România trece prin valul 5 de pandemie fără pastilele minune de la Pfizer și Merck

Deși a existat o strategie pentru valul 5, refuzul coaliției de a adopta certificatul verde, lipsa medicamentelor antivirale, întârzierea lansării centrelor de evaluare și cea a implicării medicilor de familie în testare au dus la situația în care protecția sanitară din țara noastră e într-o treaptă de viteză mai redusă decât cea cu care se răspândește virusul.
România trece prin valul 5 de pandemie fără pastilele minune de la Pfizer și Merck
  • Favipiravir e singurul antiviral împotriva Covid-19 care va intra în farmacii în zilele următoare.
  • Paxlovid și Molupiravir au șanse mai reduse să fie folosite în tratarea bolnavilor în acest val pandemic.
  • Cererea pentru antivirale e uriașă, iar procedura europeană de achiziție se desfășoară cu greutate.
  • Se poartă negocieri repetate cu producătorii, susține Alexandru Rafila, ministrul Sănătății .
  • Deși medicii de familie pot prescrie antivirale, unii dintre ei spun că n-o vor face fără a exista o indicație de tratament de  la un specialist.

În zilele următoare, primul medicament antiviral pentru tratarea Covid-19 va intra în farmacii. E vorba de Favipiravir, un “inhibitor… care s-a utilizat pentru gripă și Ebola”, se arată în protocolul de tratament publicat printr-un ordin al ministrului Sănătății.

Din cauza efectelor secundare pe care le generează, acest medicament a fost autorizat pentru situații speciale cum ar fi “epidemii de virusuri gripale noi”, precizează documentul citat.

La nivelul Uniunii Europene sunt autorizate trei antivirale pentru tratarea Covid-19. Pe lângă Favipiravir, au fost aprobate și cele mai noi medicamente create de două mari companii farmaceutice Pfizer – Paxlovid și Merck – Molupiravir. 

ADVERTISING

Toate cele trei antivirale au fost introduse în protocolul de tratament în urma ordinului ministrului Sănătății din data de 29 decembrie 2021.

Slabe speranțe ca medicamentele minune să ajungă în țară mai devreme de o lună

E puțin probabil ca Paxlovid și Molupiravir să ajungă în țară prea curând. Sunt negocieri dificile, iar cererea pentru ele este foarte mare. 

“Am înțeles că nu există suficiente rezerve de antivirale pentru a satisface cererea la nivel global”, a declarat Fernando Ruiz, ministrul Sănătății din Columbia, pentru Washington Post. 

Această informație a fost confirmată pentru spotmedia.ro și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a spus că Molupiravir "ar putea să ajungă în țară la sfârșitul lunii, iar pentru celălalt medicament am purtat negocieri repetate".

"Avem asigurări că primele livrări vor începe în patru-cinci săptămâni de la semnarea contractului, dar până acum n-am primit decât o primă formă a acestuia, care e de tip american și trebuie analizat și găsite soluții ca să-l putem semna", a mai spus Alexandru Rafila.

La nivelul Uniunii Europene există o procedură de achiziție a acestor antivirale, dar și aceasta se desfășoară cu greutate. Din acest motiv, autoritățile din România au mers și pe calea negocierii directe cu producătorii.

Problema ține și de piață. Noi avem o cerere relativ mică în comparație cu SUA sau India, de exemplu, iar lista de așteptare e formată din peste o sută de țări.

În România, numărul de cazuri înregistrate într-o singură zi a depășit 19.000, la jumătate față de valul precedent, dar conform experților, ne aflăm la începutul unei curbe abrupte de creștere.

Într-un studiu realizat de INSP se arată că e posibil să depășim un număr de 25.000 de cazuri de infectare zilnice.

Vestea bună e că până acum mortalitatea a rămas la cote joase, dar numărul de internări în spitale a început să crească ușor.

BUCURESTI - COVID-19 -  UNITATEA DE PRIMIRI URGENT
În România, numărul de spitalizări a început să crească din nou, dar medicii speră că nu se va mai ajunge la situația disperată din valul 4. În imagine, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Bagdasar, București, în luna octombrie a anului trecut - Foto: Andreea Alexandru / Mediafax / Hepta.ro

Lupte ca-n Vestul Sălbatic pentru contracte de medicamente 

Antiviralele reprezintă o soluție pentru tratarea unor forme medii de boală în primele zile de la apariția simptomelor, dar achiziția și prescrierea lor generează probleme care nu au o rezolvare în acest moment.

“În ce privește negocierile pentru antivirale asistăm la lupte de Vestul Sălbatic mai ceva decât cele pentru vaccin”, a declarat Andrea Taylor, care lucrează într-o echipă de la Duke University din SUA, unde monitorizează cererile de medicamente la nivel global.

Pe de altă parte, atât Paxlovid, cât și Molupiravir, conform protocolului de tratament publicat, pentru a avea efecte, trebuie administrate în primele 5 zile de la apariția primelor simptome.

“Dar aici apare o mare problemă”, a subliniat medicul de familie Sorin Alexandru Bădoiu, pentru SpotMedia.ro.

“Oamenii nu vin la medic de la primele simptome. Cei mai mulți vorbesc cu familia, cu prietenii, se tratează cu ce au prin casă, iar la medic vin, din păcate, doar când situația se înrăutățește”, a mai spus acesta.

Această observație a fost confirmată și de farmacistul unui spital din județul Gorj, care a declarat sub protecția anonimatului că “de când a apărut protocolul de tratament pentru Favipiravir, niciun doctor nu a mai cerut medicamentul”. 

Acesta a spus că motivul pentru care medicii nu-l mai prescriu sunt multele efecte secundare și faptul că trebuie administrat în primele zile de la apariția simptomelor. “Iar la spital oamenii ajung mult mai târziu”, a adăugat el.

Farmacistul spitalului se plângea că există posibilitatea ca medicamentele să expire fără a fi utilizate.

Cine poate prescrie antivirale?

O altă problemă cu antiviralele este că se vând exclusiv cu rețetă și pot fi recomandate doar de patru categorii de medici, ne-a explicat un alt farmacist.

“Există o procedură foarte strictă pentru ele și e bine să fie așa. Doar medicul infecționist, cel pneumolog, medicul de familie și cel de urgență pot prescrie antivirale pentru tratarea Covid-19”, a precizat acesta.

Medicul de familie Sorin Alexandru Bădoiu spune că el și colegii săi “nu-și vor asuma să scrie rețete cu antivirale, dacă nu va exista o indicație de tratament”.

Conform discuțiilor de la nivelul Ministerului Sănătății, această “indicație de tratament” va fi dată de medicii din cele 200 de centre de evaluare Covid-19 prevăzute a se deschide săptămâna viitoare în toată țara.

Rolul lor va fi acela să creeze un filtru între persoanele infectate și spitale, astfel încât, în urma consultului făcut de medici din aceste centre, să se facă o selecție a bolnavilor, în funcție de gravitate, iar cei care se pot trata acasă să fie ajutați s-o facă.

La nivelul acestor centre se va indica o schemă de tratament. Cu ea, bolnavul va merge la medicul de familie și primește o rețetă care, în unele cazuri mai grave, poate include și antivirale.

În realitate, unul singur, e vorba de Favipiravir, care va intra din această săptămână în mai multe farmacii din țară.

Medicii de familie din unele județe n-au început încă să testeze

Dar nu numai în ce privește antiviralele pregătirile pentru valul 5 sunt întârziate, ci și în ce privește testarea pacienților de către medicii de familie, o soluție care ar trebui să crească semnificativ numărul de teste zilnice și odată cu el o monitorizare mai precisă a pandemiei ce ar avea ca o consecință directă reducerea internărilor în spital datorită începerii tratamentului la persoanele infectate și izolarea lor mult mai devreme decât până acum.

AlexandruRafilaV5MediafaxHepta
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a modificat strategia de protejare sanitară a populației în fața pandemiei prin crearea centrelor de evaluare, introducerea medicilor de familie în procesul de testare și încercarea de a aduce cât mai repede medicamentele antivirale - Foto: Mediafax/Hepta.ro

“Cel puțin în județul Constanța, medicii de familie nu fac încă teste Covid-19 pentru că nu a sosit contractul cadru de la Casa Județeană de Asigurări. Încă îl așteptăm. Am achiziționat teste, dar nu am început”, a declarat pentru SpotMedia.ro medicul Sorin Bădoiu.

“O a doua problemă este că STS a schimbat platforma pe care se fac raportările, iar medicii de familie nu pot să se înroleze pentru că n-au primit codurile de utilizator. Sunt înscriși doar medicii de familie care au participat la programul de vaccinare”, a precizat doctorul constănțean.

Deși a existat o strategie de pregătire a valului 5, refuzul coaliției majoritare de a adopta certificatul verde pentru angajați, criza globală a medicamentelor antivirale, întârzierea operaționalizării centrelor de evaluare și cea a implicării medicilor de familie în procesul de testare au dus la situația în care protejarea populației e din nou în urma răspândirii virusului. 

“Actul normativ permite operaționalizarea centrelor de evaluare ambulatorie după ce se vor încheia rapid contractele cu casele de asigurări de sănătate. E foarte important ca pacienții să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situație critică. Vom scădea presiunea pe unitățile sanitare”, declara ministrul Sănătății Alexandru Rafila în data de 13 ianuarie. 

Centrele de evaluare își vor începe activitatea pe măsură ce se semnează contractele cu casele județene de asigurări, a mai anunțat ministrul Sănătății. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇