Sondaje. Cine pierde și cine câștigă după scoaterea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială?

În urma publicării primului sondaj de opinie după controversata hotărâre a Curții Constituționale, Marcel Ciolacu apare ca marele câștigător, aducându-l alături pe George Simion, într-o posibilă finală pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni, în singura formulă în care liderul PSD poate învinge.
Sondaje. Cine pierde și cine câștigă după scoaterea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială?

După „monstruoasa” decizie a CCR de a o scoate pe candidata Diana Șoșoacă din cursa prezidențială, avem o nouă ierarhie politică, conform unui studiu sociologic realizat de Verifield, la comanda USR, care are o marjă de eroare de +/- 3%.

Pentru o cât mai clară prezentare a datelor, sondajul va fi comparat cu media celor făcute până acum.

În plus, consultând istoricul datelor publicate de USR de-a lungul timpului despre ierarhiile politice, nu am observat deformări majore într-o direcție sau alta, dar fiind un sondaj realizat de un partid politic, e nevoie de spirit critic.

Pentru o și mai clară prezentare a cifrelor, am consultat și surse din interiorul partidelor, care au oferit date suplimentare în măsura în care știau și puteau să vorbească despre ele.

Sondajul publicat de USR confirmă faptul că strategia social-democraților este ca Marcel Ciolacu și George Simion, candidatul AUR, să ajungă în finală.

ADVERTISING

Cu 40 de zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, președintele PSD e pe primul loc, cotat cu 23,4% din opțiunile de vot, iar Simion e al doilea, cu 19,8%.

Dar lupta pentru turul 2 e mult mai strânsă decât pare la prima vedere. Pe locurile trei și patru se clasează Mircea Geoană și Elena Lasconi, virtual la egalitate, cu 17%.

E totuși ciudat să pretinzi că ai crescut în sondaje, fără să faci nimic. E ciudat să te lauzi cu aşa ceva, atunci când candidatul tău la prezidențiale este încă în clasa întâi la politică externă


Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL, comentând scorul Elenei Lasconi din sondajul USR

Dacă aplicăm marja de eroare posibilă a sondajului, se poate observa cu ușurință că nici poziția lui Marcel Ciolacu nu e atât de sigură, existând posibilitatea să nu prindă finală.

SondajUSROctombrie
CANDIDAȚI ALEGERI PREZIDENȚIALE. George Simion apare pentru prima dată în sondaje pe locul doi, ceea ce arată că strategia PSD a funcționat - Sursa: Verifield, USR
MedieAlegeriSeptembrie
ARITMETICA ALEGERILOR. În media sondajelor pe luna septembrie, Mircea Geoană se clasa pe locul doi, iar Nicolae Ciucă avea o susținere mai mare
SondajUSRPartideOctombrie-1
IERARHIA PARTIDELOR. Candidații stau mai prost în ce privește susținerea publică decât partidele, iar asta spune ceva despre calitatea competitorilor - Sursa: Verifield, USR

Ciolacu și-a făcut temele: l-a blocat pe Ciucă

Studiul sociologic indică o situație dramatică pentru Nicolae Ciucă, aflat la 6,2% din opțiunile de vot. Se află în spatele lui Cristian Diaconescu, un candidat surpriză care e cotat la 7,6%.

Liderul liberalilor va lua, probabil, mai mult, ajutat de structura partidului în teritoriu. 

Comparând cifra actuală cu media sondajele anterioare, liberalul ar putea avea o susținere în jur de 10 procente, departe de finală.

BUCURESTI - REUNIUNEA ANUALA A DIPLOMATIEI ROMANE
CRIZA LIBERALĂ. Nicolae Ciucă, președinte PNL, are mari probleme în ce privește susținerea, nereușind să se apropie de primele locuri ale clasamentului alegerilor prezidențiale - Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

Conform mai multor surse din partid, la liberali există o puternică îngrijorare legată de faptul că Nicolae Ciucă nu reușește să capteze atenția electoratului și e atât de jos în preferințele alegătorilor.

Optimismul afișat de PNL și asigurările pe care le dau reprezentanții formațiunii ascund o criză de soluții, un blocaj la nivelul conducerii partidului.

Pe de altă parte, social-democrații sunt avantajați de intrarea lui Cristian Diaconescu în cursă, pentru că atrage și el o parte din voturile care se află în bazinul electoral al PNL.

Omul politic al momentului, pe tobogan

Mircea Geoană, în urmă cu șase luni, era cotat în jurul a 30% de mai multe sondaje de opinie. Acoperit cu mantia NATO, se prezenta ca un candidat fără rival, omul politic al momentului cu cele mai multe șanse de a ajunge, în sfârșit, președintele României.

BUCURESTI - BUCURESTI - ALEGERI PREZIDENTIALE 2024
INDEPENDENT. Mircea Geoană a intrat în cursa prezidențială ca mare favorit, dar șansele de a ajunge în turul 2 al alegerilor se reduc pe zi ce trece - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Cea mai mare <victimă> a campaniei electorale prezidențiale de până acum este speranța, mesajul de speranță și de schimbare. Este un culoar foarte mare acolo care a rămas abandonat. Bate vântul. E abandonat mai ales de către acei candidați care s-au prezentat drept <noi>. Nimeni nu vorbește cu dorința oamenilor de schimbare care este adâncă și magnetică.


Cristian Andrei, consultant politic

O serie de decizii greșite, de asocieri dubioase și reacții șocante, cum a fost aceea de a acuza un jurnalist român că a făcut parte dintr-o conspirație de asasinare a procurorului-general din Bulgaria, l-au plasat pe o tendință de scădere a susținerii care continuă de câteva săptămâni, fiind indicii că nu se va opri curând.

Mircea Geoană, conform mai multor sociologi, are tot mai puține șanse să prindă finala prezidențială, mai ales că în lipsa susținerii unui partid și a structurilor politice teritoriale nu poate să desfășoare o campanie electorală la nivelul competitorilor săi.

Candidații, sub scorul partidului

Elena Lasconi are o poziție avantajoasă, fiind cea mai aproape de George Simion. Conform unor surse politice, și ea se află pe un platou, fiind semne că și-a atins potențialul maxim.

Cu toate acestea, a reușit să capteze atenția unei părți din electorat, dar are mare nevoie de o rupere de ritm, care să-i crească, într-un fel sau altul, baza de alegători.

BUCURESTI - USR - CONFERINTA DE PRESA - 2 SEPTEMBR
STRATEGIE. Elena Lasconi are posibilitatea să-i strice planurile lui Marcel Ciolacu, dar trebuie să găsească o cale de a atrage voturi și din afara cercului de susținători USR - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

George Simion, liderul AUR, un om politic controversat, a beneficiat de eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială, obținând un plus de 2-3 procente din electoratul acesteia.

O informație interesantă prezentată de sondajul de opinie Verifield, comandat de USR, e că toți candidații la președinție, lideri de partide, care vizează intrarea în turul 2, sunt sub scorul formațiunilor pe care le conduc: Ciolacu, 23/ PSD, 28; Simion, 20/ AUR, 23; Lasconi, 17/ USR, 19; Ciucă, 6/ PNL, 12;

BUCURESTI - ARENELE ROMANE - AUR - LANSARE CANDIDA
PREFERATUL LUI MARCEL CIOLACU. George Simion are puține șanse să ajungă președintele României, dar sprijinul și protecția de care se bucură din partea PSD îl pot ajuta să obțină un scor surprinzător de mare pentru AUR, partidul pe care-l conduce - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Situația indică o anumită dezamăgire a publicului față de calitatea umană, prestația și pregătirea candidaților la cea mai înaltă poziție din stat din acest ciclu electoral, dar și o fereastră de oportunitate pentru ei de a-și schimba strategia și de a-și crește susținerea publică pe parcursul campaniei electorale. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇