Statul îi este dator cu o explicaţie doctorului Denciu

Statul îi este dator cu o explicaţie doctorului Denciu

Secţia ATI a spitalului din Piatra Neamţ fost mutată din dorinţa de a i se pune la dispoziţie mai mult spaţiu, nimic rău în asta.

Când muţi o secţie, muţi tot calabalâcul, instalaţia de oxigen, aparataj, paturi, bolnavi, asistente, doctori. Pentru asta ai nevoie mai întâi de renovări, de noi trasee de cabluri sau de ţevi, iar pentru asta ai nevoie de avize.

Ai nevoie de avize ca să fii convins că lucrurile au fost făcute bine, nu doar ca să dormi liniştit noaptea acasă. Avize care nu au existat.

Să nu fi fost luate din neglijenţă sau pentru că urgenţa mutării a fost prea mare? Să fi fost neştiinţa managerului o cauză sau omul să se fi repezit să facă mutarea ca să dovedească faptul că se descurcă în funcţie?

Cât de mare a fost presiunea pe capul lui, cu bolnavi ce nu mai găseau locuri la ATI, cu presa care analiza şi releva, cu sabia CJ deasupra capului? De fapt, cât din cauză o reprezintă eroarea umană generată de stres?

ADVERTISING

Nu vreau să scuz pe nimeni, vreau doar să spun că unii oameni lucrează bine în condiţii de stres, se mobilizează şi produc rezultate iar alţii pur şi simplu capotează. Vreau să spun un lucru banal, că unii au stofă de manageri, iar alţii au tricou de rataţi. 

Cineva ar trebui să ne spună care este situaţia managerului spitalului, dacă i s-a făcut un test psihologic ca să evidenţieze sau nu calităţile lui. Cineva ar trebui să ne spună dacă testul a fost trecut sau nu, dacă individul a fost angajat doar pe criterii politice, cum s-ar părea că s-a întâmplat.

Nu suntem cu toții de vină și tocmai așa oamenii mor. Marea manipulare din comunism și până azi

Au fost cazuri de medici buni care nu au făcut faţă unei situaţii complexe ca aceea a gestionării bolnavilor de Covid. A fost nevoie de intervenţia Ministerului Sănătăţii pentru schimbarea lor şi a fost nevoie de conducere militară ca în aceste cazuri lucrurile să revină la normal.

A făcut CJ Neamţ ce trebuie în procesul de numire a managerului? Întreb asta pentru că mie mi se pare că aici este problema, nu la instalaţia electrică a nu ştiu cărui aparat.

De la începutul pandemiei până acum, la Piatra Neamţ au fost vreo opt manageri care ba au plecat, ba au fost daţi afară. A fost o intervenţie a Ministerului Sănătăţii care a trecut spitalul în subordinea ministerului, lucru bun, dar a pus la conducere un ins care avea o firmă de pompe funebre şi nu se pricepea defel la conducerea unui spital, lucru rău.

Cert este că între Ministerul Sănătăţii şi CJ Neamţ a fost o luptă veche ca şi pandemia pentru conducerea spitalului. La vremea respectivă, presa a relatat despre afacerile dubioase făcute de una sau alta dintre conducerile spitalelor şi n-ar fi deplasat să susţin faptul că lupta asta s-a datorat unor interese financiare veroase.

Eu cred că aici trebuiesc căutate relele care au dus la incendiul de sâmbătă. Eu cred că managerii care au plecat au făcut-o sau din cauza presiunilor lui Arsene sau din cauza presiunii făcute de firmele care au căpuşat spitalul.

Fireşte ca nu am dovezi în sprijinul afirmaţiilor mele, e vorba aici de o presupunere. Domnii de la Parchet care se ocupa de anchetă ar trebui să sape în direcţia asta pentru a găsi adevăraţii vinovaţi. Pentru că şi în cazul acesta, ca şi la Colectiv, vina penală este cauzată de vina politică.

De la Titanic la Colectiv și de la Giulești la Piatra Neamț

N-aş vrea ca ancheta să stabilească doar o vină măruntă, un aparat care nu a funcţionat, o instalaţie care a dat chix, un fost primar declarat peste noapte manager care n-a luat nişte autorizaţii sau care n-a numit un responsabil la incendiu.

Vina politică este imensă, degeaba ne cere domnul Ciolacu să nu ne căţarăm pe cadavre, degeaba opreşte campania politică de dragul decedaţilor. Cei decedaţi ar vrea cu siguranţă să ştie cine i-a ucis.

Degeaba cere acum domnul Orban anchete prin toată ţara dacă n-a fost în stare să oprească traseismul politic, ba s-a folosit de el făţarnic şi cu prisosinţă. Când spuneam că domnul Ciolacu n-are treabă cu reforma în partid, asta spuneam, când spuneam că domnul Orban nu trebuie lăsat singur la guvernare, asta spuneam.

După părerea mea, ancheta pe firul acesta ar trebui să meargă, să cheme Parchetul toţii managerii şi să-i ia la întrebari, ca să se afle cine dintre politruci a avut interese financiare acolo de şi-a bătut joc de managementul spitalicesc. Are cineva curajul sau interesul să facă asta? Ştiu răspunsul, bineînţeles că nu.

De ce mai întreb atunci?

Pentru că mă simt dator şi vinovat faţă de medicul Cătălin Denciu care s-a luptat acolo să salveze vieţi. Pentru că mă simt dator faţă de omul acesta care şi-a pus viaţa în pericol pentru pacienţii lui. De aia întreb, deşi ştiu că rândurile mele sunt nimic pe lângă fapta lui. Lui îi este statul dator cu o explicaţie, nu mie.

PS. Bine că nu îl mai avem pe Nicolae Bănicioiu ministru, domnule Ponta, altfel iar aflam că avem de toate în spitalele din tară şi nu mai ajungea medicul în Belgia, la tratament.

Citeşte şi alte texte scrise de Mihai Oprişor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇