor.

Datele PAID arată că numai 20% din casele avariate sau chiar distruse aveau asigurare PAD. Am întrebat Primăria Slobozia Conachi câte notificări a trimis anul trecut și anul acesta celor fără asigurare obligatorie și câte amenzi a aplicat pentru neconformare la lege.

Cum suntem în an electoral vor fi vărsați bani de la buget și europeni pentru pansarea “rănilor”, însă următorul dezastru ne va găsi la fel de nepregătiți cât timp instituțiile vor fi conduse de aceiași politruci, selectați pe aceleași criterii, iar oamenii vor rămâne la fel de lipsiți de interes pentru propria soartă.

Neica nimeni umilește Poliția și Jandarmeria

Marţi, la Parlament, a avut loc un incident fără precedent. Un bărbat a incendiat, după o altercație, un magazin din incinta Parlamentului României, amplasat în zona pentru vizitatori. Cel mai probabil, omul are o problema psihică nu doar pentru gestul în sine, ci pentru că umbla cu sticla de benzină la el.

Nebuni există peste tot în lume, desigur, însă incidentul arată chestiuni periculoase despre pregătirea și reacția autorităților din România. Cu alte cuvinte, dacă în locul unui deranjat nervos ar fi fost cineva antrenat și cu agendă precisă, dezastrul ar fi fost inevitabil.

Atacul a fost comis într-o zona în care accesul nu presupune vreun control al persoanelor și bagajelor. Cu alte cuvinte, înțelegem că în holul Camerei Deputaților, înainte de control, se poate intra cu arme de orice fel și chiar cu bombe. Vorbim despre un obiectiv cu o semnificație majoră, obiectiv turistic plin mereu de turiști și angajați care pot deveni ușor victime.

E o mare grijă ca Palatul Parlamentului să fie înconjurat de garduri, din motive de securitate. Care securitate? Doar acolo unde sălășluiesc parlamentarii și păzește SPP? Și după ce a pus focul, cum de bărbatul nu a fost pus la pământ instantaneu de jandarmii care sprijină pereții. Angajații au stins focul și când s-au dezmeticit “organele”, omul era departe.

În decembrie 2021 un irlandez beat a sărit gardul Palatului Parlamentului, a spart un geam, a intrat în clădire și l-au prins SPP-iștii bântuind pe la uși. Pare că nu a înțeles nimeni nimic atunci, pentru că și acel om putea fi cu totul altceva decât un petrecăreț derutat.

Apoi, este uluitor cum Poliția Capitalei, nu vreun post din mai știu eu ce cătun, având la dispoziție cele mai bune mijloace tehnice, în mijlocul unui București împânzit cu camere, nu a reușit mai bine de 10 ore să dea de urma unui amețit, identificat deja.

Sub coordonarea directă a întâiului incompetent al Poliției Capitalei, Berechet, pupilul întâiului incompetent al Poliției și Jandarmeiei naționale, Despescu, instituțiile de forță au fost aruncate în ridicol de un neica nimeni.

Sirene, girofaruri, filtre, desfășurare de forțe ca pentru Carlos Șacalul. Au refăcut traseul fugarului vreo 200 de metri, uluitor! I-au făcut profilul. După ce îi știau identitatea? Câtă perspicacitate! Au cerut ajutorul populației. L-au găsit în camera lui hotel, după ce jumătate de zi au oprit mașini, au deschis portbagaje şi au umplut oraşul de beculețe.

Să ne mirăm că sub aceeași coordonare luminată asasinul de la Arad nu e prins nici până în ziua de azi iar un pensionar cu un cuțit a hăcuit doi oameni, în timp ce polițiștii păzeau ușa blocului? Dacă un profesionist de același tip punea la cale și atacul din Parlament ce ieșea?

Așa arată o țară făcută praf de toate nulitățile puse în poziții cheie, care au așezat alte nulități în subordinea lor. Dar să nu uităm, măcar în an electoral, că toate acestea sub posibile cu complicitatea votului nostru fie blajin, fie isteric, dar arareori rațional și bazat pe criterii corecte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇